Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Video: Koneviestin haastatteleman Vesa Erosen tilalla on krooninen työvoimapula – ”Osaavan ammattilaisen löytäminen ei ole yksinkertainen juttu”

Koneviesti haastatteli Helsingin MaatalousKonemessuilla liperäiläistä maanviljelijää Vesa Erosta, joka hallinnoi Nenore Oy yrityksensä kautta 2000 sonnin nautatilaa. Eronen näkee konealan tapahtumat tärkeinä oman tiedon ja osaamisen ylläpidon kannalta.

Vesa Erosen maatila työllistää kesäkaudella noin 10 henkeä. Pelloilla koneita ajaa kuusi henkilöä ja navetta työllistää täyspäiväisesti kaksi henkilöä. Lisäksi työtä riittää täyspäiväisesti myös Eroselle ja häne vaimolleen.

Kannattavuutta korvataankin usein liiankin paljon omalla työajalla. ”Työn organisointi olisi helpompaa, jos työntekijöitä ja maksukykyä olisi enemmän. Nyt otetaan omasta työstä aika paljon irti – varsinkin kesäaikaan”, Eronen kertoo.

Koneita tilalla on paljon. Niihin kaikkii tehdään ennakoivia huoltoja itse, minkä lisäksi isommat huollot ostetaan ostopalveluna. Eronen kuitenkin pitää päivittäishuoltoa yhtenä erittäin tärkeänä osa-alueena koneiden ylläpidossa, jotta koneet ovat aamulla lähtövalmiina töihin. Koneiden kanssa kun työskennellään minimissään 10 000 tuntia vuodessa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Osaavan ja ammattitaitoisen työvoiman saanti tilalle tuottaa pään vaivaa. Työntekijäpula on krooninen. Erosen mielestä nuoria olisi kannustettava tutustumaan konealan töihin sekä työkoneisiin, jotta he oppisivat näkemään, että konealan työt ovat muutakin kuin märässä montussa seisomista. Koneiden kanssa työskennellessä on kuitenkin monia hyviä hetkiä, vaikka työn rytmittäminen on ajoittain hankalaa.

Maatalouden toimintaympäristöstä Eronen on hyvin huolissaan. Markkinat sekä alan arvostus ovat todella heikoissa kantimissa. ”Jos on pakko nähdä hyllyjä tyhjänä, ennen kuin ymmärrämme tilanteen vakavuuden, markkinat eivät toimi”, Eronen napauttaa. ”Maatalous on elämälle välttämätön sektori. Meidän pitäisi pystyä avaamaan koko ruokahuolto ja elintarvikesektori, jotta ihmiset tietäisivät, mistä ruoka tulee”, Eronen jatkaa.

Katso videolta tarkemmin Erosen ajatuksia maataloudesta ja yrittäjyydestä.