
Mäkelän Paja on edullinen paja omana työnä

Lypsykarjatilan vanhan kaluston korjaaminen ja huolto ovat Pertti Mäkelälle tuttua työtä. Kun esimerkiksi traktoreita on riittävästi, joutaa joku aina telakalle. Kaikki koneet pidetään aina hyvässä käyttökunnossa. Pari vuotta sitten valmistunut lämmin paja toimii huoltokorjaamona ja talvisin kuormaajan sekä apevaunun säilytyspaikkana.
Rasvamontussa nouseva pohja
Mäkelän pajan tilasijoittelussa on käytetty omaa mielikuvitusta. Vastakkaiseen päätyyn on rakennettu parvi varaosahyllyille, jonne nousevat nurkasta teräsportaat. Ylös nostetut hyllyt eivät vie lattiatilaa.
Lähellä toista päätyä on melkein pajan levyinen rasvamonttu, jonka päälle on asennettu ajon kestävät ritilät. Rasvamonttu on kätevä pajan varuste esimerkiksi kylvövantaiden remonttiin. Kun ritilä on ajon kestävä, koko lattiatila voidaan ottaa hyötykäyttöön.Ritilöiden nostoon on tehty teräksestä varren päässä oleva koukku, jonka avulla ne on helppo ottaa pois suoralla selällä. Montun erikoisuutena on paineilmalla nouseva ja laskeva pohja. Paineilmavarustus on sylintereitä vaille valmis.
Melkein kuin Iisakin kirkko
Mäkelän 14,2 metriä leveää ja 21 metriä pitkää pajaa rakennettiin hiljalleen neljän vuoden aikana. Vuonna 2011 tehtiin lopputarkastus. 5,60 metriä korkeat seinät valettiin paikallaan Lammin betonin eristetyistä harkoista. Tilan sisäkorkeus on viisi metriä, mikä riittää kaikille koneille. Harkkomuurauksessa käytettiin rakennustelineenä täyttövaunua. Pajarakennuksessa on miellyttävä lattialämmitys, joka lämpiää hakelämpökeskuksesta.
Pertti Mäkelä tuumaa, että pajasta tulee tuskin koskaan täysin valmis. Hän kertoo omatoimisesti tehdyn hallin maksaneen 90 000 euroa. Avaimet käteen teetettynä kustannuksia olisi kertynyt yli 300 000 euroa.
Osaston luetuimmat
- Agritechnicassa metsävarusteet vähissä, mutta bioenergian tarjonta monipuolista
- Uudentyyppisessä KoneAgriassa oli pienten toimijoiden vuoro – näytteilleasettajat olivat erittäin tyytyväisiä näyttelyn antiin
- Hyötykelkat pitäneet tehtaan Suomessa - Lynx 50 vuotta
- Mantsinen-nosturit tunnetaan paitsi suorituskyvystään myös energiatehokkuudestaan – Mikko Mantsinen esittelee materiaalinkäsittelynostureiden tekniikkaa
- Tayga-moottorikelkat - Suoraan Volgan rannalta
- Fendtin historia ja taustat
- KoneAgria 2023 -uutuustuotekilpailussa tekoälyä käyttävälle järjestelmälle kultaa – kilpailussa mukana lähes 80 ehdokasta