
Mörinöillä positiivista virettä - Mansen Mörinät

Volvon uutta D-sarjaa edustaa EW180D. Rolacin tuotepäällikkö Teijo Lähdekorven mukaan moniosaiset puomit ovat erittäin yleisiä Ruotsissa ja Keski-Euroopassa. Taittuvapuomiset koneet yleistynevät hiljalleen myös Suomessa.

Atlas Copcon osastolla oli nähtävillä hydraulisten käsikoneiden tuoteperhe. Laitteita löytyy laaja valikoima aina kallioporista reikäsahoihin ja uppopumppuihin. Koneiden tarvitsema öljy voidaan ottaa esimerkiksi kaivinkoneen tai traktorin hydrauliikkaliittimistä. Tarvittava teho voidaan tuottaa myös Atlas Copcon Power Pack -hydrauliikkayksiköllä, joka on saatavana bensiini-, diesel- tai sähkömoottorikäyttöisenä.

Konekeskon uutuuskuormain Case SV185 on varustettu 60 hevosvoiman moottorilla. Painoa on 2950 kiloa. Nostolaite mahdollistaa pystysuoran noston, mikä vuoksi SV185 soveltuu erityisesti nostamiseen ja kantamiseen. Akselivälin pidentyminen ja 30/70:een painojakauma etu- ja taka-akselin välillä tuovat vakautta työskentelyyn. Ohjaamon kokoa on kasvatettu ja näkyvyyden luvataan parantuneen.

Volvon L60G on kokenut monia uudistuksia. Työpainoltaan 13-tonnisen koneen pellin alla murisee Volvon 161-hevosvoimainen StageIIIB/Tier4B-normit täyttävä D6H-moottori. Vääntömomentin luvataan olevan korkea jo pienillä kierroksilla, mikä säästää polttoainekuluissa ja vähentää päästöjä. Torque Parallel -aisaston avulla kauha pysyy vaakatasossa koko nostoalueella.

Rodent RD-700 on kaivinkoneisiin suunniteltu pyörivä rumpujyrsin. Rodentissa on sisäinen mäntämoottori ja suoraveto. Suomessa valmistettua jyrsintä käytetään mm. uranleikkauksessa. Lopputuloksena on pienirakeista mursketta.

Finntractorin toimipisteessä oli ihasteltavissa mm. italialaisvalmisteisia Eurocomach-minikoneita. Finntractorin edustamiin tuotemerkkeihin kuuluvat myös mm. Atlas-kaivinkoneet, Terex-maanrakennuskoneet sekä Amman-jyrät ja -tärylätkät.

Volvon uudessa tela-alustaisen D-sarjassa kuvan EC220Dl korvaa suositun EC210c-mallin. Paino pysyy samana, mutta D-sarjan uudistusten lisäksi mm.hydrauliikan paineita on nostettu. Ensimmäiset koneet on jo toimitettu uusille omistajille.

Komatsun 36-tonninen PC360LC-10 on osa uudistettua Dash-10-sarjaa. Kyseinen malli on saanut muiden uudistusten lisäksi aiempaa tehokkaammat ajomoottorit. Tärinävaimennetun ohjaamon luvataan olevaan aiempaa hiljaisempi ja tilavampi. Dash-10-sarjan esittely on sivulla 51.

Casen uudistetun C-sarjan edustaja CX250C on saanut mm. Tier 4 -päästövaatimukset täyttävän moottorin ja uusitun hydrauliikkajärjestelmän. Uudistusten luvataan tuovan merkittävää polttoainesäästöä ja lisääntynyttä kaivutehoa. Myös ohjaamon ergonomiaan, äänitasoon ja näkyvyyteen on panostettu.

Dae-Tek esitteli Bobcat-pienkuormainten erittäin laajaa lisävarustevalikoimaa. Saatavilla on laitteita harjakoneesta hydraulivasaraan ja betonipumpusta jyrsimeen. Dae-Tek maahantuo myös Doosanin, Ahlmanin, Montabertin ja Canycomin maanrakennuskoneita.

Indexatorin rt60 rototiltti multikiinnityksellä ja OilQuick-kiinnitysjärjestelmällä. Kombinaation avulla lisävarusteiden, kuten seulakauhan, vaihto tapahtuu vaivattomasti ilman letkujen irrottelua suoraan ohjaamosta.

Myös Cat-pyöräkuormaimet uudistuvat. Uudessa K-sarjassa selkeimmin näkyvä muutos on kotelomallisen aisaston vaihtuminen kahden nostoaisan rakenteeseen. Moottorit ovat TasoIIIb/Tier4-päästövaatimusten mukaiset. Voimansiirto on hydrostaattinen ja neliportainen. Moottorin kierroksia ja etenemisnopeutta on mahdollista säätää erillisillä polkimilla, jolloin esimerkiksi hiljaista vauhtia, mutta suurta tehoa vaativat työt helpottuvat. Ohjaamon varustelu on parantunut mm. uudella Soft Touch -näytöllä. Työhydrauliikka on saanut oman pumppunsa, jolla virtauksen riittävyys turvataan kaikille toiminnoille.

Atlas Copcon hydraulisella maantiivistäjä HC1050:llä päästään jopa metrin tiivistyskerroksiin. HC1050 on suunniteltu 20–40 tonnisiin koneisiin. Permanent Lube -voitelujärjestelmän ansiosta pyörittäjä on huoltovapaa.

Volvon uusi C-sarjan liukukuormainmallisto sisältää neljä erikokoista pyöräkonetta: MC60C, MC70C, MC95C ja MC115C. Telakoneita on kolme: MTC85C, MCT125C ja MCT145C. Kuormaimet on varustettu yksiaisatekniikalla. Pystysuora nosto helpottaa lastaustyötä. Ohjaamoon on helppo nousta suuren sivulle aukeavan oven kautta. Näkyvyys eri suuntiin on erittäin hyvä. Monoaisa, helposti kippaava ohjaamo ja suuri konehuoneen ovi helpottavat huoltoa.

Merlo ROTO 40.30 MCSS edusti kurottajien järeämpää mallistoa. Koneen omapaino on 19 200 kiloa ja nostokykyä maksimissaan 4000 kiloa. Ulottuvuus on peräti 25,5 metriä. Maksimi nostokorkeus 29,2 metriä, jossa nostokyky riittää vielä 1500 kilon painoon. Eteenpäin nostettaessa maksimi on 400 kiloa.

Mateko esitteli mm. JCB-kurottajia. Kuvassa malliston pienin JCB 515–40, jonka työpaino on 3480 kg. Nostokykyä luvataan 1500 kiloa ja nostokorkeutta neljä metriä. Voimansiirto on hydrostaattinen ja siirtonopeus 20 km/h.
Arto Turpeinen
Keväiseksi perinteeksi muodostunut Mörinät järjestettiin 30.–31.4. Pirkkalan ja Tampereen alueella. Yli kolmenkymmenen koneliikkeen ja heidän yhteistyökumppaneidensa voimin järjestetty tapahtuma keräsi jälleen kerran runsaasti innostunutta konekansaa. Tapahtumassa nähtiin muutamia kiinnostavia uutuuksia ja myös lisävarustetarjonta oli kattavasti esillä.
Maaliskuun konemessukiertue sai Humppilan Telakonepäivien ja Turun Villi Länsi Konepäivien jälkeen jatkoa Mansen Mörinöillä. Kevät on ollut messurintamalla vilkas, sillä myöhemmin huhtikuussa järjestettiin Oulun Oikiat Konepäivät ja myös Liebherrin sekä Wihurin CAT-demokiertueet ovat kiinnostaneet koneväkeä.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Konekauppiaiden parissa vallitsi varovaisen toiveikas ilmapiiri, sillä hyvän viime vuoden jatkoksi on myös kuluva vuosi käynnistynyt positiivissa merkeissä.
Rotator Oy:n toimitusjohtajan Thomas Åhmanin mukaan lievää varovaisuutta on kuitenkin ilmassa, vaikka kevät onkin vauhdittanut markkinoita.
Euroopan valuuttakriisin ainakin hetkellinen helpottuminen ja urakoitsijoiden hyvä työtilanne ovat myös siivittäneet konekauppaa.
Messuvieraita huolestutti polttoaineiden ja muiden kustannusten jatkuva nousu, sillä urakkahintoihin ei lisäkuluja yleensä saada siirrettyä.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Mansen Mörinöihin tapahtumana oltiin tyytyväisiä, vaikka parkkipaikkojen puute hieman harmia aiheuttikin. Tulevaisuudessa tämä lienee yksi kehittämiskohde muuten mainiossa tapahtumassa. n
Mansen Mörinöillä esiteltiin uusia kaivinkonemalleja erityisesti suurempiin kokoluokkiin. Yhteistä kaikille lanseerauksille on uusimmat päästömääräykset täyttävät moottorit ja parantunut polttoainetalous. Myös ohjaamojen ergonomia ja käytettävyys on mallistoissa huomioitu.
Arto Turpeinen
Volvon D-sarja sisältää tela-ja pyöräalustaisia malleja 14–50 tonnin painoluokissa. Uusitulla polttoainejärjestelmällä saavutetaan merkittävä maksimitehon lisäys sekä laaja vääntömomentti. Tämä mahdollistaa alhaisten kierroslukujen käytön ja tuo polttoainesäästöjä.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Polttoainetehokkuutta pyritään parantamaan myös uudella ECOMode-alueella, joka minimoi hydrauliikan paine-ja tuottohäviöt. Hallittavuutta ja taloudellisuutta on parannettu myös hydrauliikkapumppujen ohjaus-elektroniikkaa kehittämällä. D-sarjan rakenteita on parannettu muun muassa tappeja vahvistamalla.
Witraktor esitteli Mörinöillä
E-sarjan uusia kaivinkoneita. Caterpillar on varustanut uutuudet EGR-moottoreilla ja DPF-hiukkassuodattimilla. Kaivuvoimia ja tuottavuutta on parannettu hydrauliikan optimoinnilla ja työskentelyalueiden muutoksilla.
Ohjaamot ovat E-sarjassa muuttuneet hiljaisemmiksi ja hallintalaitteiden sekä istuimen säätöjä on parannettu. LCD-näyttöpaneelin koko on kasvanut ja sen käytettävyyttä on parannettu. Alavaunua on parannettu muun muassa uusituilla tela-ohjureilla. Myös vetokehän muotoilua on kehitetty maa-aineksen pakkautumisen estämiseksi.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Case esitteli tela-alustaisten C-sarjan uutuuksiaan. Uudet päästönormit täyttävä sarja luottaa jäähdytettyyn pakokaasujen kierrätysjärjestelmään (CEGR). Pienemmistä päästöistä ja parantuneesta polttoainetaloudesta huolimatta myös kaivuvoimien luvataan parantuneen.
Uusittu hydraulijärjestelmä laskee moottorin kierroksia vähemmän vaativien kaivuliikkeiden aikana ja pienentää täten kulutusta. Ohjaamon alentunut melutaso ja hallintalaitteiden parempi säädettävyys parantavat työskentelymukavuutta. n
Hitachin ZX5-sarja sai Euroopan ensiesittelynsä Mansen Mörinöillä
Rotator sai kunnian suorittaa ensimmäisenä Euroopassa Hitachin ZX-5-sarjan esittelyn. Virallisesti mallisto julkaistaan vasta Intermat-näyttelyssä. Uusittu vitossarja on jatkoa suositulle ZX-3-sarjalle. Nyt julkistettiin neljä konetta painoluokassa 25–48 tonnia.
Hitachi kertoo ZX-5-sarjan olevan hiljainen, taloudellinen ja puhdas. Uuden hydrauliikkajärjestelmän luvataan tuovan työskentelyalueesta riippuen 9–18 prosentin polttoainesäästöt verrattuna ZX-3-mallistoon.
Uusi HIOS III -hydrauliikkajärjestelmä tasapainottaa moottorin suorituskyvyn ja hydrauliikan tuoton, mikä lisää puomin nopeutta ja voimaa.
ZX-5-sarjassa on StageIIIB/TierR3-päästönormit täyttävät dieselpartikkelisuodattimella varustetut Isuzun EGR-moottorit. Päästöjä pyritään pienentämään myös moottorin automaattisella sammutustoiminnolla. Moottorien huoltoa on helpotettu suodattimien paremmalla sijoittelulla.
Viitossarja on saanut uusitut ROPS-ohjaamot, joista näkyvyyttä on parannettu uudistetulla ovella, peileillä ja muotoilulla. Kopista on nyt parempi näkyvyys puomin suuntaan ja jalkatiloja on saatu suurennettua näyttöpaneelia korottamalla.
Näkyvyys taaksepäin on EGR-moottorista ja partikkelisuodattimesta huolimatta säilynyt hyvänä. Kaikki mallit ovat saaneet myös entistä käyttäjäystävällisemmät LCD-näyttöpaneelit.
Alustan rakenne on pääpiirteissään säilynyt samana. Perusketjua on kuitenkin vahvistettu ja kiristysnipan suunta käännetty sivulle, mikä helpottaa telan kiristämistä.
Mansen Mörinät 2012 järjestäjät
Oy Atlas Copco
Louhintatekniikka Ab
Avant Tecno Oy
Aweko Ky
CE Rental Oy
CT-Finland Oy
Daetek Oy
Fintractor Oy
Honka Trading Oy
Iveco Finland Oy
Huolto Kaurala / Liugong
KH-Koneet Oy
Konefarmi Oy
Konekesko Oy
Konekesko Oy/MAN
Konesilta Oy
Lännen Center Oy
Mateko Oy
Muotopeite Oy
Niemikorpi Oy
Rautionmaan Kone Oy
Renault Trucks Finland Oy
RealMachinery Oy
Rotator Oy
Samexcon Oy
Scania Suomi Oy
Suomen Rakennuskone Oy
Tammer Diesel Oy
Tampereen Autovaraosa
(Tavo Oy)
Veho Group Oy Ab
Vianor Oy
Voitelukeskus Tonttila Oy Ltd
Volvo CE Finland
Volvo Truck Center Tampere
Wihuri Oy Witraktor
Osaston luetuimmat
- Valtran Suolahden tehtaalla tuotantoa kehitetään portaittain, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua – yhden traktorin valmistusaika on noin kahdeksan tuntia
- Herlevi Pulling Team: Uutta vetovoimaa radalle
- Maxpossa oli laitteita moneen tarkoitukseen – lisää Maxpo-uutuuksia esittelyssä
- Koneurakointi Karvola on urakoinnin monialayritys – ELY:n teitä ajetaan Haapavedelle saakka
- Mahdollisuus löytöihin - Konehuutokauppa Tampereella
- Fendtin historia ja taustat
- Lypsynavetasta elementtitehdas – navetan sisällä valmistuu nyt puurunkoisia seinäelementtejä ja höylähirsiä