Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Uusi tekniikka muuttaa hydrauliikkaa – NorrDigi-järjestelmä tehostaa Volvo-kaivinkoneiden hydrauliikkaa

Norrhydron kehittämä NorrDigi-järjestelmä on tehostamassa Volvo-kaivinkoneen perinteistä hydrauliikkaa. Yritys on myös päättänyt ostaa Motionmax Oy:n, joka on kehittänyt hydrauliikaa sähkömekaniikalla korvaavan tekniikan.
Volvo CE on tehnyt muutaman viime vuoden ajan tutkimustyötä, jossa yhtenä osapuolena on ollut suomalainen Norrhydro. Idea monikammioisten sylinterien yhdistämisestä älykkääseen virtauksen hallintaan on syntynyt alkujaan Teknillisessä korkeakoulussa Tampereella.
Volvo CE on tehnyt muutaman viime vuoden ajan tutkimustyötä, jossa yhtenä osapuolena on ollut suomalainen Norrhydro. Idea monikammioisten sylinterien yhdistämisestä älykkääseen virtauksen hallintaan on syntynyt alkujaan Teknillisessä korkeakoulussa Tampereella. Kuva: Valmistaja

Jokin aika sitten kerrottiin Norrhydron kehittämästä NorrDigi-järjestelmästä, jossa käytetään uudentyyppisiä hydraulisylintereitä ja optimoidaan hydrauliikan nestevirtauksia tietokoneohjauksella. Norrhydro ja Volvo CE allekirjoittivat toissa vuonna sopimuksen, jonka mukaan Volvo jatkaa teknologian kehittämistä Norrhydron kumppanina ja saa lanseerata järjestelmän markkinoille ensimmäisenä kaivinkonevalmistaja maailmassa.

Sopimus antaa Volvolle yksinoikeuden NorrDigi-järjestelmän käyttöön Volvon valmistamissa maanrakennustoimialan työkoneissa järjestelmän kaupallistamiseen saakka.

Vaikka teknologian kaikkia yksityiskohtia ei ole kerrottu, Norrhydron patentoima järjestelmä perustuu monikammioiseen digitaalisesti ohjattuun hydrauliseen sylinteriin. Järjestelmä parantaa hydrauliikan tehokkuutta ja suuresta osasta työkoneen nykyistä hydraulista järjestelmää voidaan luopua tai ainakin sitä voidaan pienentää. Kone ei tarvitse enää pääventtiilistöä, eikä myöskään suhteettoman suurta hydraulipumppukapasiteettia putkineen ja letkuineen.

Järjestelmä käyttää vähemmän energiaa ja tarjoaa mahdollisuuden myös pienentää moottorin kokoa. Prototyypin testit ovat osoittaneet, että koneen energiatehokkuus paranee, ja samalla työkoneen tuottavuus kasvaa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Toisin kuin perinteisellä kaksikammioisella sylintereillä, joka joko työntää tai vetää sylinterin männän poikkipinta-alaa vastaavalla voimalla, digitaalisesti ohjattu hydraulinen sylinteri käyttää neljää kammiota, joita voidaan ohjata 16-portaisesti, riippuen tehtävän vaatimasta kuormasta.

”Se on ikään kuin 16-vaihteinen lineaarinen automaattivaihteisto”, kertoo Norrhydron kehitysjohtaja Peter Stambro. ”Monikammiosylintereitä on ollut olemassa jo jonkin aikaa, mutta mikä tekee meidän sylintereistämme ainutlaatuisia, on se, miten olemme yhdistäneet niihin kehittyneitä sähköisiä ohjausjärjestelmiä. Edistykselliset algoritmit ja laskentanopeus mahdollistavat välittömän vasteen tarkempaan voimantuottoon hydraulijärjestelmissä. Samalla käytetään vain murto-osa siitä energiasta, minkä vastaava koneen liike tai toiminto vaatisi perinteisellä hydraulijärjestelmällä.”

Hydrauliikan tilalle sähkömekaniikkaa

Norrhydro Group Oyj ja Motiomax Oy allekirjoittivat lokakuussa 2021 sopimuksen, jonka myötä Motiomaxin osake-enemmistö siirtyy Norrhydrolle.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Motiomaxin energiatehokkaat ja öljyttömät sähkömekaaniset liikettä tuottavat koneistot soveltuvat muun muassa automaatioratkaisuihin ja sähköä käyttäviin liikkuviin työkoneisiin.

Sähkömekaaniset toimilaitteet ovat öljyttömiä toimilaitteita, joita ovat tavallisesti kuularuuvit ja ajomoottorit, joihin on integroituna sähkömoottori, vaihteisto ja tarvittavat moottorien ohjaimet sekä ohjauslogiikka. Sähkömekaanisilla toimilaitteilla saavutetaan erittäin tarkat liikkeet ja suuret voimat. Niillä odotetaan olevan huomattavaa potentiaalia tekniikan tarjoaman energiatehokkuuden takia.

Tekniikkaa on kokeiltu Suomessa muun muassa akkukäyttöisessä saksinostimessa ja energian säästö on ollut odottamattoman suuri. On odotettavissa, että monet hydrauliikalla toteutetut toiminnot voitaneen korvata tulevaisuudessa kuularuuvitekniikalla. Koneviesti palaa tähän asiaan lähitulevaisuudessa.

Norrhydro:

  • Perustettu vuonna 1985
  • Yrityksen kotipaikka on Rovaniemi
  • Aloitti monikammiosylintereiden valmistamisen 2010
  • Yhteistyö Volvo CE:n kanssa Norrdigi-järjestelmän soveltamisesta kaivinkoneisiin alkoi 2015
  • Yritys on valmistanut tähän mennessä yli miljoona sylinteriä