Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Mäkelän Paja on edullinen paja omana työnä

Mäkelän pajaa rakennettiin pikkuhiljaa, maltillisin kustannuksin ja kierrätysmateriaaleja hyödyntäen. Pajan erikoisuutena on paineilmalla nouseva rasvamontun työskentelytaso.
Kuva: Hannu Koivisto
Pertti Mäkelän paja on hyvin varusteltu. Paineilmaa tuotetaan ruuvikompressorilla. Hydrauliprässin sivussa on aukko, jota voi hyödyntää pitkiä kappaleita prässättäessä.
Pertti Mäkelän paja on hyvin varusteltu. Paineilmaa tuotetaan ruuvikompressorilla. Hydrauliprässin sivussa on aukko, jota voi hyödyntää pitkiä kappaleita prässättäessä. Kuva: Hannu Koivisto
Neliöputkirungon päällä olevat varaosahyllyt eivät vie lattiatilaa.
Neliöputkirungon päällä olevat varaosahyllyt eivät vie lattiatilaa. Kuva: Hannu Koivisto
Rasvamontun ritilät siirretään varren päässä olevalla koukulla.
Rasvamontun ritilät siirretään varren päässä olevalla koukulla. Kuva: Hannu Koivisto
Montun ritilät ovat ajonkestävät.
Montun ritilät ovat ajonkestävät. Kuva: Hannu Koivisto

Lypsykarjatilan vanhan kaluston korjaaminen ja huolto ovat Pertti Mäkelälle tuttua työtä. Kun esimerkiksi traktoreita on riittävästi, joutaa joku aina telakalle. Kaikki koneet pidetään aina hyvässä käyttökunnossa. Pari vuotta sitten valmistunut lämmin paja toimii huoltokorjaamona ja talvisin kuormaajan sekä apevaunun säilytyspaikkana.

Rasvamontussa nouseva pohja

Mäkelän pajan tilasijoittelussa on käytetty omaa mielikuvitusta. Vastakkaiseen päätyyn on rakennettu parvi varaosahyllyille, jonne nousevat nurkasta teräsportaat. Ylös nostetut hyllyt eivät vie lattiatilaa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Lähellä toista päätyä on melkein pajan levyinen rasvamonttu, jonka päälle on asennettu ajon kestävät ritilät. Rasvamonttu on kätevä pajan varuste esimerkiksi kylvövantaiden remonttiin. Kun ritilä on ajon kestävä, koko lattiatila voidaan ottaa hyötykäyttöön.Ritilöiden nostoon on tehty teräksestä varren päässä oleva koukku, jonka avulla ne on helppo ottaa pois suoralla selällä. Montun erikoisuutena on paineilmalla nouseva ja laskeva pohja. Paineilmavarustus on sylintereitä vaille valmis.

Melkein kuin Iisakin kirkko

Mäkelän 14,2 metriä leveää ja 21 metriä pitkää pajaa rakennettiin hiljalleen neljän vuoden aikana. Vuonna 2011 tehtiin lopputarkastus. 5,60 metriä korkeat seinät valettiin paikallaan Lammin betonin eristetyistä harkoista. Tilan sisäkorkeus on viisi metriä, mikä riittää kaikille koneille. Harkkomuurauksessa käytettiin rakennustelineenä täyttövaunua. Pajarakennuksessa on miellyttävä lattialämmitys, joka lämpiää hakelämpökeskuksesta.

Pertti Mäkelä tuumaa, että pajasta tulee tuskin koskaan täysin valmis. Hän kertoo omatoimisesti tehdyn hallin maksaneen 90 000 euroa. Avaimet käteen teetettynä kustannuksia olisi kertynyt yli 300 000 euroa.