Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Huutokaupattavasta laitteesta kannattaa ottaa selvää – nostimen käyttötarkoitus olikin myyntiluettelon ilmoitusta monipuolisempi

Puolustusvoimien käytöstä poistetun materiaalin huutokaupasta lähti hattulalaisen konekuskin matkaan nostin, jonka käyttötarkoitus on monipuolisempi kuin myyntiluettelossa ilmoitettu.
Pauli Lilja laittaa nostinta kuljetuskuntoon. Jumiutunut pikaliitin aukesi moniotepihtien avulla.
Pauli Lilja laittaa nostinta kuljetuskuntoon. Jumiutunut pikaliitin aukesi moniotepihtien avulla. Kuva: Tuomas Silventoinen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ensimmäisen kerran Puolustusvoimien huutokaupassa Pauli Lilja kertoo käyneensä noin viisitoista vuotta sitten. ”Kalkkuun lähdetään, jos aikaa vain sattuu olemaan, yksin tai isän kanssa. Voisi sanoa, että tästä on tullut yhteinen harrastus”, kertoo Lilja.

Hänen mukaansa tapahtuma on monipuolinen ja hyvin organisoitu – tavaraa on laidasta laitaan, ja parkkipaikoja sekä vessoja riittää kaikille.

Millog Oy julkaisee kaupankäynnin kohteena olevasta materiaalista myyntiluettelon, johon on merkitty perustietoja huudettavasta tavarasta.

Myyntiluettelo ei kerro huudosta kaikkea

Pauli Liljan huutamasta nostimesta on myyntiluettelossa seuraavat tiedot: Huuto nro 346, 1kpl, VAIHDELAATIKKONOSTIN VLT10S / NOSTOPÖYTÄ, ROMU.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Lilja ei tiedä, mitä VLT10S tarkoittaa. Ehkä se on nostimen tyyppi, tai sitten se on Puolustusvoimien oma koodi.

”En ole löytänyt nostimesta minkäänlaista tyyppikilpeä, mutta kymmentä tonnia se ei nosta. Sen nostokapasiteetti on tuhat kiloa.”

Nostimessa on erillinen hydraulikoneikko, jonka perusteella Lilja löysi internetistä vastaavan näköisen laitteen. Seuraavaksi selvisi nostimen kokoluokka ja hintataso markkinoilla.

Erillisen hydraulikoneikon perusteella Lilja selvitti nostimen kokoluokan ja hintatason markkinoilla.
Erillisen hydraulikoneikon perusteella Lilja selvitti nostimen kokoluokan ja hintatason markkinoilla.  Kuva: Tuomas Silventoinen

Liljan mukaan laitetta kutsutaan myös ATV/UTV-nostimeksi. Kyseinen nostintyyppi on tarkoitettu pienemmille ajoneuvoille kuten mönkijöille tai puutarhatraktoreille. ATV-lyhenne tulee englannin kielen sanoista all-terrain vehicle, ja UTV on lyhenne sanoista utility terrain vehicle.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Voihan se olla, että aikaisemmassa käytössä nostimen levityspalat on otettu pois ja sillä on nostettu vaihdelaatikkoja.”

Lilja aikoo käyttää nostinta pääosin maantiivistäjien huoltotöissä. Vuosien saatossa on tullut tarve hitsauspöydälle, jonka korkeutta voi säätää.

”Luultavasti huudot olisivat nousseet korkeammiksi, jos myyntiluettelossa olisi lukenut vaihdelaatikkonostimen sijaan ATV/UTV-nostin. Siinä tapauksessa ihmiset olisivat osanneet katsoa netistä, minkä verran uusista ja käytetyistä laitteista markkinoilla pyydetään”, toteaa Lilja.