Agritechnica 2007: JCB kehittää maatalouspuoltaan

JCB perustettiin vuonna 1945 ja tehtaan ensimmäinen tuote olivat erityisesti maatalouteen suunnitellut kippikärryt. Vuosien saatossa tuotevalikoima on kasvanut riuskaa vauhtia ja firma on kohonnut yhdeksi maailman suurimmaksi maatalous‑, maansiirto- ja materiaalinkäsittelykoneiden valmistajaksi. Viime vuoden liikevaihto oli 2,5 miljardia euroa ja voittoa tämä Bamfordin perheen omistama yhtiö tahkosi ennätykselliset 212 miljoonaa euroa.
Maailmanluokan toimija
JCB:llä on 17 tehdasta, joista kymmenen on Englannissa ja kolme Intiassa. Yhdysvalloissa, Brasiliassa, Kiinassa ja Saksassa on kussakin yksi tehdas. Viime vuosi oli numeroiden valossa paras ja tämä vuosi on jatkunut erittäin suotuisissa merkeissä. Työntekijöitä JCB:llä on reilut 8 000 henkeä.
JCB:llä on oma dieselmoottoritehdas ja vuonna 2006 tehdas nappasi maailman nopeimman dieselauton ennätyksen itselleen. Bonnevillen suola-aavikolla JCB:n Dieselmax pyyhälsi kahden "nokivasaran" voimin reilun 560 kilometrin tuntivauhtia. Yhtiön omat moottorit menevät mallisarjan pienempään päähän ja isommat koneet tulevat Cumminsilta.
Maatalousyksikön johtaja Ian Sayers ilmoitti maatalousbisneksen olevan tulevaisuudessa JCB:lle erittäin tärkeä. Tutkimusten mukaan Euroopan traktorimarkkinat kasvavat tulevina vuosina viiden prosentin uralla ja JCB:llä on vakaa aikomus napata maataloustraktorimarkkinoista huomattavasti nykyistä isompi siivu itselleen.
Samalla tehdas jakautuu selvemmin kahteen, entistä itsenäisempään valmistusdivisioonaan. Maanrakennuspuoli on vetänyt mukavasti etenkin USA:ssa ja tähän puoleen on investoitu myös mittavasti. Mitään investointien summaa maatalouspuolen johtaja Ian Sayers ei paljastanut, todeten vain ettei yksityisen perheyhtiön tarvitse kertoa firman kaikkia talouslukuja.
Askel kilpailijoiden suuntaan
JCB:n ulkonäkö muuttuu ratkaisevasti, kun maatalouspuolelle suunnatussa 7000-sarjassa etupyörät ovat takapyöriä pienemmät. Syyksi tähän tutumpaan traktorin rengastukseen siirtymiseen tehtaan edustajat ilmoittivat kokemuksen. Maataloustraktorissa kuulemma on eduksi tällainen ratkaisu.
Vajaa kaksikymmentä vuotta sitten esitelty Fastrac-sarjan uudet JCB 7170, 7200 ja 7230 nousevat entistä lähemmäksi kilpailijoitaan, sillä tuotekehityksessä on otettu perusteellisemmin huomioon maanviljelytyön tarpeet.
7000-sarjan voimansiirrossa JCB luottaa edelleenkin itse räätälöimäänsä 24-portaiseen semi-powershiftiin, jossa on kuusi varsinaista powershift-pykälää. Neljän aluevaihteen ja suunnanvaihdon vaihtaminen onnistuu ilman kytkimen polkemista.
Moottorit ovat tuttuja Cumminsin 6,7-litraisia kuutosia, joista otetaan tehoa 173–220 hevosvoimaa. 450-litrainen polttoainetankki takaa, ettei koko ajan tarvitse olla tankkaamassa. Hydrauliikkaan on saatavilla joko 100 tai 140 litraa tuottava kuormantunteva pumppu. Nostolaitteen 9,1 tonnin
voima riittää varmasti useimpiin töihin.
Ajomukavuus ennen kaikkea
Uuden 7000-sarjan ohjaamoon on paneuduttu huolella. Täysikokoiset ilmajousitetut istuimet niin kuskille kuin vänkärille ovat tehtaan mukaan asiakaspalautteen tulosta, kuten myös automaatti-ilmastointi. Nelipilarisesta ohjaamosta on hyvä näkyvyys työkohteisiin ja traktorin käskytys yhdessä työkoneiden hallinnan kanssa hoituu kosketusnäytöllisen monitorin välityksellä. Tehokkaat xenonit niin ajo- kuin työvaloinakin ovat vakiovarusteena.
Erillisjousitetut akselit ja automaattiset tasonsäätimet takaavat turvallisen menon jopa 70 kilometriä tunnissa. Hallitusta pysähtymisestä huolehtii kaikkiin pyöriin vaikuttavat lukkiutumattomat jarrut. Uutuuden etuakselia on muutettu aiemmista Fastrac-malleista, jotta kääntösädettä on saatu nipistettyä pienemmäksi.
Kun pakettiin vielä lisätään mel-
koinen määrä valinnaisvarusteita päisteautomatiikasta, lämmitettävistä ohjaamon laseista ja eväs-
jääkaapista alkaen, on helppo yh-
tyä johtaja Ian Sayersin toteamuk-
seen: "Uskon lujasti mittavan asia-
kaspalautteen ja yhteisen kehitystyön pohjalta syntyneen uuden JCB:n 7000-sarjan kolmen mallin innostavan edistyksellisiä isojen tilojen viljelijöitä ja urakoitsijoita."
Osaston luetuimmat
- Valtran Suolahden tehtaalla tuotantoa kehitetään portaittain, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua – yhden traktorin valmistusaika on noin kahdeksan tuntia
- Maxpossa oli laitteita moneen tarkoitukseen – lisää Maxpo-uutuuksia esittelyssä
- Video: Antti Linna kertoo, miten moottoritekniikka on kehittynyt turboahtimen ja päästörajoitusten myötä – ”Dieselmoottoria tullaan hyödyntämään vielä pitkään tulevaisuudessa”
- Seinäjoella toimiva HC Petersen Finland Oy toimittaa Zetor- ja Deutz-traktoreiden varaosa Pohjoismaihin – varaosavarastossa osia myös yli 70-vuotiaisiin traktoreihin
- Kymen Linjaraivauksella on raivauskäytössään monipuolista konekalustoa – yrityksen omistaman välineistön merkitys korostuu haasteellisissa kohteissa
- Sleipner Finland Oy – 500 tonnia kumipyörille
- Huonon kesän hyviä koneita - Masinistikesä 2017