Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Puolustusvoimien käytöstä poistettua materiaalia huutokaupattiin Tampereen Kalkussa − eniten kiinnostusta herättivät Mercedes-Benzin MB-Trac 1600T ja Volkswagenin neliveto LT 45D

Tampereen Kalkussa järjestettiin Puolustusvoimien käytöstä poistetun materiaalin huutokauppa 9.–11. toukokuuta. Edullisimmat löydöt sai huudettua itselleen muutamalla kympillä, kun taas korkeimmat huudot nousivat tuhansiin euroihin.
Mercedes-Benzin MB-Trac 1600T oli yksi Tampereen Kalkussa järjestetyn huutokaupan kiinnostavimpia kohteita. Varsinkin traktorin toteutuvaa kauppahintaa pohdittiin laajalti.
Mercedes-Benzin MB-Trac 1600T oli yksi Tampereen Kalkussa järjestetyn huutokaupan kiinnostavimpia kohteita. Varsinkin traktorin toteutuvaa kauppahintaa pohdittiin laajalti. Kuva: Tuomas Silventoinen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Puolustusvoimat on vuodesta 1944 lähtien myynyt käytöstä poistamaansa materiaalia. Vuonna 2009 huutokauppatoiminta siirtyi Millog Oy:n järjestettäväksi. Kaupankäynnin tuotto menee Puolustusvoimille.

Kuormalavojen päällä olevien renkaiden hinnaksi tuli 1 400 euroa.
Kuormalavojen päällä olevien renkaiden hinnaksi tuli 1 400 euroa. Kuva: Tuomas Silventoinen

Huutokaupan kohteet myydään lähtökohtaisesti romuna.

”Asiakkaan on itse katsottava, puuttuuko kansi tai onko puoli konetta hävinnyt. On ostajan etu, jos tavara osoittautuukin romua paremmaksi”, toteaa Millog Oy:n logistiikkapäällikkö Petri Lundelin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Yleisesti esitettyihin kysymyksiin kuten, onko se ajettu riviin, on mahdotonta antaa vastausta. Ajoneuvo on voitu ajaa riviin, mutta sieltä on sen jälkeen irrotettu esimerkiksi vaihdelaatikko.

Lundelin kertoo kuvitteellisen esimerkin:

”Hämeenlinnan panssariprikaatista tulee tänne Kalkkuun laite. Seuraavaksi Sodankylässä huomataan, että meillä on samanlainen laite, johon tarvitaan takaovet, kardaani tai jotain muuta. Millog Oy saa Puolustusvoimilta toimeksiannon, jonka perusteella tarvittavat osat irrotetaan ja lähetetään Sodankylään.”

Puolustusvoimien käyttämä materiaali on hylätty aina syystä. Syy voi olla esimerkiksi laitteen kuluminen tai siinä oleva vika. Tavara voi olla myös täysin kunnossa. Lopullisen varmuuden asiaan saa vain tutkimalla kohteen itse.
Puolustusvoimien käyttämä materiaali on hylätty aina syystä. Syy voi olla esimerkiksi laitteen kuluminen tai siinä oleva vika. Tavara voi olla myös täysin kunnossa. Lopullisen varmuuden asiaan saa vain tutkimalla kohteen itse. Kuva: Tuomas Silventoinen

Lundelinin mukaan tiettyjä varaosia on vaikea löytää. Telakuorma-autojen telat puretaankin aina varastoon.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Huutokaupassa myydään monenlaista Puolustusvoimien käytöstä poistettua materiaalia, mutta panssaroituja ajoneuvoja alueelta on turha etsiä – mahdollisten väärinkäytösten vuoksi niitä ei ole myynnissä.

Volkswagen kiinnosti ulkomaita myöden

”Volkswagen LT 45D:stä on tullut kyselyitä ulkomaita myöden”, sanoo Lundelin.

Kuorma-autoksi rekisteröidyllä 1993 vuosimallin ajoneuvolla on ajettu 33 000 kilometriä. Neliveto on varusteltu vinssillä, ja katolla on vararengas omalla paikallaan.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Jos katsoo penkkejä, niin mittarilukema voi pitää suurin piirtein paikkansa. Kohde on yllättävän siisti”, toteaa Lundelin.

Ajoneuvossa on korjaamokontti, johon voisi halutessaan rakentaa makuutilan. Volkswagenin keskiosa on jaettu kahteen osaan, ja varastointitilaa löytyy riittävästi. Ajoneuvon mukana tulevat purkuosat kuuluvat kauppaan.

”Emme ottaneet niitä pois. Päättelimme, että ne ovat jostain vastaavasta autosta”, sanoo Lundelin.

Volkswagen LT 45D tarjoaa uudelle omistajalleen lukuisia käyttömahdollisuuksia.
Volkswagen LT 45D tarjoaa uudelle omistajalleen lukuisia käyttömahdollisuuksia. Kuva: Tuomas Silventoinen

Ennen kohteen huutokauppaa meklari varmistaa, että huutajat tietävät, mistä puhutaan. Huudot alkavat 2 000 eurosta. Tiukan tarjouskilpailun päätteeksi Volkswagenin lopulliseksi hinnaksi tulee 11 500 euroa.

Englantia saksalaisella korostuksella puhuva mies kertoo tulleensa huutokauppaan asiakkaansa toimeksiannosta.

Kohde numero 470, Volkswagen LT 45D, palaa kotimaahansa.

MB-Trac oli ennakkoon puhutuin kohde

Lundelinin mukaan huutokaupan suurin kiinnostus kohdistui Mercedes-Benzin MB-Trac 1600T traktoriin. Pioneerit ovat käyttäneet kyseisen mallin koneita muun muassa lautan vetäjinä. Vuoden 1989 MB-Trac huutokaupataan etukuormaimineen ja hydraulisine vinsseineen.

”En uskalla sanoa, montako näitä on enää jäljellä, mutta aika monta on vuosien aikana myyty. Näitä ovat ostaneet esimerkiksi metsäurakoitsijat”, kertoo Lundelin.

Huutokaupan puhutuin kohde vaihtoi omistajaa 52 000 eurolla. Se on hyvä hinta ”romusta”. Uusi omistaja kertoi Koneviestille MB-Tracin jäävän työkoneeksi Suomeen.

Materiaali jatkaa kiertokulkuaan

Jos huudettua materiaalia ei ole noudettu 16.5.2023 kello 15.00 mennessä, se siirtyy takaisin Puolustusvoimien omistukseen ja hallintaan. Käytöstäpoistopäätösten seurauksena uutta huutokaupattavaa päätyy kuitenkin Kalkun kentälle odottamaan uusia asiakkaita.

”Seuraava Puolustusvoimien käytöstä poistetun materiaalin huutokauppa järjestetään Tampereen Kalkussa 4.–5.10. Sitä ennen kauppaa käydään Tervolassa 2.9”, kertoo Millog Oy:n logistiikkapäällikkö Petri Lundelin.
”Seuraava Puolustusvoimien käytöstä poistetun materiaalin huutokauppa järjestetään Tampereen Kalkussa 4.–5.10. Sitä ennen kauppaa käydään Tervolassa 2.9”, kertoo Millog Oy:n logistiikkapäällikkö Petri Lundelin. Kuva: Tuomas Silventoinen