
Mansen Mörinät 2019 Tampereella 5.–6.4.2019 — Näyttelykauden aloitus













Tampereella koneiden ja kuljetusvälineiden kauppa on keskittynyt melko suppealle alueelle Pirkkalaan sekä etelään lähtevän moottoritien varteen. Tapahtumassa paikasta toiseen liikkumiseen ja pysäköintipaikan etsimiseen kuluu kuitenkin yllättävän paljon aikaa. Pysäköintipaikkojen niukkuuden vuoksi kannattaakin harkita junan tai suoraan Mörinöihin tulevien tilausbussien käyttöä. Teiden varsille pysäköidyt autot haittasivat muuta liikennettä, minkä vuoksi näyttelyn henkilökunta joutui ohjeistamaan yleisöä.
Uusien parkkitilojen löytäminen onkin tapahtuman kehittämisen kannalta oleellista. Eräs vaihtoehto voisi olla tapahtuman ulkopuolisten yritysten piha-alueiden hyödyntäminen, sillä useat yritykset kielsivät parkkeeraamisen omilla tonteillaan.
Vuosi jatkuu positiivissa merkeissä
Maarakennuskonealan hyvä tilanne tuntui Mörinöillä positiivisena ilmapiirinä. Kauppa kävi viime vuonna ennätystahtiin. Kauppa on käynyt muuallakin hyvin, joten koneiden toimitusajat ovat venyneet jo kohtuuttoman pitkiksi.
CECE:n (13 Euroopan maassa toimivien maarakennuskonevalmistajien yhdistys) tilaston mukaan Suomeen myytiin yhteensä 2 162 konetta, mikä on 15 prosenttia enemmän kuin vuonna 2017. Luku sisältää myös konevuokraukseen toimitetut koneet, mikä selittänee osan poikkeuksellisen suuresta kasvuluvusta.
Konekaupan tulevaisuus nähdään muuallakin kuin konekaupan piirissä hyvänä, koska pääomasijoittajien kiinnostus konekauppaan jatkuu. Arvo Sijoitusosuuskunta on sijoittanut 3 miljoonaa euroa konetalo RealMachineryyn. Arvo:n ja Capman Growth Equity -rahaston viime toukokuussa tekemät pääomasijoitukset näkyvät Real Machineryn merkittävissä toimitila-investoinneissa ja panostuksissa vuokrausliiketoimintaan – RealMachinery-konekonserni on 5.4.2019 ostanut PG Rental & Trading AB:n koko osakekannan. Yrityskaupalla RealMaschinery laajentaa toimintaansa Ruotsin vaihto- ja vuokrakonemarkkinoille.
Tämän vuoden näkymät ovat edelleen hyvät, vaikka talouden kasvu hiipuu, ja esimerkiksi rakennuslupia on haettu aiempaa vähemmän. Liikevaihdon arvioidaan jäävän kuluvana vuonna samalla – hyvälle – tasolle kuin viime vuonna.
Kaivosalan positiiviset uutiset näkyvät konekaupassa. Suomen Rakennuskoneen maajohtaja Kari Kokkonen kertoi, että Komatsu toimittaa Suomeen 17 louhosautoa, jotka ovat 220 tonnisia ja mallia 830E.
Konekaupan pitemmän tähtäimen näkyvät riippuvat pitkälti tulevan hallituksen toimista ja linjanvedosta: yritetäänkö tiestön korjausvelkaa vähentää ja kehitetäänkö koko maan infrastruktuuria tasaisesti, vai painottuvako investoinnit pääkaupunkiseudulle?
Palveluiden myynti kasvussa
Koneviesti osallistui Mörinöiden aikana monien yritysten (kuten KoneReal Oy:n, KoneSelkä Oy:n Rotatorin, Suomen Rakennuskoneen, Volvo CE:n ja Wihurin) lehdistötilaisuuksiin tai -tapaamisiin. Niissä kaikissa korostettiin jälkimarkkinoinnin merkitystä yritysten toiminnassa. Tänä päivänä konekauppaan kuuluu ”kovan raudan” lisäksi erilaisia rahoitushuolto- ja ohjelmistopalveluiden myyntiä.
Volvo CE on lanseerannut Co Assist -tuoteperheen, johon kuuluu tässä vaiheessa 4 erilaista sovellusta eri koneille ja töille.
Rahoitusmuotoja on useita, ja leasingiä ei enää koeta kriisiyrityksen viimeiseksi oljenkorreksi, vaan tehokkaaksi tavaksi hankkia erilaisiin projekteihin ja myös pitempiaikaiseen käyttöön tarvittava kone- ja laitekalusto.
Yritysten kasvun ja muuttuneen toimintakulttuurin vuoksi koneiden huollon teettäminen huoltoliikkeillä yleistyy kovaa vauhtia. Konekauppiaat kehittävät huoltotoimintaansa investoimalla korjaamokiinteistöihin ja palkkaamalla uutta omaa henkilökuntaa ja myös sopimushuoltajia, mikäli sopivia yrittäjiä löytyy. Volvo CE:n strategian ”lähemmäs asiakasta” tavoite konkretisoituu uusien huoltoautojen hankinnassa. Tavoitteena on, että Volvo CE:llä on vuoden 2020 loppuun mennessä 80 huoltoautoa kattavasti eri puolella Suomea.
Ammattitaitoisista huoltoasentajista on pulaa, minkä vuoksi esim. Suomen Rakennuskoneen toimipisteessä oli rekrytointitiski. Huolto-ala ei kiinnosta riittävästi nuoria, sillä alan imago on edelleen vanhanaikaisen likainen ja raskas. Nykyajan huolto on paljon muuta kuin laakerin vaihtoa ja hitsausta!
Katso myös kuvasatoa Mansen mörinöiltä !
Osaston luetuimmat
- Koneurakointi Karvola urakoi kymmenellä traktorilla ympäri vuoden – menestyksen takana hyviä periaatteita ja ripaus tuuria
- Valtran Suolahden tehtaalla tuotantoa kehitetään portaittain, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua – yhden traktorin valmistusaika on noin kahdeksan tuntia
- Agritechnica 2023 -näyttelyn traktoriuutuuksissa esillä vaihtoehtoisia polttoaineita ja autonomiaa
- Koneurakointi Karvola on urakoinnin monialayritys – ELY:n teitä ajetaan Haapavedelle saakka
- Kooste vuoden 2023 metsänäyttelyiden annista – näyttelykävijät palasivat takaisin metsäalan koneiden pariin
- Agritechnica 2023, osa I: Autonomiaa, automatiikkaa ja konenäköä mekaanisen kehityksen vauhdittajaksi
- Uudentyyppisessä KoneAgriassa oli pienten toimijoiden vuoro – näytteilleasettajat olivat erittäin tyytyväisiä näyttelyn antiin