Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Haaveet opettajan työurasta vaihtuivat konemarkkinointiin

Pentti Mutka syntyi toimihenkilöperheseen 11.4.1944 Ul. Pyhäjärvellä, nykyisessä Karkkilassa. Ylioppilaaksi hän kirjoitti Hyvinkään Yhteiskoulusta 1963. Maatilataloudesta kiinnostuneena hän hakeutui opiskelemaan maa- ja metsätaloudelliseen tiedekuntaan Viikkiin. Pääaineekseen Pentti valitsi maanviljelystalouden, koska mielessä välkkyi ajatus maatalousopettajan urasta. Toisin kuitenkin kävi. Agronomiksi Pentti Mutka valmistui 1971.

Ensituntuman maatalouskonemarkkinointiin Pentti Mutka sai jo opiskeluaikanaan, kun hän kesät 1969 ja 1970 toimi Hankkijan näyttelypäällikkönä. Noina vuosina myös suunnitelmat työurasta muuttuivat. Vuoden 1971 alusta hän aloitti Hankkijassa työkoneosaston myyntipäällikkönä ja jatkoi siitä osastopäällikkönä vuodesta 1975.

Vuonna 1978 Pentti Mutka siirtyi Hankkijan osakkuusyrityksen Agroma Oy:n toimitusjohtajaksi. Kausi Agromassa jatkui vuoteen 1984, jolloin Mutka palasi takaisin Hankkijaan, nyt markkinointijohtajaksi. Vuodet 1986–1988 hän toimi tuotejohtajana.

Kun Hankkija ja SOK olivat vuonna 1988 perustaneet tasaomistukseen yhteisyrityksen Hankkija-Maatalous Oy:n, tuli Pentti Mutkasta uuden yhtiön konelinjan johtaja. Yhtiön organisaatiossa tapahtuneiden muutosten seurauksena tehtävänimitykset vaihtelivat hankintajohtajan, ketjujohtajan ja vuodesta 2001 lähtien konekaupan johtajan välillä. Aivan viimeisimmät vuodet Pentti Mutka toimi kansainvälisestä yhteistyöstä ja erikoistehtävistä vastaavana johtajana.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Opiskelu ja työ ovat sitoneet Pentti Mutkan myös yhdistys- ja hallintotoimintaan. Jo opiskeluaikanaan hän toimi Sampsan puheenjohtajana ja myöhemmin Agronomiyhdistyksen johtokunnassa, Traktorimyyjät yhdistyksen puheenjohtajana ja Konelautakunnan jäsenenä. Hän on toiminut myös Konela-Belaruksen-, Farmerin-, Hankkija-Maatalouden ja Maatalouskoneiden Tutkimussäätiön hallituksissa. Kansainvälisistä luottamustehtävistä mainittakoon Euroopan osuustoiminnallisten maatalouskauppiaiden Intercoopin koneryhmän puheenjohtajuus.

Pentti Mutkan perheeseen kuuluu vaimo Elisabeht sekä kaksi poikaa ja kaksi tytärtä. Pojista vanhin Mikko on metsänhoitaja ja Manu diplomi-insinööri. Tytöistä vanhempi Minna on lääkäri ja nuorin Sanna, opiskelee Polilla tuotantotaloutta.

Harrastuksikseen Pentti Mutka ilmoittaa kuntoliikunnan, verkkokalastuksen, sienestyksen ja lukemisen. Yliagronomin arvonimen Pentti Mutka sai vuonna 2002 ja on sotilasarvoltaan luutnantti. Ansioistaan hänelle on myönnetty Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan ritarimerkki.

Avaa artikkelin PDF