
Okra 2012 -näyttely, Oripää: Perävaunutarjonta kasvussa
Okrassa oli esillä kattava otos markkinoiden perävaunuista. Traktoritehojen nousu näkyy myös vaunuvalikoimassa.

Uuden Metaka-jalkalavavaunun saa 2-, 3- tai 4-akselisena mallina. Kuvassa 4-akselinen Metaka 320, kantavuus 21,4 t. Rengaskoko 560/45x22.5 tai 600/50x22.5. Akseleissa on hydraulinen jousitus ja kaikissa pyörissä on kuorman painon mukaan säätyvät jarrut. Etuakseli on kevennettävissä. Etu- ja taka-akseli ovat ohjaavia. Sopiva lavapituus on 7–8 m. Rekola Juhani Tmi, Kalanti. (HH)

Tilauspohjalla erilaisia teräsrakenteita ja -komponentteja Kiikalassa ja Salossa valmistava Haapasaari Works Oy:n koukkulavavaunu pystyy käsittelemään (kippaus, lavanvaihto) enimmillään 22 t:n kuormia. Vaunussa on nelipyöräjarrut ja lehtijousiteli. Pyöräkoko on 650/50x22.5. (HH)

Irlantilaisen Smyth Fieldmasterin lavatilavuus on vakiolaidoilla 24 ja korokkeilla 35 m³, kantavuus 18 t. Sekä vetoaisassa että akseleissa on jousitus. Kaikissa pyörissä on jarrut, vakiovarustukseen sisältyy sekä jarrujen hydraulinen että kuormantunteva paineilmakäyttöjärjestelmä. Rengaskoko on 560/ 60R22.5. Virsumäki Oy, Kotka. (HH)

Joskin Gargo -jalkalavavaunussa on kolmiakselinen, tasaavalla hydraulisella jousituksella varustettu teli. Ensimmäinen ja viimeinen akseli ovat aktiivisesti ohjautuvia ja myös vetopuomi on jousitettu. Kaikissa pyörissä on jarrut, Michelin XBib -rengastuksen koko on 710/60R26.5. Vaunussa on oma hydraulijärjestelmä, jonka toimintoja ohjataan sähköisesti. Lavan tilavuus on 23 m³. Saarijärven Konetuonti Oy, Saarijärvi. (HH)

Kire Steel 160 -vaunussa on korotettu runko. Kiinteälaitaisen lavan tilavuus on 16 m³. Kantavuus on 13 t ja pyöräkoko 560/45-22.5. Hydrauliset jarrut sisältyvät vakiovarustukseen. Seppo Kuisma Oy/ Yrma. (HH)

Tempo-maansiirtovaunuihin on tarjolla korkeudeltaan 0,7-metriset viljalaidat. Lisäksi MSV16- ja 18-vaunut voidaan varustaa rehulaidoilla, jotka kasvattavat lavatilavuudet 32:een ja 33:een kuutiometriin. Agri-Kymi Oy, Kouvola. (HH)

Kire Steel 16 LE -maansiirtovaunussa on korotettu sekä runkoa että lavan takaosaa. Ratkaisulla parannetaan aumausominaisuuksia, kun kipattava materiaali jää korkeampaan kasaan. Lavatilavuus on 10 m³, kantavuus 16 t, pyöräkoko 550/45x22.5. Hydrauliset jarrut sisältyvät varustukseen. Seppo Kuisma Oy, Halikko. (HH)

FMG KLK18/23 -koukkulavavaunun kantavuus on 18 t. Sopiva lavapituus on 4–6,5 m. Kippaus- ja lavanvaihtotoimintoja hallitaan sähköisesti. Kippauskulma on 58 astetta. Telin etupyörissä on hydrauliset jarrut, takapyöräjarrut ovat valinnaisvaruste. Vakiopyöräkoko on 550/60-22.5, valinnaisena saa 26,5 tuuman rengastuksen. LLP Farm Machinery Oy, Iisalmi/Agco Suomi. (HH)

Liettualaisen Western Fabricationsin WF 16T vaunun lisälaidoilla varustetun lavan tilavuus on 25,2 m³. Sekä akseleissa että vetopuomissa on jousitus. Hydrauliset nelipyöräjarrut sisältyvät varustukseen. Agrok Oy, Toivala. (HH)

K-maatalouden Predator-lavettivalikoima täydentyy kolmiakse-lisella metsäkonelavetilla. Kantavuus on 22,5 t ja kuormatilan pituus 8,8 m. Sekä vetopuomissa että akseleissa on jousitus. Pyöräkoko on 215/75-17.5 (paripyörärakenne), kaikissa pyörissä on hydrauliset jarrut. K-maatalous. (HH)

Rysky-maansiirtovaunusarjan alapää vahvistuu kantavuudeltaan 8-tonnisella Steel 80 -vaunulla. Lavatilavuus on 4,4 m³, pyöräkoko 400/60x15.5. Hydrauliset jarrut ovat lisävaruste. Turun Konekeskus Oy. (HH)

Teko Trailer 20 TN -maansiirtovaunun lavatilavuus on peruslaidoilla 11 m³ ja lisälaidoilla 21,9 m³. Lavan pohja on 8-millistä Hardoxia ja laidat 5-millistä Fe 52:ta. Kippauskulma on 55 astetta, NAS6-kippisylintereitä on kaksi. Pyöräkoko on 700/40-22.5. Keinutelin etupyörissä on jarrut ja vetopuomissa kumijousitus. Vaunun kantavuus on 20 t. Yrjö Tenkanen Oy, Salo. (HH)

Kolmipistekiinnitteinen Källefall-tielana soveltuu kevyeen tien tasaukseen. Lanassa on kaksi kiinteää, sileää terää ja lisäksi säädettävällä tukipyörällä varustettu hammasterä siirtämässä kiviä sivuun ajolinjalta. Lanan työleveys on 2 m ja paino 425 kg. Runkopalkkien välissä on tila lisäpainoille. Yrma. (HH)

Aimo Kortteen Konepaja on tuonut markkinoille uuden täyttölaitteen, joka soveltuu paitsi myllyn täyttöön myös muuhun viljan siirtoon. Kaatosuppilon pohjalla on kaksi poikittaisruuvia, jotka kuljettavat viljan elevaattorille. Tehoa luvataan jopa 60 tonnia tunnissa. Siirtokuljetusta varten suppilossa on omat hydraulisesti säädettävät pyörät päädyssä. Hintaa alvittomana 10 163 euroa. (MT)

Rysky Steel 2400 -tuorerehuvaunun kantavuus on 18 tonnia ja lavatilavuus laitavarustuksesta riippuen joko 24, 34 tai 42 m³. Pyöräkoko on 710/40R22.5. Turun Konekeskus Oy. (HH)

Vetovarsiin kiinnitettyyn karttuun kytkettävässä Källefall-tielanassa on kolme vanttiruuvikulmansäädöllä (traktorin työntövarret) varustettua terää ja lisäksi kelluvalla ripustuksella ja tukipyörällä varustettu kivikampa. Lanaussyvyys säädetään nostolaitteella ja kuljetuspyörästöhydrauliikalla. Lanauslinjaa voidaan muuttaa taittuvaan vetopuomiin vaikuttavalla, kaksitoimisella sylinterillä. Lanausleveys on terien kulmansäädöstä riippuen 2–2,4 m. Lanan pituus on 8 m ja paino 1 200 kg. Yrma. (HH)

Giantin viime syksyn Agritechnicassa esittelemä Tendo-pikkukurottaja on nyt myös Suomen markkinoilla. 36-hevosvoimaisen Kubotan liikuttama kone nostaa jopa 4,8 metrin korkeuteen. Kaatokuorma vaihtelee välillä 800–1 400 kg. Verollinen hinta on 52 000 euroa turvakatoksella. Hytti ja tieliikennevarustus nostavat hintaa 3 670 eurolla. (MT)

Kipa-jalkalavavaunun kantavuus on 20 tonnia. Lehtijousitelissä taka-akseli on ohjautuva ja pyöräkoko 710/45R22.5. Hydraulisten jarrujen sijaan saa valinnaisena paineilmajarrut. Vetopuomijousitus sisältyy vakiovarustukseen. Kuvassa olevan viljalavan tilavuus on 25 m³. Kip-Man Oy, Huittinen. (HH)

NHK-Keskus Oy esitteli uuden vaahtopesulaitteen, joka on tarkoitettu erityisesti lypsyrobottien ja robottialueiden pesuun. Vaahto levitetään erityisellä pesulaitteella ja vaahdon irroittama lika huuhdella pois. (MT)

Teagle Tomahawk Dualchop on uusi paalisilppuri Yrman valikoimissa. Silppuri on varsinainen monitoimimylly, sillä sen kerrotaan soveltuvan kuivalle, märälle ja jäisellekin tavaralle. Oljen lisäksi läpi pitäisi mennä säilörehu, juurekset ja turve. Silppuriterät voidaan nostaa hydraulisesti ylös, jolloin vehje toimii pelkkänä puhaltajana. Hinta 19 450 euroa (sis. alv 23 %). (MT)

Pellon Group myy saksalaista Prinzingin valmistamaa lantaraapparobottia. Työleveys on 1 200 mm ja komeus liikkuu kahden 110 Ah:n geeliakun voimin. Molemmille pyörille on oma sähkömoottori. Robotti liikkuu 4 tunnin latauksella jopa 20 tuntia. Ajonopeus 3–5 m/min. (MT)

PJ Farm myy belgialaisen Ambicin vedinkastoaineita ja -järjestelmiä. Dippejä löytyy joka tarpeeseen hyvän utarehygienian ylläpitämiseksi. Dipit voidaan levittää joko yksinkertaisilla puristuspulloilla tai sähkökäyttöisellä pumpulla ja suuttimella. (MT)

Pesuosan Pasi Riuttaskorpi esittelee esimerkiksi kotieläinrakennusten sisäkattojen pesuun soveltuvaa, valjaissa roikkuvaa pesupistoolia. MTM:n valmistama hirmu ulottuu 5,5 metrin korkeuteen. Valikoimista löytyy myös 7,5 metrin malli. Pesuosa on ottanut valikoimiinsa myös takana näkyvän Biemmeduen pesurit (oik.) jo ennestään listalla olleiden Maerin pesureiden rinnalle. (MT)

Pellon Group on kehittänyt uudentyyppisen parrenerottajajärjestelmän. Erottaja kiinnitetään kiilapulteilla ja erikoismuhveilla parsivaluun, mikä helpottaa rakentajaa valujen yksinkertaistumisena, kertoo Kaapo Ikola. Parren leveys on säädettävissä parrenerottajaa yksinkertaisesti poikkiputkessa liu’uttamalla. (MT)

Kananmunantuotanto on vaihteeksi myötätuulessa, mikä näkyy lisääntyvänä laitetarjontana. Panegg Oy:n markkinoima Prinzen Egg Pallet Loader -pakkauskone on tarkoitettu maatilakäyttöön. Se pakkaa munakennot trukkialavoille. Kone on suunniteltu lähinnä muovikennoille, koska ne ovat kestäviä ja niitä voidaan käyttää useita kertoja. Peruslaitteen hinta on noin 52 000 euroa€(alv 0%). (UO)

Kartanokoneet on aloittanut raatokonttien valmistuksen. KK-raatokontissa on teräsrunko. Seinät ja katto ovat polyesteripinnoitettua uretaanilevyä, joka on helppo puhdistaa. Uretaanilevyn paksuus on 65 mm ja sen U-arvo on 0,35 W/m2K ( wattia/neliö/kelvinaste). Ulos vedettävä kaukalo on ruostumatonta terästä ja varustettu nostolenkeillä. Kaukalon mitat ovat 2 260 x 1 100 x 400 mm. Elektronisesti ohjattu kylmäkone sisältyy hintaan. Vakiovarusteisen kontin hinta on 8 000 euroa + alv. Kuvassa oleva sadekatos on lisävaruste. Kartanokoneet Oy, Kalajoki. (UO)

1–2: Far-Tec Oy esitteli Möllerin sikalanjäähdytysjärjestelmää. Idea perustuu korkeapaineisen veden sumuruiskutukseen, jolla sikalan lämpötilaa saadaan laskettua 2–3 asteella. Samalla sikalasta saadaan sidottua pölyä. Käytettävä vesimäärä on pieni, joten sillä ei sotketa paikkoja. (SN)

Konefarmi esitteli niin sanottua tehdaskunnostusohjelmaansa etualalla olevalla, parisenkymmentä vuotta vanhalla 5 kuution apevaunulla. Kone jää esittelykäyttöön eikä se ole myynnissä. Sen sijaan takana näkyvä 30 kuution vaunu on myyty ja toimitetaan asiakkaalle Okra-näyttelyn jälkeen. Vaunu on suurin Suomeen myyty vaakaruuvinen Seko. Rakenteet ovat todella järeitä. Vaunun koon kasvaessa yli 25 kuution on rungon ja muiden rakenteiden oltava jo todella raskasta sarjaa. Hintaakin löytyy sen mukaisesti. Kuvan vaunun alviton ovh lähtee varustelusta riippuen 93 316 eurosta. (MT)

Omarv E 260 Torino on urakointiin tarkoitettu kesantomurskain, jonka työleveys on 2,6 m ja paino noin 1000 kg. Murskain on varustettu hydraulisella sivusiirrolla ja leikkuupään kallistuksella, jonka liikerata on -50 asteesta +90 asteeseen. Rummussa on yhteensä 44 vasaraterää. Työsyvyyden säätö tehdän takana olevalla kannatinrullalla, jonka halkaisija on 18 cm. Hinta 8900 euroa + alv. Omarvia edustaa Sievin Biohake, myynti Konemafia ja Sievin Biohake Oy. (UO)

T.J. Pyykkönen Oy on ottanut myyntilistalleen ranskalaisen Pichonin tuotteet. Pichon valmistaa erilaisia lannankäsittelykoneita sekä pienkuormaimia. Ensimmäisenä myyntiin on otettu tehokkaat potkurisekoittajat. Kuvan sekoitin toimitetaan asiakkaan pihaan noin 8 000 alvittomalla eurolla. (MT)

Koneviestissäkin testatusta Tanco-paalileikkurista on nyt tullut markkinoille monien kaipaama suurempi versio. Kuvan malli pystyy puraisemaan 160-senttisen paalinkin kahtia. Muovit siepataan omaan kitaansa. Paalin halkaiseminen nopeuttaa apesatsin tekoa ja säästää näin ollen polttoainetta. Hinta 4 310 euroa (alv 0 %). (MT)

Unia Kornik XL on uusi murskain Turun Konekeskuksen valikoimissa. Työleveyttä on 280 cm ja vasarateriä kelalla 24 kpl. Hinta 5 420 euroa (alv 0 %). (MT)

Bergmannilta on tullut Suomen markkinoille uusi kuivalannan täsmälevitin. TSW 2120 -vaunussa on 12 tonnin teliakselisto ja kaksi halkaisijaltaan 90-senttistä levitinlautasta. Pohjakuljettimelle on oma nopeudensäätöventtiili ja pohjakuljettimen ketjuille automaattinen kiristys. Hinta 44 146 euroa (alv 0 %). (MT)

John Deeren uusinta tekniikkaa edustava 990-hihnapaalain tulee Koneviestin kokeiluun toiselle säilörehusadolle. Paalattavana materiaalina on tuoreviljaa, säilörehua ja olkea. Odotukset ovat korkealla, sillä samanlaisella koneella on ajettu paalauksen epävirallinen maailmanennätys, 127 paalia tunnissa. Nopeuden mahdollistaa paalaimen uudentyyppinen rakenne: koneessa on erillinen runko eikä perinteistä peräporttia ole lainkaan. Paalikammion sivut ovat yhtenäistä teräslevyä. Valmis paali lepää pohjan taittorullien varassa. Paalin pudotus tapahtuu nopeasti, noin 5 sekunnissa. (SN)

Konefarmin valikoimiin on tullut tsekkiläinen Strom, jonka koneista myyntilistalla ovat kesantomurskaimet. MO2500 on nostolaitekiinnitteinen ja yksiroottorinen vaakamurskain, jossa on neljä heiluriterää. Työleveys on 2,25 metriä ja tehontarve 60–80 hv. Hinta alvittomana 5 187 euroa. Stromilla on samasta murskaimesta myös kolmiroottorinen, hinattava malli. (MT)

Koneagent Oy tuo maahan bensiinikäyttöisten ajoneuvojen tankkaamiseen tarkoitettua polttoainekärryä, jonka säiliön tilavuus on 53 l. Täyttöpistoolin liipasin toimii samalla pumpun käyttövipuna, jokaisella liipaisimen vedolla siirtyy pari desiä menovettä kulkupelin tankkiin. Säiliö maksaa verottomana 175 euroa. (UO)

Avantiin on satavissa toisen ylöjärveläisyhtiön, Dynasetin tuotteita. Hydraulikäyttöinen painepesuri kukee kätevästi Avantin puomin päässä. Mikäli vetokoukkuun laitetaan vesisäiliö, onnistuu esimerkiksi piha-alueiden pesu tehokkaalla painepesurilla kätevästi. (MT)

Avant esitteli Okrassa uusia ohjaamomallejaan. Kuvassa parhaiten varusteltu DLX-ohjaamo, jossa on muun muassa radio ja ilmajousitettu istuin. Lisävarusteena on saatavissa myös ilmastointi. (MT)

Agropoint on kasvattanut valikoimaansa kannattavilla aggregaateilla. Mallistoon kuuluu myös koteloitu, 10 hv:n dieselmoottorilla varustettu AEDE 6500 ST -malli, jonka suurin teho on joko 6,0 kVA (400 V) tai yksivaiheisena 2,2 kVA (230 V). Melutaso on 7 metrin päästä mitattuna 72 db(A). Sähkökäynnistys on vakiovaruste, automaattikäynnistyksen saa lisävarusteena. (UO)

Säätötuli esitteli hinattavalle alustalle rakennetun lämpökeskuskontin. Kontissa on hydraulisella pohjapurkaimella varustettu polttoainesäiliö ja 500 kW:n kattila. Kontti on asennusvalmis paketti, jonka siirto käyttökohteesta toiseen onnistuu traktorilla hinaamalla. (MT)
Perusvaunujen lisäksi tarjolla on entistä järeämpää kalustoa, jossa rakenteet on mitoitettu täysipainosta urakointiajoa vastaaviksi. Tehokkaat jarrut kuuluvat asiaan ja lisäksi huippumallien jousitetut ja ohjaavat teliakselistot parantavat käyttöominaisuuksia. Myös kuokku- ja jalkalavavaunujen tarjonta näyttää olevan kasvussa.
Ilahduttavasti myös kotimaiset valmistajat ovat kehityksessä mukana, ja tutustumisen arvoista vaunukalustoa löytyy myös heiltä.
Kotieläintalous vahvasti esillä
Okra oli perinteinen maatalousnäyttely, jossa eläimet ja kotieläintalous olivat kattavasti mukana.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Maatalousalan laitteita ja tarvikkeita oli Okrassa esillä melko runsaasti, mutta ne olivat hieman hajallaan laajalla näyttelykentällä. Sika- ja siipikarjatalouden vahva asema näkyi tarjonnassa, vaikka rehun ja lihan epäedullinen hintasuhde jarruttaa erityiseti sikatalouden panoksia – Suomeen tänä vuonna rakennettavat tai peruskorjattavat sikalat voi laskea yhden käden sormilla. Tuotantoa jatkavien on kuitenkin investoitava hyvinvointidirektiivin mukaiseen tuotantoympäristön kehittämiseen.
Raskaisiin töihin on vaikea saada tekijöitä, minkä vuoksi automaatio lisääntyy pakostakin karsinoiden pesun ja puhdistuksen sekä esimerkiksi munien pakkaamisen kaltaisissa raskaissa rutiinitöissä.
Osaston luetuimmat
- Powerliftillä työskentelevän Anu Virtasen intohimona on nostaminen – ”Jos voittaisin lotossa, kotipihani olisi täynnä kurottajia”
- KoneAgriassa enemmän näytteilleasettajia kuin koskaan – tila ei riittäisi, jos kaikki isot toimijat olisivat mukana
- Stihl kehittää lähivuosina uusia akkulaitteita ja latausinfraa – myöskään polttomoottorilaitteita ei ole unohdettu
- Valtran Suolahden tehtaalla tuotantoa kehitetään portaittain, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua – yhden traktorin valmistusaika on noin kahdeksan tuntia
- Maxpossa oli laitteita moneen tarkoitukseen – lisää Maxpo-uutuuksia esittelyssä
- Koneammattilaiset Maria Hiironen ja Annukka Markkula rohkaisevat muitakin nuoria kokeilemaan konetöitä – ”Konetekniikan ymmärtäminen ja koneen korjaaminen on siistiä”
- Armeija laittoi käytetyn tavaran huutokaupassa kiertoon – uusiokäyttöön mm. maastokelposia ajopelejä