Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Dieselmoottoria parjataan syyttä

Pienten työkonedieseleiden ja generaattorien voimalähteiden päästöt kiristyivät samaan aikaan muiden työkoneiden kanssa. Työkoneissa käytettävien dieselmoottoreiden päästöjä on säädelty tiukoilla määräyksillä jo vuodesta 1999 alkaen niin tehokkaasti että uusimpien viitostason moottoreiden typpioksidi- ja hiukkaspäästöt ovat enää vain noin 4 % vuonna 1999 voimaan tulleen ensimmäisen päästötason mukaisista määristä.
Kohler valmistaa hybridiyksikköjä, joissa on valinnan mukaan 3- tai 4-sylinterinen dieselmoottori sekä 48 V jännitteellä toimiva sähkömoottori. (UO)
Kohler valmistaa hybridiyksikköjä, joissa on valinnan mukaan 3- tai 4-sylinterinen dieselmoottori sekä 48 V jännitteellä toimiva sähkömoottori. (UO) Kuva: Uolevi Oristo
Moottorivalmistaja Deutz kehittää eri energiamuodoille sopivia voimanlähderatkaisuja ja akkuteknologiaa. Deutz tutkii vaihtoehtoisten dieselpolttoaineiden lisäksi vedyn käyttöä. Deutz tarjoaa valmistajille valmista pakettia, johon kuuluu moottorin ja generaattorin lisäksi työkonekäyttöön sopiva akkupaketti. (UO)
Moottorivalmistaja Deutz kehittää eri energiamuodoille sopivia voimanlähderatkaisuja ja akkuteknologiaa. Deutz tutkii vaihtoehtoisten dieselpolttoaineiden lisäksi vedyn käyttöä. Deutz tarjoaa valmistajille valmista pakettia, johon kuuluu moottorin ja generaattorin lisäksi työkonekäyttöön sopiva akkupaketti. (UO) Kuva: Uolevi Oristo
Moottorivalmistaja Hatzin näyttelyn kohokohtiin kuului maailman ensimmäisen elektronisesti ohjatun yksisylinterisen diesel-moottorin julkaisu. E1-moottorin kerrotaan mahdollistavan pienkoneissa käytettävien moottoreiden IoT-teknologian (Internet of Things) hyödyntämisen. Kevytmetallista valmistetut alle 12-kilowattiset voimanpesät ovat ilmajäähdytteisiä ja alle 55-kilowattiset nestejäähdytteisiä. Ensi vuoden aikana E1-polttoainesuihkutus tulee saataville myös kolmisylinterisiin moottoreihin. (AT)
Moottorivalmistaja Hatzin näyttelyn kohokohtiin kuului maailman ensimmäisen elektronisesti ohjatun yksisylinterisen diesel-moottorin julkaisu. E1-moottorin kerrotaan mahdollistavan pienkoneissa käytettävien moottoreiden IoT-teknologian (Internet of Things) hyödyntämisen. Kevytmetallista valmistetut alle 12-kilowattiset voimanpesät ovat ilmajäähdytteisiä ja alle 55-kilowattiset nestejäähdytteisiä. Ensi vuoden aikana E1-polttoainesuihkutus tulee saataville myös kolmisylinterisiin moottoreihin. (AT) Kuva: Arto Turpeinen
Päästötaso viiden (Stage 5) raja-arvot eri kaasuille ja partikkeleille.
Päästötaso viiden (Stage 5) raja-arvot eri kaasuille ja partikkeleille. Kuva: Uolevi Oristo
Briggs & Stratton esitteli kaksi uutta Vanguard-sarjan moottoria, joiden öljynkulutus on 50 % alhaisempi kuin edeltävissä malleissa. Moottoreista on saatavissa myös kaasukäyttöiset työkoneversiot, jotka täyttävät uusimman 5 tason -päästömääräykset. (UO)
Briggs & Stratton esitteli kaksi uutta Vanguard-sarjan moottoria, joiden öljynkulutus on 50 % alhaisempi kuin edeltävissä malleissa. Moottoreista on saatavissa myös kaasukäyttöiset työkoneversiot, jotka täyttävät uusimman 5 tason -päästömääräykset. (UO) Kuva: Uolevi Oristo
Pienten bensiinimoottoreiden päästömääräyksistä ei juuri puhuttu. Robin-moottoreiden edustaja vakuutti, että heidän moottorinsa ovat ympäristöystävällisiä, koska ne perustuvat alun perin tiukempiin japanilaisiin määräyksiin... (UO)
Pienten bensiinimoottoreiden päästömääräyksistä ei juuri puhuttu. Robin-moottoreiden edustaja vakuutti, että heidän moottorinsa ovat ympäristöystävällisiä, koska ne perustuvat alun perin tiukempiin japanilaisiin määräyksiin... (UO) Kuva: Uolevi Oristo
Yanmar L-V -sarjan ilmajäähdytteiset dieselmoottorit täyttävät Stage V:n päästömääräykset. Uuden L 48 -mallin teho on 3,4 kW. Se on varustettu Yanmarin uudella, suorasuihkutukseen perustuvalla polttoainejärjestelmällä sekä DOC-hapetuskatalysaattorilla. (UO)
Yanmar L-V -sarjan ilmajäähdytteiset dieselmoottorit täyttävät Stage V:n päästömääräykset. Uuden L 48 -mallin teho on 3,4 kW. Se on varustettu Yanmarin uudella, suorasuihkutukseen perustuvalla polttoainejärjestelmällä sekä DOC-hapetuskatalysaattorilla. (UO) Kuva: Uolevi Oristo
Honda esitteli sähkömoottorin, joka oli ulko- ja kiinnitysmitoiltaan täsmälleen samankokoinen kuin vastaavan tehoinen bensiinimoottori. (UO)
Honda esitteli sähkömoottorin, joka oli ulko- ja kiinnitysmitoiltaan täsmälleen samankokoinen kuin vastaavan tehoinen bensiinimoottori. (UO) Kuva: Uolevi Oristo
Hondan tavoitteena on helpottaa laitevalmistajia siirtymään sähkömoottorien käyttöön, koska peruskonetta ei tarvitse muuttaa. Samalla valmistaja varmistaa, että asiakas pysyy saman yrityksen tuotteissa, vaikka käyttövoima muuttuu. (UO)
Hondan tavoitteena on helpottaa laitevalmistajia siirtymään sähkömoottorien käyttöön, koska peruskonetta ei tarvitse muuttaa. Samalla valmistaja varmistaa, että asiakas pysyy saman yrityksen tuotteissa, vaikka käyttövoima muuttuu. (UO) Kuva: Uolevi Oristo
V 5009 moottori sai Baumassa Vuoden Dieselmoottori -palkinnon. Kubota 5009 on nelisylinterinen moottori, jonka iskutilavuus on 5 litraa. Moottorin suurin teho on 211 hv ja se täyttää päästötaso 5 -määräykset. Kubota 5009 on suurin koskaan valmistettu Kubota-diesel. Se on tarkoitettu kaivureiden ja kuormainten sekä generaattoreiden voimanlähteeksi.
V 5009 moottori sai Baumassa Vuoden Dieselmoottori -palkinnon. Kubota 5009 on nelisylinterinen moottori, jonka iskutilavuus on 5 litraa. Moottorin suurin teho on 211 hv ja se täyttää päästötaso 5 -määräykset. Kubota 5009 on suurin koskaan valmistettu Kubota-diesel. Se on tarkoitettu kaivureiden ja kuormainten sekä generaattoreiden voimanlähteeksi. Kuva: Valmistaja

Päästömääräyksiä on kiristetty viisi kertaa sen jälkeen, kun ensimmäiset työkoneiden päästömääräykset astuivat voimaan vuonna 1998.

Viimeisin kiristys astui voimaan tänä vuonna, kun Stage V eli päästötaso 5 astui voimaan alle 56 ja yli 130 kW:n tehoisten moottoreiden osalta. Vuonna 2020 Stage 5 koskee suomalaisen konekannan osalta tärkeää 56–130 kW:n kokoluokkaa.

Yli 56 kW:n moottoreiden päästövaatimuksiin kuuluu pakokaasun hiukkasten enimmäismäärän alittaminen, mikä onnistuu käytännössä vain SCR-järjestelmää käyttämällä. SCR perustuu dieselin lisäaineen, käytännössä urean käyttöön.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Pienimmissä kokoluokissa ei hiukkasten määrälle ole asetettu ylärajaa, minkä vuoksi DPF-partikkelisuodatin riittää.

Polttoaineen suorasuihkutus yleistyy myös aivan pienimissä dieselmoottoreissa. Päästötaso 5 ei koske bensiinimoottoreita, sen sijaan kaasukäyttöisten moottoreiden on täytettävä samat määräykset kuin dieseleidenkin.

Lue myös Bauma 2019 -näyttelyyn liittyvät artikkelit Bauma-näyttely 8.–14.4.2019 oli kaikkien aikojen suurin rakennusalan tapahtuma (KV 7/2019) ja Sähköinen voimansiirto maarakennuksessa (KV 7/2019)!