
Armeija laittoi käytetyn tavaran huutokaupassa kiertoon – uusiokäyttöön mm. maastokelposia ajopelejä




Puolustusvoimien kalustoa voidaan myydä huutokaupalla, sillä ne on merkitty inventaariossa romuksi – Suomen armeijan periaatteena on, että käyttökelpoista kalustoa ei poisteta vahvuudesta. Kalusto saattaa olla romu-statuksesta huolimatta täysin kuranttia tavaraa. Monet asiakkaat olivat varautuneet peräkärryillä, mistä voi arvata ostajaehdokkaiden olevan paikalla tosissaan ja ostoaikeissa.
Hintatietoiset ostajat
Yhden kohteen käsittelyssä ei mennyt keskimäärin puolta minuuttia pidempää aikaa. Oma maksukyky ja kohteen hinta-arvio kannattaakin olla valmiiksi tiedossa. Monella ostajalla tarjoaminen vaikutti perustuvan suoraan sen hetkiseen hintatasoon. Tällä kertaa mitään ei mennyt halvalla, sillä huutokaupan meklarin mukaan väki on hintatietoista. Joskus tarjoamisen into nostaa hintaa hieman ylihinnan puolelle.
Kohteisiin kannattaa tutustua huolellisesti, sillä eräskin armeijakaluston aktiiviharrastaja esitteli varaosaksi ostamansa irtomoottorin mukana tullutta tarkastuskirjaa, jossa selostettiin tarkasti koneelle seisonnan aikana tehdyt huollot ja koekäynnistykset. Tässä tapauksessa asiakas sai tehtyä ilmeisen hyvät kaupat.
Puolustusvoimien huutokauppojen asiakkaat ovat kiertäneet tapahtumia useimmat vuosikymmenien ajan. Eräs meklari on itse toiminut vasaran varressa yli 40 vuoden ajan, joten myytävä kalusto ja vakioasiakkaat ovat tulleet erittäin tutuksi. Jokaisesta kohteesta olisi tarvittaessa ollut tarina kerrottavaksi.
Uusiokäyttöä
Toisen romu on toisen aarre. Mitä töitä sitä pystyykään tekemään maastokelpoisella rajuakin käyttöä kestävällä maastokelpoisella ajopelillä – tai kannattaako varusmiesten ajoharjoittelussa piestyä kuorma-autoa ostaa? Vaihtoehtoja pohtiessa kannattaa muistaa, että armeijan kalusto huolletaan säännöllisesti, ajoneuvot pestään aina käytön jälkeen, eikä panssariurille levitetä ruostuttavaa tiesuolaa. Erääksi uusiokäyttökohteeksi mainitsivat paikalla olleet ostajat erilaiset elämysmatkailupalvelut.
Pääsevätkö asepalveluksen suorittaneet ajopelit enää oikeisiin töihin? Erään venäläisen Kraz-kuorma-auton tiedetään päätyneen turvesuolle turpeen kuljetukseen, ja Nasuja (telakuorma-autoja) sähköyhtiöiden linjojen huoltokalustoksi ja metsäkoneiden harvesterialustoiksi tai kuormatraktoreiksi. Kohteet ovat usein tieliikenteen ulkopuolella, sillä suurinta osaa keltaisilla rekisterikilvillä varustetusta kalustosta ei ole mahdollista saada tieliikennerekisteriin tai edes liikutettua siirtokilvillä. Ensirekisteröitävän ajoneuvon on täytettävä 2020-luvun päästömääräykset.
Väki väheni iltapäivää kohden huudettavien kohteiden vähentyessä, mutta tapahtuman veteraanit olivat paikalla sitkeästi loppuun asti. Puolustusvoimien varmuusvarastot eivät ole vielä tyhjentyneet, vaan siviilien on mahdollista ostaa vastaisuudessakin kallion sisässä asuneita, kosmoliiniin – eli tykkirasvaan – säilöttyjä ajopelejä. Tulevien huutokauppojen ajankohdan voi tarkistaa osoitteesta sa-kauppa.fi/huutokaupat/tulevat-huutokaupat/
Oletko itse ostanut ja rakentanut puolustusvoimien vanhaa kalustoa työkäyttöön tai tiedätkö henkilön, joka olisi näin tehnyt?
Kerro toimitukselle juttuvinkki Koneviestin nettisivujen palautelomakkeen kautta: koneviesti.fi/palvelut/yhteystiedot/vinkki
Osaston luetuimmat
- Powerliftillä työskentelevän Anu Virtasen intohimona on nostaminen – ”Jos voittaisin lotossa, kotipihani olisi täynnä kurottajia”
- KoneAgriassa enemmän näytteilleasettajia kuin koskaan – tila ei riittäisi, jos kaikki isot toimijat olisivat mukana
- Seinäjoella toimiva HC Petersen Finland Oy toimittaa Zetor- ja Deutz-traktoreiden varaosa Pohjoismaihin – varaosavarastossa osia myös yli 70-vuotiaisiin traktoreihin
- Stihl kehittää lähivuosina uusia akkulaitteita ja latausinfraa – myöskään polttomoottorilaitteita ei ole unohdettu
- Maxpossa oli laitteita moneen tarkoitukseen – lisää Maxpo-uutuuksia esittelyssä
- Herlevi Pulling Team: Uutta vetovoimaa radalle
- Koneammattilaiset Maria Hiironen ja Annukka Markkula rohkaisevat muitakin nuoria kokeilemaan konetöitä – ”Konetekniikan ymmärtäminen ja koneen korjaaminen on siistiä”