
Tehokkuutta broilerinkasvatukseen - Käyttäjäkommentti



Lapualaisella Rantalan tilalla on pitkät perinteet maatalouden saralla. Tila on ollut saman suvun hallussa jo 1850-luvulta lähtien. Tätä nykyä päätoimialana toimii broilerinkasvatus – yhden kasvatuserän koko on 60 000 lintua. Lisäksi kasvatetaan vehnää, kauraa, ohraa ja rypsiä. Rantalan tilan uusin hankinta on Merlo P32.6L plus -kurottaja, jota käytetään monipuolisissa tehtävissä.
Suomalaiset arvostavat yhä enemmän puhdasta kotimaista ruokaa. Hintapaineessa työn onkin sujuttava tehokkaasti. Tilaa pyörittävä Suvi Rantala-Sarjeant kertoo farmikurottajien tarpeen ja broilerialan muuttuneen suuresti vuosikymmenessä. ”Vielä kymmenisen vuotta sitten tällä kylällä sijaitsevilla kolmella broileritilalla oli yhteinen kurottaja, nykyään jokaisella on oma. Sama pätee laajemminkin, sillä kaikilla broileritiloilla töitä hoidetaan kurottajalla”, Rantala-Sarjeant toteaa.
Ahtaisiin paikkohin
Merlo P32.6L edustaa italialaisvalmistajan Compact-mallistoa, jotka on tarkoitettu nimenomaan ahtaisiin olosuhteisiin. P32.6 on noin kaksi metriä leveä ja korkea, mikä on tärkeää erityisesti ahtaissa tuotantotiloissa. Nostokorkeudeksi ilmoitetaan 6,4 metriä. Kone on varustettu Kubotan 74-kilowattisella moottorilla. Rantalan kurottajan huolloista huolehtii Seinäjoen Konerengas Oy.
”Vanhempi kanalamme on varsin matala, jonne ei korkeammalla kurottajalla mahdu. Totesinkin, että on halvempaa hankkia madallettu kurottaja kuin korottaa kanalaa”, Rantala-Sarjeant naurahtaa.
Kurottajaa käytetään Rantalan tilalla lähes kaikissa tehtävissä alkaen puutarhatöistä ja rännien putsauksesta aina kanojen lastaukseen ja turpeen levitykseen. Broilerinkasvatuksessa työvaiheita on paljon. Koneessa käytetään trukkipiikkien ja kauhan lisäksi myös turpeenlevitintä ja harjakonetta, jotka tilalla olivat jo entuudestaan.
Rantala-Sarjeant kertoo pienen koon lisäksi myös tehon olleen tärkeä valintaperuste. ”Merlossa yhdistyy pieni koko ja tehokkuus. Kurottajan täytyy pystyä puskemaan lantaa jopa 90 metriä kerralla, mikä Merlolla onnistuukin heittämällä”.
Puhtaus tärkeää
Kotimaisessa broilerintuotannossa lintujen hyvinvointi on tärkeää. Kurottajissa käytetään esimerkiksi linnuille näkymättömiä sinisiä valoja, jotka rauhoittavat broilereita. Työ on kuitenkin väistämättä likaista, sillä esimerkiksi turvepöly on hienojakoista, joten kurottajan on oltava hyvin suojattu mutta samalla helppo puhdistettava. Tuotantoerien välillä kurottaja pestään ja desinfioidaan huolellisesti. Koneen täytyykin kestää myös nämä käsittelyt.
Merlon vakiovarusteisiin kuuluu mm. vaaka, jota ei Rantalan tilalla ollut vielä tarvittu, sillä häkit punnitaan erikseen. Puomin sivusiirto on näppärä ja kätevä varuste, jota ei kuitenkaan ole tarjolla kaikkiin malleihin. ”Pieneen Merloon ei ole saatavilla puomin sivusiirtoa, käytämme kuitenkin siirrettäviä trukkipiikkejä, mikä helpottaa häkkien lastausta merkittävästi. Vaikka kone ei olisikaan aivan täysin oikealla linjalla, niin sivusiirrolla häkin saa passattua juuri sopivalle kohdalle”.
Korkealle nostettaessa työturvallisuus on tärkeää, mikä näkyy myös kurottajien ominaisuuksissa. ”Turvallisuuteen panostaminen on tärkeää, mutta ehkä hälytyslaitteita on jo liikaakin. Esimerkiksi rännejä puhdistettaessa kone oli aavistuksen kallellaan, jolloin koneen turvasummerit alkoivat huutamaan todella herkästi”.
Rantala-Sarjeant, joka toimi myös mm. Suomen Broileriyhdistyksen puheenjohtajana, osaa ammattimaisen johtamisen lisäksi antaa arvoa myös ulkoisille seikoille. ”Kaikki sanoo, että Merlo on niin tyylikäskin”, hän huokaa lopuksi.
Arto Turpeinen
Osaston luetuimmat
- Tayga-moottorikelkat - Suoraan Volgan rannalta
- Agritechnicassa metsävarusteet vähissä, mutta bioenergian tarjonta monipuolista
- Kelekkamessuilla 2023 pääosissa olivat sähköiset moottorikelkat ja -mönkijät – Yamahan luopuminen kelkkavalmistuksesta puhutti
- Patu – isältä pojalle
- Wille-ympäristöhoitokoneet täytti 40-vuotta – konsepti sai alkuunsa sairaalan ikkunasta ulos katsoessa
- Tanskalainen Göma puhaltaa uutta eloa lantavaunuihin – tuotanto on vaihtunut vaunujen myyntiin ja huoltoon sekä erikoisvarusteltujen imupainevaunujen valmistukseen
- Nivalan maaseutunäyttely oli Suomen suurin rehukoneiden työnäytös — esillä oli kalustoa paljon ja monipuolisesti