Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Fendtin Variokerho – portaaton poikakerho

Jos näitte lokakuun toisena perjantaina vihreän traktorin vetävän Kalajoella lietekärryn perässä hulmuavaa Fendt-banderollia, kyseessä oli maailman ainoan Vario-kerhon kokoontumisajot. Fendt-miesten aatelisto, Vario-kerho, oli vuosittaisella kokoontumisellaan Fendtin peltopäivien yhteydessä. Paikalle oli tehtaan kaluston lisäksi tuotu yksityistä Fendt-kalustoa kymmenien kilometrien säteeltä nelisenkymmentä konetta.
Kapea, vain 1,37 m leveä, viini- ja hedelmäviljelyksille tarkoitettu traktori sopii erinomaisesti myös kunnallisteknikkkaan. Kuvassa 200V-sarjan Fendt Vario -traktori, jossa on portaaton voimansiirto ja 67 kW:n moottori. Suurin ajonopeus on 40 km/h.
Kapea, vain 1,37 m leveä, viini- ja hedelmäviljelyksille tarkoitettu traktori sopii erinomaisesti myös kunnallisteknikkkaan. Kuvassa 200V-sarjan Fendt Vario -traktori, jossa on portaaton voimansiirto ja 67 kW:n moottori. Suurin ajonopeus on 40 km/h. 

Suomessa myytiin tuhannes virallisesti maahantuotu Fendt vuonna 2005, vaikka traktoreiden maahantuontia on harjoitettu jo 80-luvulta asti.

Kerhon toiminta-ajatus on tavata toisiaan ja viedä Fendt-tietoutta eteenpäin. Huhtalan Joukon, sieviläisen Fendt-miehen mukaan kysymys ei ole ainoastaan traktorista, vaan ajattelutavasta ja käyttöjärjestelmästä. Fendt-kerhoja on maailmalla useita, Suomen ensimmäinen on 80-luvun lopussa perustettu Hollolan Fendt-kerho, joka toimii aktiivisesti edelleenkin. Vario-kerho taas on noteerattu tehtaallakin. Tehtaan edustajan oikein karttapallolta syynätessä, maailman ainoa Vario-kerhon neula pistettiin pohjoisen Kalajoen kohdalle. Virallisesti rekisteröimätön kerho kokoontuu kerran kaksi vuodessa. Vuosittainen Vario-kerhon tapaaminen on jäseniensä kohokohta.

Kerhon sisällä huhut uusista malleista ja uusien koneiden hankinnoista liikkuvat kulovalken lailla. Poikakerhomainen omien vehkeiden kehuminen kuuluu olennaisena osana kanssakäyntiin. Mukavaan joukkoon on vuosien saatossa liittynyt muutama kymmen jäsentä kaikilta traktoreihin liittyviltä aloilta. Tuotantosuuntia on huoltomiehistä lähtien, sika-, siipikarja-, nautaeläin- ja perunantuotanto sekä urakointitoiminta on edustettuna. Keski-Pohjanmaalle keskittyvän kerhon varsinainen huoltopäällikkö on Otto Liuska, Fendtteihin vihkiytynyt huoltomies.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Fendtien myynninedistäminen on jokaisen kerhon jäsenen kunnia-asia. Paras meriitti viime vuodelta on, kun eräs vannoutunut ”toisen merkin” isäntä hankki 936 Varion. Tässä ei sinänsä ollut mitään ihmeellistä, mutta kyseinen isäntä oli jo ehtinyt tehdä kaupat ”ei-Fendt-merkkisestä” traktorista, joka sitten ajamattomana siirtyi satamasta suoraan Fendt-myyjän vaihtokoneriviin. Ja isäntä siirtyi tietysti Vario-kerhon jäseneksi.

Vuonna 2002 perustetun kerhon puheenjohtajana toimii kalajokelainen perunafarmari ja hakeurakoitsija Tapio Kontio. Sihteerikkönä häärii Ville Vilkuna. Kerhoon liittyminen edellyttää Varion hankintaa, joviaalia, hyväntuulista ja sosiaalista käytöstä. Pyhiinvaellukset tehdään Marktdoberdorfiin, Fendtin tehtaalle. n

Avaa artikkelin PDF