Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Scan-Agron ruiskut Suomeen

Scan-Agron ruiskumallisto kattaa kokoalueen pienistä nostolaitemalleista aina täydenkoon hinattaviin ja itsekulkeviin saakka. Kuvan malli on 3000 litran perusversio 24 metrin Knight puomistolla.
Scan-Agron ruiskumallisto kattaa kokoalueen pienistä nostolaitemalleista aina täydenkoon hinattaviin ja itsekulkeviin saakka. Kuvan malli on 3000 litran perusversio 24 metrin Knight puomistolla. 

Jussi Knaapi

Kasvinsuojeluruiskujen tarjonta laajenee Scan-Agron tuotteilla. Tanskalaisen valmistuttaja- sekä markkinointiyhtiö Scan-Agro avaa samalla suoran tuote-edustuksen Suomeen kattaen myös muut maatalouden työkoneet.

Osin samoja tuotteitahan on ollut ja on edelleenkin saatavissa myös Turun Konekeskuksen ja sen jälleenmyyjien kautta, mutta ilman Scan-Agron tuotetukea ja nimeä. Kasvinsuojeluruiskut ovat tarkennuksena ainoastaan Scan-Agron ja sen suomalaisen edustusliikkeen Scanlinen listoilla.

Uusi kauppatapa ja lisäturvaa

Nyt toimintaa aloitellaan Hämeenlinnasta käsin Scanline nimen alla. Edulliseen vakiohinnoitteluun, keveään organisaatioon ja web-pohjaiseen toimintatapaan pohjaava Scanline tulee toimimaan edustusliikkeen tavoin, jolloin esimerkiksi laskutus hoidetaan suoraan Tanskasta käsin. Suomen tuotevastaavana tulee toiminaan Matti Laurila Laitilasta. Toimintatapa vaikuttaa lupaavalta. Kevyt organisaatio ja suoraviivainen kauppatapa, johon ei esimerkiksi kuulu lainkaan tinkauskierroksia, voi toimiessaan säästää sekä ostajan että myyjän arvokasta aikaa. Jos ja kun hinnat ovat kilpailukykyisiä, tulee kevyen organisaation etu jaetuksi kaikkien eduksi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Aivan uutena lisäetuna kaikkiin Scanlinen myymiin tuotteisiin tulee aina mukaan kolmen vuoden Scan-Xtra lisäturva. Se on työkoneen "Kasko-vakuutus", joka siis sisältyy jo ostohintaan. Vakuutus kattaa kaikki tahattomat konerikot, esimerkiksi ruiskuissa tahattomasti aiheutunut puomivaurio tai heinänniittokoneen ajo kiveen kuuluvat korvauksen piiriin. Koska vakuutuksen myöntää tanskalainen vakuutuslaitos, on Suomeen määrätty kotimarkkinoita korkeampi 800 euron omavastuu. Oiva päänavaus kuitenkin, jota esimerkiksi urakka-ajurit todennäköisesti arvostavat. Vastaavaa tuotetta ei liene Suomessa vielä tarjolla.

Malleja joka lähtöön

Vaikka Scan-Argo etenee firmana jo kolmannessa polvessa, ovat ruiskut varsin tuore uutuus. Ne liitettiin tuotelinjaan vuonna 2001. Yhteistyötä tehdään italialaisen Osellan kanssa. Firma omaa alalta pitkän kokemuksen ja Scan-Agron ideointia edustaa Tanskassa lisenssillä rakennettava englantilainen tunnettu Knightin puomistokonstruktio, joka asennetaan Italiasta tulevaan peruspakettiin Scan-Agrolla Tanskassa. Valmistajana Osella on isohko, tuotelinja on täydellinen ja osakomponentteina käytetään paljolti samoja vakiintuneita toimittajia, kuin muutkin eurooppalaiset valmistajat Hardia lukuun ottamatta tekevät.

Kokonaisuutena Scan-Agrolta löytyy täysi ruiskusarja alkaen 12 metrin 800 litraisista nostolaitemalleista aina 6000 litraisiin hinattaviin- ja ajoruiskuihin saakka.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kevyimmässä 800/1000 litran nostolaiteruiskussa on X-mallin italialainen hydraulisesti taittuva 12/15 metrin puomisto. Suutinrungot ovat 3-pesäisiä, jakoventtiilistö on 5-lohkoinen. Puhdasvesitankki, hissi ja vakaaja kuuluvat vakiovarustukseen.

Knight-puomisto

Astetta raskaammassa 1200 litran nostolaitemallissa on jo Knightin eteen laskostuva puomisto, jonka rakenteeseen on liitetty ns "Anti-Yaw"-pitkittäisvaimennus. Sen pitäisi kyetä poistamaan puomiston ajosuuntainen heilunta, joka aiheuttaa vähintään yhtä voimakasta ruiskutustarkkuuden heikkenemistä kuin pystysuuntainenkin huojunta. "Anti-Yawin" toimintaperiaate on yksinkertainen. Puomistojen taittosylinterien tyvet on kiinnitetty toisiinsa ja samalla ruiskun runkoon kumijousitetulla kolmio-palalla. Eli, jos esimerkiksi vasen puoli yrittää heilahtaa taaksepäin, välittyy vastaliike oikealle puolelle eteenpäin suuntautuneena. Täten puomiston heilunnan pitäisi kumota itse itsensä. Menetelmä on Knightin toimesta patentoitu. Pystysuuntainen jousitus on toteutettu kierrejousin ja puomiston vakain on ripustettu yhdestä pisteestä. Vakiovarusteisena puomiston molemmat puoliskot laskostuvat samanaikaisesti. Erillishallinta ja hydraulinen kaltevuuden säätö ovat lisävarusteita.

Knightin puomistojen leveydet alkavat 15 metristä ja leveimmät mallit ovat 36 metrisiä. Näissä malleissa on vakiona mm. kemikaalitäyttölaite ja tankin pesujärjestelmä. Sähköiset hallintajärjestelmät ovat LH-Agron valmistetta. Pumppuina käytetään italialaisen AR:n tuotteita. Suuttimet ovat TeeJetin valmisteita. Myös ilma-avusteinen (Kyndestoff) puomistoversio löytyy. Mielenkiintoisena uutuutena on saatavilla järjestelmä, jolla suuttimet voidaan sulkea yksitellen ohjelmoimalla ko. toiminto hallintaboxiin. Ominaisuudesta on hyötyä esimerkiksi kapenevia kaistoja ajettaessa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kasvinsuojeluruiskut ovat tuotteena olleet menestys, sillä kolmannen valmistusvuoden jälkeen Scan-Agrolla oli hallussaan 10 prosenttia Tanskan kivikovista markkinoista.

Scan-Agron filosofiana on tarjota kohtuuhintainen, selkeä, mutta kuitenkin hyvin varusteltu mallisto. Lopputulos vaikuttaa pikaisen tutustumisen (viime kesän peltopäivillä Malmössa) hyvältä. Selkeä konstailematon rakenne ei ehkä edusta aivan viimeisintä muotoilua, mutta luotettavien komponenttien, laadukkaalta vaikuttavan Knight-puomiston ja hyvän varustetason yhdistelmä tarjoaa harkinnan arvoisen vaihtoehdon ruiskukisaan.

Hintaesimerkkinä hinattava 3000 litran versio 21 metrin Knight-puomistolla ja jokseenkin täydellä varustetasolla (sisältäen Scan-Xtra lisäturvan) maksaa noin 26.000 € (alv 0 %). r

Avaa artikkelin PDF