Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

EIMA International 2021 -näyttely tarjosi varsinkin erikoisviljelijälle runsaasti nähtävää – esillä runsaasti paikallista osaamista

EIMA-näyttely onnistui Italiassa poikkeusjärjestelyistä huolimatta yli ennakko-odotusten. Näyttelyssä oli runsaasti nähtävää eteläeurooppalaisille erikoisviljelijöille.
Suomeenkin tuotava New Hollandin T5 ElectroCommand -mallisto on uudistunut. Moottorin iskutilavuus on kasvanut 3,6 litraan ja vääntöä on tullut lisää 24 %. Malliston pienin traktori on 100-hevosvoimainen ja tehokkain noin 120-hevosvoimainen. Vaihteistona 16x16 osapowershift.
Suomeenkin tuotava New Hollandin T5 ElectroCommand -mallisto on uudistunut. Moottorin iskutilavuus on kasvanut 3,6 litraan ja vääntöä on tullut lisää 24 %. Malliston pienin traktori on 100-hevosvoimainen ja tehokkain noin 120-hevosvoimainen. Vaihteistona 16x16 osapowershift. Kuva: Tapio Vesterinen

Vuodesta 1969 järjestetty EIMA on FederUnacoman, eli italialaisten maatalouskonevalmistajien yhdistyksen järjestämä konenäyttely. Maatalouskonevalmistajia on Italiassa niin paljon, että järjestäytyminen on perusteltua. Yhdistys pystyy yhtenäisenä toimijana helpottamaan italialaisten koneiden vientiponnisteluita. EIMA-näyttely tukee vientiä kotimaan konemarkkinoiden lisäksi.

Ensimmäisen näyttelypäivän tyhjyyttään kumisevat käytävät ja pääsyportit kummastuttivat, mutta loppua kohden alue vilkastui huomattavasti. Virallisten tilastojen mukaan näyttelyssä vieraili 270 700 kävijää, joista hieman alle 26 000 oli ulkomaalaisia. Vieraita oli 85 % verrattuna edelliseen, ennen koronaa järjestettyyn näyttelyyn.

Perinteiseen tapaan näyttelyssä oli esillä runsaasti paikallista osaamista – Italiassa valmistetaan paljon komponentteja sekä paikalliseen maatalouteen soveltuvaa erikoiskalustoa, kuten viininviljelyn koneita. Suomalaisittain EIMA:ssa on varsin vähän annettavaa.

EIMA:n parhaimmat innovaatiopalkinnot ohjautuvat kuin sattumalta usein Italialaisille valmistajille. Seuraavan kerran Eima järjestetään "omalla paikallaan" marraskuussa 2022 Bolognassa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

EIMA International:

  • FederUnacoman eli Italian maatalouskonevalmistajien yhdistyksen järjestämä näyttely
  • Näyttelyvieraita 270 700, joista ulkomaalaisia 25 900
  • Näyttelyvieraita oli 85 % koronaa edeltävien näyttelyjen määrästä
Manitou MLT 961-160 on kurottajauutuus kuuden tonnin painoluokkaan. Nostokorkeus on 9 m ja suurin ulottuvuus eteenpäin  5,3 m. Moottorina on Yanmarin 156 cv, jossa on tehoa 155 kW. Hydrauliikassa on  säätötilavuuspumppu, jonka tuotto on 200 l/min 270 barin paineella. Vaihteistona on  portaaton M Vario Plus CVT-vaihteisto.
Manitou MLT 961-160 on kurottajauutuus kuuden tonnin painoluokkaan. Nostokorkeus on 9 m ja suurin ulottuvuus eteenpäin 5,3 m. Moottorina on Yanmarin 156 cv, jossa on tehoa 155 kW. Hydrauliikassa on säätötilavuuspumppu, jonka tuotto on 200 l/min 270 barin paineella. Vaihteistona on portaaton M Vario Plus CVT-vaihteisto. Kuva: Tapio Vesterinen
Landini REX 4 Hybrid -traktorissa etuveto on toteutettu kokonaan sähkömoottorein, mikä mahdollistaa muun muassa jatkuvan nelivedon sekä vetosuhteen ajonaikaisen muutoksen esimerkiksi kääntösädettä pienentämään, kun etupää vetää tiukissa kaarroksissa nopeammin. Ratkaisun kerrotaan säästävän 10 % polttoainetta mekaaniseen etuvetoon verrattuna.
Landini REX 4 Hybrid -traktorissa etuveto on toteutettu kokonaan sähkömoottorein, mikä mahdollistaa muun muassa jatkuvan nelivedon sekä vetosuhteen ajonaikaisen muutoksen esimerkiksi kääntösädettä pienentämään, kun etupää vetää tiukissa kaarroksissa nopeammin. Ratkaisun kerrotaan säästävän 10 % polttoainetta mekaaniseen etuvetoon verrattuna. Kuva: Tapio Vesterinen
McCormick esitteli mallistoaan laajentavat X7-sarjan uudet lyhyen akselivälin mallit. Nelos- tai kuutoskoneella varustetut traktorit ovat saatavilla neli- tai kuusisylinterisillä moottoreilla, tehokkaimmat mallit voidaan varustaa portaattomalla voimansiirrolla. Kaikki neljä tehoversiota ovat myös saatavilla kuuden pika- vaihteen powershift-vaihteistolla.
McCormick esitteli mallistoaan laajentavat X7-sarjan uudet lyhyen akselivälin mallit. Nelos- tai kuutoskoneella varustetut traktorit ovat saatavilla neli- tai kuusisylinterisillä moottoreilla, tehokkaimmat mallit voidaan varustaa portaattomalla voimansiirrolla. Kaikki neljä tehoversiota ovat myös saatavilla kuuden pika- vaihteen powershift-vaihteistolla. Kuva: Tapio Vesterinen
Nobili ja New Holland ovat kehittäneet yhdessä konseptin, jossa traktori varustetaan generaattorilla, jonka tuottamalla sähköllä voidaan pyörittää työkonetta – tässä tapauksessa piennarmurskainta tai kasvinsuojeluruiskua. Työkoneen ohjaus tarkentuu, kun sitä pyöritetään sähköllä, lisäksi polttoaineen kulutus pienenee ja työkoneen pyörimissuuntaa voidaan tarvittaessa vaihtaa helposti.
Nobili ja New Holland ovat kehittäneet yhdessä konseptin, jossa traktori varustetaan generaattorilla, jonka tuottamalla sähköllä voidaan pyörittää työkonetta – tässä tapauksessa piennarmurskainta tai kasvinsuojeluruiskua. Työkoneen ohjaus tarkentuu, kun sitä pyöritetään sähköllä, lisäksi polttoaineen kulutus pienenee ja työkoneen pyörimissuuntaa voidaan tarvittaessa vaihtaa helposti. Kuva: Tapio Vesterinen
Dieci Agri Plus 40.10 VS EVO2 -kurottajassa on uudistettu ohjaamo, jonka kerrotaan muistuttavan henkilöauton ohjaamoa. Kurottaja kykenee nostamaan neljän tonnin lastin 9,6 metriin. Tiellä kone kulkee 40 km/h 155-hevosvoimaisen FPT-moottorin voimin, voimansiirto on hydrostaattinen.
Dieci Agri Plus 40.10 VS EVO2 -kurottajassa on uudistettu ohjaamo, jonka kerrotaan muistuttavan henkilöauton ohjaamoa. Kurottaja kykenee nostamaan neljän tonnin lastin 9,6 metriin. Tiellä kone kulkee 40 km/h 155-hevosvoimaisen FPT-moottorin voimin, voimansiirto on hydrostaattinen. Kuva: Tapio Vesterinen

Vähän traktoreita, paljon moottoreita

Näyttelyn komeimmasta traktoriosastosta vastasi italialainen Argo Tractors, joka valmistaa McCormick-, Landini- ja Valpadana-traktoreita. Myös New Holland oli panostanut näyttelyyn merkittävästi, esitellen repertuaariaan laajasti.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Komponenttihalleissa useimmat merkittävimmät moottorivalmistajat olivat paikalla. Tällä hetkellä Stage V (taso 5) kuuluu olevan jo rutiinia työkonemoottoreissa. Uutuudet käsittelivät pääasiassa vaihtoehtoisia polttoaineita ja hybridiratkaisuja sekä moottoreiden sovittamista pienempien konevalmistajien tuotteisiin.

Kohler esitteli uutta pakettiratkaisuaan, joka helpottaa moottorin sovittamista erilaisiin työkonekokonaisuuksiin. Pakettiratkaisu on relevantti pienillä asennusmäärillä, mutta satojen koneiden volyymeissa työkonevalmistaja yleensä hankkii moottorin apulaitteita itse käyttöprofiilin mukaisesti kustannustehokkuutta tavoitellessaan.

Telemetriaa työkoneisiin

Telemetriaseuranta laajenee vahvasti myös työkoneisiin. Esimerkiksi Maschio palkittiin tasojyrsimestä, joka pystyy anturiteknologiaan perustuen antamaan tarkkaa tietoa koneen käyttötavoista, kuten kulmavaihteiden öljyjen lämpötilasta, kierrosluvuista ja jopa voimanottoakselin vääntömomentista.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Huoltoliike voi omistajan luvalla seurata koneen käyttöä ja ennakoida huoltoja tai korjauksia. Telemetrialaittein varustettuja työkoneita oli muitakin, muun muassa Nobilin piennarmurskain. Telemetriavarustelu on helppo asentaa isobus-ohjatun työkoneen lisävarusteeksi.

Parhaimmillaan työkoneen anturiteknologia saattaisi paljastaa uutta tietoa, mitkä ovat yleisimpiä todellisia koneen rikkoutumiseen johtavia syitä. Avoimen peltoviljelyn muokkauskoneita oli hyvin vähän näytillä.

Uusi Maschio Toro mittaa pyöritysnopeuden ohella kulmavaihteen alle sijoitetulla anturilla vääntömomenttia, jolla konetta pyöritetään. Kulmavaihteissa on lämpötila-anturit ja keskeisimmissä elementeissä on anturit, jotka kertovat sivulohkojen lukitustilan ja kallistuksen, työsyvyyden sekä työn loputtua sivuakselien nivelien asennon, jotta koneen voi turvallisesti taittaa kuljetusasentoon. Koneessa on myös telemetrialaitteet etäseurantaan.
Uusi Maschio Toro mittaa pyöritysnopeuden ohella kulmavaihteen alle sijoitetulla anturilla vääntömomenttia, jolla konetta pyöritetään. Kulmavaihteissa on lämpötila-anturit ja keskeisimmissä elementeissä on anturit, jotka kertovat sivulohkojen lukitustilan ja kallistuksen, työsyvyyden sekä työn loputtua sivuakselien nivelien asennon, jotta koneen voi turvallisesti taittaa kuljetusasentoon. Koneessa on myös telemetrialaitteet etäseurantaan. Kuva: Eemeli Linna
Nobili päivitti NMI Connect -järjestelmän, joka mittaa kulmavaihteen lämpötilan, kierrosluvun ja leikkuupään kallistuksen sekä koneen käyttötavan algoritmiin perustuen. Tiedoista nähdään, miten koneella on työskennelty. Iskut, niiden voimakkuus ja sijainti nähdään seurantatiedoista. Etäseuranta on lisävarusteena. TBE-S 262 ja NMI Connect maksaa 16 036 euroa alv  0 %, Tomas Kjellman Oy.
Nobili päivitti NMI Connect -järjestelmän, joka mittaa kulmavaihteen lämpötilan, kierrosluvun ja leikkuupään kallistuksen sekä koneen käyttötavan algoritmiin perustuen. Tiedoista nähdään, miten koneella on työskennelty. Iskut, niiden voimakkuus ja sijainti nähdään seurantatiedoista. Etäseuranta on lisävarusteena. TBE-S 262 ja NMI Connect maksaa 16 036 euroa alv 0 %, Tomas Kjellman Oy. Kuva: Eemeli Linna
Alpegon kehittämä Horizon-varustus pitää pneumaattisen kylvökoneen jakajan automaattisesti vaakatasossa kahdella lineaarimoottorilla, mikä on tarpeen rinnemaita kylväessä. Normaalisti koneen kallistuessa myös jakaja kallistuu, eikä siemenmäärä pysy tasaisena jokaiseen putkeen, mikä aiheuttaa epätasaisuutta kylvössä. Yksinkertainen keksintö on mallisuojattu ja varustus voidaan myös jälkiasentaa.
Alpegon kehittämä Horizon-varustus pitää pneumaattisen kylvökoneen jakajan automaattisesti vaakatasossa kahdella lineaarimoottorilla, mikä on tarpeen rinnemaita kylväessä. Normaalisti koneen kallistuessa myös jakaja kallistuu, eikä siemenmäärä pysy tasaisena jokaiseen putkeen, mikä aiheuttaa epätasaisuutta kylvössä. Yksinkertainen keksintö on mallisuojattu ja varustus voidaan myös jälkiasentaa. Kuva: Tapio Vesterinen
Italmamometri on kehittänyt uudentyyppisen ISO MAX II -painemittarin kasvinsuojeluruiskuun – sen luvataan olevan aiempaa pitkäikäisempi ja tarkempi. Yhteen mittariin on sisällytetty kaksi paineputkimanometriä. Samalla asteikolla on kaksi viisaria, joista ensimmäinen näyttää 5–25 barin paineet ja seuraava 15–60 barin paineen.
Italmamometri on kehittänyt uudentyyppisen ISO MAX II -painemittarin kasvinsuojeluruiskuun – sen luvataan olevan aiempaa pitkäikäisempi ja tarkempi. Yhteen mittariin on sisällytetty kaksi paineputkimanometriä. Samalla asteikolla on kaksi viisaria, joista ensimmäinen näyttää 5–25 barin paineet ja seuraava 15–60 barin paineen. Kuva: Tapio Vesterinen
Hyvä esimerkki näyttelyn erikoiskalustosta oli tämä sarvi- traktoriin kiinnitettävä Caeb Mountainpress 550 -pyöröpaalain, joka paalaa tunnissa jopa 1 500 kg kuivaheinää 20–25 kilon verkolla sidottuihin paaleihin. Kone ei ole lelu, sillä tehoa se vaatii 9 hevos- voimasta alkaen ja hintaakin kertyy yli kymppitonni.
Hyvä esimerkki näyttelyn erikoiskalustosta oli tämä sarvi- traktoriin kiinnitettävä Caeb Mountainpress 550 -pyöröpaalain, joka paalaa tunnissa jopa 1 500 kg kuivaheinää 20–25 kilon verkolla sidottuihin paaleihin. Kone ei ole lelu, sillä tehoa se vaatii 9 hevos- voimasta alkaen ja hintaakin kertyy yli kymppitonni. Kuva: Tapio Vesterinen
FPT esitteli F28-dieselmoottoristaan hybridiversion. Dieselmoottorissa on 55 kW:n teho ja suurin vääntömomentti on 375 Nm. Vauhtipyörän koteloon asennetulla sähkömoottorilla saadaan 20 kW lisätehoa tietyksi ajaksi, akun koosta riippuen. Ratkaisu osoittaa, ettei hybridi aina vaadi monimutkaista järjestelmää.
FPT esitteli F28-dieselmoottoristaan hybridiversion. Dieselmoottorissa on 55 kW:n teho ja suurin vääntömomentti on 375 Nm. Vauhtipyörän koteloon asennetulla sähkömoottorilla saadaan 20 kW lisätehoa tietyksi ajaksi, akun koosta riippuen. Ratkaisu osoittaa, ettei hybridi aina vaadi monimutkaista järjestelmää. Kuva: Eemeli Linna
Seppi on uudistanut Starsoil-raivausjyrsimen isobus-aikakauteen. Anturit mittaavat kulmavaihteen ja öljynlauhduttimen lämpötilat, koneen käyttötunnit ja pyörimisnopeuden. Roottorin nopeutta voi vaihtaa sähköhydraulisesti käytettävän vaihteiston avulla roottorin pyöriessäkin. Tehontarve on 150–310 hv ja koneen omapaino on jyrällä varustettuna 4 050 kg. Kone ulottuu 40 cm maanpinnan alle ja murskaa kohtuullisen kokoisia kiviä ja kantoja.
Seppi on uudistanut Starsoil-raivausjyrsimen isobus-aikakauteen. Anturit mittaavat kulmavaihteen ja öljynlauhduttimen lämpötilat, koneen käyttötunnit ja pyörimisnopeuden. Roottorin nopeutta voi vaihtaa sähköhydraulisesti käytettävän vaihteiston avulla roottorin pyöriessäkin. Tehontarve on 150–310 hv ja koneen omapaino on jyrällä varustettuna 4 050 kg. Kone ulottuu 40 cm maanpinnan alle ja murskaa kohtuullisen kokoisia kiviä ja kantoja. Kuva: Eemeli Linna

Telemetriaa työkoneisiin

Telemetriaseuranta laajenee vahvasti myös työkoneisiin. Esimerkiksi Maschio palkittiin tasojyrsimestä, joka pystyy anturiteknologiaan perustuen antamaan tarkkaa tietoa koneen käyttötavoista, kuten kulmavaihteiden öljyjen lämpötilasta, kierrosluvuista ja jopa voimanottoakselin vääntömomentista.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Huoltoliike voi omistajan luvalla seurata koneen käyttöä ja ennakoida huoltoja tai korjauksia. Telemetrialaittein varustettuja työkoneita oli muitakin, muun muassa Nobilin piennarmurskain. Telemetriavarustelu on helppo asentaa isobus-ohjatun työkoneen lisävarusteeksi.

Parhaimmillaan työkoneen anturiteknologia saattaisi paljastaa uutta tietoa, mitkä ovat yleisimpiä todellisia koneen rikkoutumiseen johtavia syitä. Avoimen peltoviljelyn muokkauskoneita oli hyvin vähän näytillä.