Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Armeija laittoi käytetyn tavaran huutokaupassa kiertoon – uusiokäyttöön mm. maastokelposia ajopelejä

Armeijan poistotavaralle järjestetään säännöllisesti huutokauppoja ympäri Suomea. Yksi säännöllisimmistä on vuosittainen Tampereen tapahtuma. Normaalisti vapun aikoihin pidettävä myyntitilaisuus jouduttiin siirtämään lokakuulle pandemiarajoitusten vuoksi. Huutokaupat.com on toiminut muutaman vuoden ajan huutokauppojen ilmoituspalstana. Huutokaupan järjestää Millog Oy.
Sisun telakuorma-autoja on varustettu monella eri moottorivaihtoehdolla. Näistä yksilöistä löytyi Roverin alumiinilohkoinen bensiini V8, jota ei parane päästää ylikuumenemaan. Koneiden korit olivat erittäin siistejä. Puuttuva tela saattoi löytyä ajoneuvon takatilasta, jossa oli muitakin laitteen mukana tulevia varaosia.
Sisun telakuorma-autoja on varustettu monella eri moottorivaihtoehdolla. Näistä yksilöistä löytyi Roverin alumiinilohkoinen bensiini V8, jota ei parane päästää ylikuumenemaan. Koneiden korit olivat erittäin siistejä. Puuttuva tela saattoi löytyä ajoneuvon takatilasta, jossa oli muitakin laitteen mukana tulevia varaosia. Kuva: Julius Pietarinen
Ruoste ei vaivannut tällä moniakaan esillä olleista koneista, sillä metsiin ja panssariurille ei levitetä tiesuolaa. Vaihteistojen ja akseleiden kuntoa on vaikea arvioida koneita liikuttamatta.
Ruoste ei vaivannut tällä moniakaan esillä olleista koneista, sillä metsiin ja panssariurille ei levitetä tiesuolaa. Vaihteistojen ja akseleiden kuntoa on vaikea arvioida koneita liikuttamatta. Kuva: Julius Pietarinen
Toisena päivänä myytiin suurin osa ajoneuvoista. Tapahtuman yhteydessä palveli myös SA-kauppa -myymälä.
Toisena päivänä myytiin suurin osa ajoneuvoista. Tapahtuman yhteydessä palveli myös SA-kauppa -myymälä. Kuva: Julius Pietarinen
Ensimmäisenä päivänä myynnissä oli lähinnä ajoneuvotarviketta. Kuorma-auton rengassarjan hinta asettui 300–600 euroon, mikä ei kuulosta pahaltakaan hinnalta. Muuten hintataso nousi yllättävän korkealle. Alueella liikkuvilla oli maskipakko.
Ensimmäisenä päivänä myynnissä oli lähinnä ajoneuvotarviketta. Kuorma-auton rengassarjan hinta asettui 300–600 euroon, mikä ei kuulosta pahaltakaan hinnalta. Muuten hintataso nousi yllättävän korkealle. Alueella liikkuvilla oli maskipakko. Kuva: Julius Pietarinen

Puolustusvoimien kalustoa voidaan myydä huutokaupalla, sillä ne on merkitty inventaariossa romuksi – Suomen armeijan periaatteena on, että käyttökelpoista kalustoa ei poisteta vahvuudesta. Kalusto saattaa olla romu-statuksesta huolimatta täysin kuranttia tavaraa. Monet asiakkaat olivat varautuneet peräkärryillä, mistä voi arvata ostajaehdokkaiden olevan paikalla tosissaan ja ostoaikeissa.

Hintatietoiset ostajat

Yhden kohteen käsittelyssä ei mennyt keskimäärin puolta minuuttia pidempää aikaa. Oma maksukyky ja kohteen hinta-arvio kannattaakin olla valmiiksi tiedossa. Monella ostajalla tarjoaminen vaikutti perustuvan suoraan sen hetkiseen hintatasoon. Tällä kertaa mitään ei mennyt halvalla, sillä huutokaupan meklarin mukaan väki on hintatietoista. Joskus tarjoamisen into nostaa hintaa hieman ylihinnan puolelle.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kohteisiin kannattaa tutustua huolellisesti, sillä eräskin armeijakaluston aktiiviharrastaja esitteli varaosaksi ostamansa irtomoottorin mukana tullutta tarkastuskirjaa, jossa selostettiin tarkasti koneelle seisonnan aikana tehdyt huollot ja koekäynnistykset. Tässä tapauksessa asiakas sai tehtyä ilmeisen hyvät kaupat.

Puolustusvoimien huutokauppojen asiakkaat ovat kiertäneet tapahtumia useimmat vuosikymmenien ajan. Eräs meklari on itse toiminut vasaran varressa yli 40 vuoden ajan, joten myytävä kalusto ja vakioasiakkaat ovat tulleet erittäin tutuksi. Jokaisesta kohteesta olisi tarvittaessa ollut tarina kerrottavaksi.

Uusiokäyttöä

Toisen romu on toisen aarre. Mitä töitä sitä pystyykään tekemään maastokelpoisella rajuakin käyttöä kestävällä maastokelpoisella ajopelillä – tai kannattaako varusmiesten ajoharjoittelussa piestyä kuorma-autoa ostaa? Vaihtoehtoja pohtiessa kannattaa muistaa, että armeijan kalusto huolletaan säännöllisesti, ajoneuvot pestään aina käytön jälkeen, eikä panssariurille levitetä ruostuttavaa tiesuolaa. Erääksi uusiokäyttökohteeksi mainitsivat paikalla olleet ostajat erilaiset elämysmatkailupalvelut.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Pääsevätkö asepalveluksen suorittaneet ajopelit enää oikeisiin töihin? Erään venäläisen Kraz-kuorma-auton tiedetään päätyneen turvesuolle turpeen kuljetukseen, ja Nasuja (telakuorma-autoja) sähköyhtiöiden linjojen huoltokalustoksi ja metsäkoneiden harvesterialustoiksi tai kuormatraktoreiksi. Kohteet ovat usein tieliikenteen ulkopuolella, sillä suurinta osaa keltaisilla rekisterikilvillä varustetusta kalustosta ei ole mahdollista saada tieliikennerekisteriin tai edes liikutettua siirtokilvillä. Ensirekisteröitävän ajoneuvon on täytettävä 2020-luvun päästömääräykset.

Väki väheni iltapäivää kohden huudettavien kohteiden vähentyessä, mutta tapahtuman veteraanit olivat paikalla sitkeästi loppuun asti. Puolustusvoimien varmuusvarastot eivät ole vielä tyhjentyneet, vaan siviilien on mahdollista ostaa vastaisuudessakin kallion sisässä asuneita, kosmoliiniin – eli tykkirasvaan – säilöttyjä ajopelejä. Tulevien huutokauppojen ajankohdan voi tarkistaa osoitteesta sa-kauppa.fi/huutokaupat/tulevat-huutokaupat/

Oletko itse ostanut ja rakentanut puolustusvoimien vanhaa kalustoa työkäyttöön tai tiedätkö henkilön, joka olisi näin tehnyt?

Kerro toimitukselle juttuvinkki Koneviestin nettisivujen palautelomakkeen kautta: koneviesti.fi/palvelut/yhteystiedot/vinkki