Kapasiteettikamppailua

Maailmanlaajuisesti vuonna 2015 valmistettiin noin 18,5 miljoonaa hyötyajoneuvoa. Niistä Eurooppaan myytiin reilu 2,6 miljoonaa. Elpyvä maailmantalous lisäsi kuljetuskaluston kysyntää ja näin ollen tuotanto nousi vuodelle 2016 19 milj. kappaleeseen. Euroopassa myynti kasvoi yli 200 000 kappaleella, rekisteröityjen ajoneuvojen tarkka määrä oli 2 843 010 kappaletta. Euroopassa myynti on jatkanut kasvuaan jo kolmatta vuotta peräkkäin noin 200 000 auto per vuosi tahdilla.
Tuotannon sopeuttaminen kasvuihin ja laskuihin on monimutkainen ja pitkäkestoinen prosessi, kun valtaosa komponenteista tulee kuitenkin alihankkijoilta. Toimitussopimukset ovat pitkiä ja myös alihankkija on optimoinut oman tuotantonsa pitkien sopimusten mukaisesti. Varastoon ei tavaraa juuri tehdä.
Lähes jokaisella valmistajalla on ollut viimeisten vuosien aikana ajoittaisia toimitusvaikeuksia. On jouduttu myymään tavaraa pitkillä toimitusajoilla. Euroopassa ongelmat juontuvat aina vuoteen 2007 saakka. Silloin rekisteröitiin 3,3 miljoonaa hyötyajoneuvoa. 2008 pankkikriisin takia talous ajautui syöksykierteeseen ja investoinnit romahtivat vuonna 2009. Silloin rekisteröintejä oli enää reilu 2 miljoonaa. Tuotanto sopeutettiin reilun 2 miljoonan auton vuosittaiseen kysyntään. Kun uusi nousu alkoi, ei toimitusketjujen saaminen täyteen lyöntiin käynyt käden käänteessä.
Esimerkiksi viime vuonna Volkswagen jäi Suomen rekisteröinneissä Fordin taakse pitkälti sen takia, että uutta Transporteria ei saatu tuotannon pullonkaulojen takia toimitettua tilattuja määriä. Juuso Asp Fordilta kertoo, että autoja saatiin maahan kysyntää vastaava määrä ja asiakkaiden toiveisiin pystyttiin vastaamaan paikoin nopeastikin. Sujuva toimitusketju näkyi vuoden lopulla myyntitilaston piikkipaikalla 3331 kappaleella.
Nyt kun VW:n tuotanto Hannoverin tehtaalla on saatu pyörimään huipputehoilla kolmessa vuorossa, on myös pystytty vastaamaan kasvaneeseen kysyntään. Tammikuussa VW teki Suomessa kaikkien aikojen kuukausikohtaisen ennätyksen 378 kappaleen myynnillään. Hyvä tahti on jatkunut myös helmikuussa ja nyt kasvuluvut viime vuoteen verrattuna ovat 40 % luokkaa. Myös Mercedes-Benz kärsi ajoittaisista saatavuusongelmista Viton osalta ja kasvu jäi vaatimattomasti 4,9 %, kun pakettiautojen kokonaismyynti kasvoi viime vuonna 18,3 %. Tänä vuonna tilanne on korjaantunut, ja Mercedes-Benzin myynti on 25 %:n kasvussa viime vuoteen verrattuna.
Alkuvuoden kovimmat kasvuluvut on kuitenkin iskenyt pöytää Toyota. Viime vuonna uusiutuneen Proacen myynti on lähtenyt vetämää hyvin, etenkin kun loppuvuodesta mallisto on täydentynyt pitkän korimallin ja automaattivaihteistolla varustetuilla versioilla. Lisäksi nousua tukee Toyotan avolavojen selkeä markkinajohtajuus uuden Hiluxin vauhdittamana.
Vahvan alkuvuoden ansiosta Autoalan keskusliitto on nostanut hyötyajoneuvojen myyntiennustetta 13 500 kappaleesta 15 000 kappaleeseen.
Timo Rintakoski
Osaston luetuimmat
- Agritechnicassa metsävarusteet vähissä, mutta bioenergian tarjonta monipuolista
- Uudentyyppisessä KoneAgriassa oli pienten toimijoiden vuoro – näytteilleasettajat olivat erittäin tyytyväisiä näyttelyn antiin
- Hyötykelkat pitäneet tehtaan Suomessa - Lynx 50 vuotta
- Tayga-moottorikelkat - Suoraan Volgan rannalta
- Mantsinen-nosturit tunnetaan paitsi suorituskyvystään myös energiatehokkuudestaan – Mikko Mantsinen esittelee materiaalinkäsittelynostureiden tekniikkaa
- Fendtin historia ja taustat
- KoneAgria 2023 -uutuustuotekilpailussa tekoälyä käyttävälle järjestelmälle kultaa – kilpailussa mukana lähes 80 ehdokasta