Turengin kylvökoneosaajat löytyvät Tume-Agri Oy:stä – tuotannosta mahdollisimman paljon halutaan pitää oman väen käsissä

Tumen tehtailla Turengissa on vuosien saatossa valmistunut kirjava valikoima raudasta valmistettuja tuotteita leipomokoneista raskaisiin lumiauroihin ja tiejyristä kilpamoottoripyörän osiin. Nykyään Tume on keskittynyt maatalouskoneisiin ja erityisesti niiden vientiin.
Toimitusjohtaja Eero Tommila (vas.) ja markkinointijohtaja Heikki Sola ovat tyytyväisiä kylvökoneen tekijöitä. Kuusimetrinen Gemini on otettu varsinkin itänaapurissa innolla vastaan.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Kylvökoneita tehdään isoja, pieniä ja siltä väliltä. Jokaiselle löytyy taatusti mieluinen. Tehtaalta valmistui hiljattain 50 000. kone.
Kylvökoneita tehdään isoja, pieniä ja siltä väliltä. Jokaiselle löytyy taatusti mieluinen. Tehtaalta valmistui hiljattain 50 000. kone. Kuva: Visa Vilkuna

Kevään korvalla vuonna 1948 Turengin Sokeritehtaan konepajan rautakourat alkoivat valmistaa urtin viljelyyn soveltuvia koneita. Alkuun koneet olivat Turso-merkkisiä. Varsin pian nimi muutettiin Turengin Metallin mukaan Tumeksi.

Nykyään yritys on keskittynyt maatalouskoneisiin. Reilun 12 miljoonan euron liikevaihdosta noin 80 prosenttia tulee kylvökoneista. Loppu saadaan kasaan erilaisista maanmuokkaimista. Yritys työllistää tuotannossa 60 vakituista ja noin 10 sesonkityöntekijää. Toimiston puolella on töissä 10 ihmistä.

Yrityksen liikevaihdosta noin 60 prosenttia tulee viennistä, mikä suomalaisen maatalouskoneteollisuuden kohdalla on korkea luku. Markkinointijohtaja Heikki Solan mukaan osuus vaihtelee maailman taloustilanteen mukaan. Laman aikana kotimaan myynti on nousussa ja nousukaudella vienti virkistyy. Sola tietää, mistä puhuu, sillä hän on työskennellyt Tumella 1980-luvulta lähtien. Kysynnän vaihtelu aiheuttaa yritykselle omat haasteensa. Muutama vuosi sitten liikevaihto hujahti 13 miljoonasta 7 miljoonaan euroon. Sopeuttamistoimia jouduttiin tekemään, mutta kaikesta huolimatta talous pysyi plussalla.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Venäjä kehittyy vauhdilla

Tumen tärkein vientimaa on Norja, jossa maahantuoja Fellekjöpetin tukena on ollut Tumen oma mies, Krister Norrena. Hän hoitaa vientiä Norjan lisäksi muissakin Norjaan viedään vuosittain 200–300 viljakärryäkin, jotka Tume valmistuttaa osittain alihankintana Suomessa.

Toiseksi suurin vientimaa on Venäjä, jossa Nižni Novgorodin alueella viljanviljelyyn panostetaan nyt paljon. Etenkin Tumen uusi kuusimetrinen, mekaaninen Gemini-kylvökone on herättänyt kiinnostusta. Tilauksiakin on uudesta pneumaattisten koneiden haastajasta tullut itänaapurimme suunnasta.

Tumella on havaittu, että kun koneen ostaja tekee sillä itse töitä,ongelmia toimivuuden ja kestävyyden kanssa ei juuri ole. Mutta esimerkiksi Venäjällä, missä koneen ostaja ei juuri koskaan tee sillä itse työtä, törmätään joskus outoihinkin ongelmiin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Oma tie turvallisin

Ulkoistamista on pidetty nykypäivän teollisuudessa lähes ainoana selviytymiskeinona. Tumella uidaan tämän suhteen vastavirtaan. Useita aiemmin muualla teetettyjä osia on pikku hiljaa otettu omaan tuotantoon. Jos alihankkija pystyy kannattavasti tekemään osan toiselle yritykselle, on taatusti taloudellisesti kannattavaa tehdä se itsekin, Tumella järkeillään.

Oma tuotanto takaa senkin, ettei ongelmatapauksissa tarvitse aloittaa soittokierrosta alihankkijoille, vaan asia laitetaan välittömästi kuntoon oman talon sisällä. Tehtaan yhteishenkikin pysyy parempana, kun tuotannosta mahdollisimman paljon on oman väen käsissä.

Omaa käsialaa oleva tuotekehitys pyrkii siihen, että saataisiin aikaiseksi koneita, jotka soveltuisivat ongelmitta niin Norjan vuonoille, Venäjän aroille kuin Japanin vaihtelevaan maastoonkin. Tumen Novacombi on yksi ensimmäisistä koneista, joka on otettu innolla vastaan kaikissa vientimaissa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vaikka valmistajan haaveena onkin universaali malli, koneita räätälöidään asiakkaan tarpeiden mukaan. Räätälöinti ei useinkaan paranna taloudellista tulosta, mutta antaa yritykselle sellaisen maineen, että asiakasta todella kuunnellaan.

Tume tekee uusien protokoneiden kestävyyskokeet pääosin Virossa. Ensimmäiset kokeet tehdään toki kotinurkissa, mutta valmiilta näyttävät tuotteet matkaavat Viroon. Etelänaapurissa on paljon hehtaareja ja vaihtelevat olot. Maa on turvallinen ja pieni, ja sieltä saadaan nopeasti hyvää kokemusta rankasta työstä.

Ei aina omissa käsissä

Vaikka yritys olisi kannattava ja varautuisi tulevaan, kaikkia muutoksia on mahdotonta ennakoida. Esimerkiksi Saudi-Arabia oli Tumelle erittäin tärkeä vientimaa vielä muutama vuosi sitten. Aavikon vehnäviljelmille meni vuosittain jopa parisataa kylvökonetta.

Pari vuosikymmentä sitten pohjaveden pinta oli Saudi-Arabiassa 50 metrissä, mutta viime aikoina kasteluvesi on jouduttu pumppaamaan jopa 250 metrin syvyydeltä. Pohjavedellä kasteltavat vainiot kuluttavat vettä niin paljon, että maan hallitus kieltää vehnän viljelyn vuoden 2016 alusta alkaen. Se tietää väistämättä lovea myös Tumen myyntiin.

Toinen ongelma on valuuttakurssit, sillä Tumen vientimaista melkoinen osa on euroalueen ulkopuolella. Tume tekee kauppaa kuitenkin aina europohjaisena. Joskus kurssiheilahteluista saattaa olla hyötyä, mutta päinvastaisiakin tilanteita esiintyy.

Viitisen vuotta sitten, kun Tume meni Unkarin markkinoille, yhdellä eurolla sai 175 Unkarin forinttia. Nyt forintteja pitää olla euron arvoiseen hankintaan jo 289. Markkinamiehille valuuttakurssien muutokset aiheuttavat harmaita hiuksia.

”Rauhallista vääntöä ja harkittuja toimia, niin toiminta pysyy paremmin hallinnassa. Vaikka maailma muuttuu ympärillä, ei siihen kannata reagoida hosumalla”, summaa markkinointijohtaja Heikki Sola.