
Jake 50 vuotta – Yritys hallitun kasvun uralla






–Isämme perusti pajan vuonna 1958 ja kun tulin armeijasta 4.1.1983, niin heti seuraavana päivänä aloitin itsekin pajatyöt, kertoo Jarmo Uusimäki yrityksestään ja ammatinvalinnastaan.
Tätä nykyä Jarmo hoitaa yritystä yhdessä veljensä Keijon kanssa. Työnjako on selkeä, Keijo vastaa tuotannosta ja Jarmo keskittyy myyntiin ja markkinointiin. Keijo aloitti teräsmiesuransa hieman Jarmoa aiemmin. Konepajan Jake tuotemerkin syntyhistoria on helppo päätellä vastuumiesten etunimistä.
Metsään on menty
Pitkän historian aikana Lappajärven Itäkylässä on tehty monenlaisia koneita ja laitteita, mutta viimeiset 15 vuotta pääasiallisena tuotteena on ollut nosturisovitteiden ja metsävarusteiden tekeminen.
–Me teemme sovitteita lähes kaikkiin traktoreihin. Uuden mallin kohdalla on traktori aina saatava pajalle suunnittelun avuksi. Tottakai mittapiirustuksista näkee melko paljon, miten rakenteet on tehtävä. Nykykoneiden hydrauliikan ja elektroniikan monipuolisuus letkuineen ja johtoineen vaatii kuitenkin ensimmäisen sovitteen räätälöintiä paikan päällä, kertoo Jarmo Uusimäki.
Usein traktoriin tulee muutakin kuin pelkkä nosturisovite. Etukuormaaja, alaterä, keulapumppu ja etunostolaite aiheuttavat omat haasteensa varusteiden yhteensovittamiselle. Mutta tähän mennessä yhteensovittamisessa ei ole tullut seinää vastaan, vaan aina on ratkaisu löytynyt. Tuotekehitystä tehdään koko ajan, mutta myös niin sanotusti "pakon edessä", kun uusi traktorimalli tulee pajalle sovitteiden asennukseen.
Suorat kontaktit asiakkaaseen
Jaken sovitteita ja etunostolaitteita myyvät niin paikalliset konekauppiaat kuin tehdaskin. Ottipa asiakas yhteyttä mihin tahansa, niin asia tulee aina autetuksi.
–Tarkalla ja jämäkällä hinnoittelulla pidämme asiakkaat saman arvoisessa asemassa, ostavatpa he Jaken täältä tehtaalta tai joltakin traktorikauppiaalta. On tärkeää, että asiakasta ei pallotella paikasta toiseen ja hinta on sama ostopaikasta riippumatta. Samalla periaatteella myös jälleenmyyjät ovat kaikki "samalla viivalla", selventää Jarmo Uusimäki Jake ‑tuotteiden myyntikanavia.
Suorat kontakti asiakkaisiin auttavat myös tuotekehitystä eteenpäin ja nopeuttavat ongelmien ratkaisua. Systeemi on pelannut jo 25 vuotta ja siitä aiotaan pitää kiinni jatkossakin.
Melkoinen osa tuotannosta menee vientiin, vaikka varsinaisia vientiponnisteluita ei olla tehty. Kontaktit ovat tulleet kotimaisten koneviejien ja ‑tuojien välityksellä. Pääasiallisina vientialueina ovat Pohjoismaat ja Baltia, myös Puola ja Saksa ovat olleet nousussa viime aikoina.
Myyjästä ostajaksi
Jarmo Uusimäki kertoo yrityksen tehneen aikoinaan myös alihankintaa muille metallialan yrityksille. Toiminnan laajentuessa alihankinnan tekemisestä muille luovuttiin ja tätä nykyä Uusimäen Konepaja ostaa melkoisesti erilaisten komponenttien valmistusta lähialueen yrittäjiltä.
–Yrityksemme on ollut koko ajan vaatimattomassa, mutta vakaassa kasvussa. Tuotantotiloja on laajennettu pariin otteeseen. Hitsaamolaajennus valmistui vajaa kymmenen vuotta sitten ja uusi maalaamo otettiin käyttöön muutama vuosi sitten. 2000-luvulla tilat ovat lähes nelinkertaistuneet, kertoo Jarmo.
Rakenneterästen hinnannousu on aiheuttanut omat ongelmansa yrityksen toimintaan, mutta paljon työtä vaativien sovitteiden teossa raaka-aineen osuus ei ole erityisen merkittävä. Teräksen hinnasta saa hyvän käsityksen, kun Jarmo kertoo pajan lattialla pilkkomista odottavan 30 milliä paksun ja 2,5 x 6 metrisen Weldox ‑levyn hinnaksi lähemmäksi 10 000 euroa.
–Vaikka kuinka pyrimme tietokoneohjelmilla optimoimaan komponenttien polttoleikkauksen, hukkaprosentti nousee helposti yli kolmenkymmenen johtuen kappaleiden monimuotoisuudesta, harmittelee Jarmo.
Plasmaa ja pulveria
Alle 15 milliset levyt leikataan hienosädeplasmalla, missä sähköinen valokaari ja siihen syötetty happi leikkaavat levyn siististi ja nopeasti halutuiksi kappaleiksi. Levyn paksuuden kasvaessa polttoleikkaus muuttuu perinteisemmäksi. Kalliin asetyleenin korvaa tavallinen propaani, jonka palamisen yhteydessä syntyvä vesi ei polttoleikkausta häiritse.
Polton jälkeen osat teräshiekkapuhalletaan ennen kokoonpanohitsausta. Toinen puhallus tehdään valmiille komponentille ennen jauhemaalausta. Kansan suussa tätä maalausta kutsutaan polttomaalaukseksi, koska pulveri sulatetaan metallin pintaan 190 asteen lämmössä.
Maalijauhe ruiskutetaan kappaleiden pintaa käsiruiskulla ja jauheen kiinnipysyminen varmistetaan jopa 80 kilovolttiin nousevalla jännitteellä. Uusimäen Konepajan uuni on teholtaan 250 kW ja energianlähteenä on propaani.
Valmiit tuotteet niputetaan trukkilavoille odottamaan kuljetusta asiakkaalle. Alle kymmenen prosenttia sovitteista asennetaan tehtaalla, loput asiakkaiden ja huoltoliikkeiden toimesta.
Osaston luetuimmat
- Koneurakointi Karvola urakoi kymmenellä traktorilla ympäri vuoden – menestyksen takana hyviä periaatteita ja ripaus tuuria
- Koneurakointi Karvola on urakoinnin monialayritys – ELY:n teitä ajetaan Haapavedelle saakka
- Valtran Suolahden tehtaalla tuotantoa kehitetään portaittain, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua – yhden traktorin valmistusaika on noin kahdeksan tuntia
- Tayga-moottorikelkat - Suoraan Volgan rannalta
- Video: Mika Klapurin konekorjaamolla maataloustyökoneiden määrä on lisääntynyt – ”Jos koneessa havaitsee pienenkin oireen, siihen kannattaa tarttua heti, ettei vika eskaloidu”
- Hyötykelkat pitäneet tehtaan Suomessa - Lynx 50 vuotta
- Agritechnica 2023 -näyttelyn traktoriuutuuksissa esillä vaihtoehtoisia polttoaineita ja autonomiaa