Oy Suomen Autoteollisuus Ab aloitti 90 vuotta sitten

Suomen Autoteollisuuden ensimmäinen toimipaikka sijaitsi Helsingin Vallilassa Fleminginkadulla. Toiminta jatkui Helsingissä 1980-luvulle asti, vaikka valmistus oli siirtynyt Karjaalle.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Kuorma-auton valmistuksen yksi ongelma Suomessa oli liian pienet valmistussarjat. Varsinkin Vanajan tehdas tunnettiin pienten mallisarjojen tekijänä, mutta samaa vaivaa esiintyi myös Sisun puolella.
Kuorma-auton valmistuksen yksi ongelma Suomessa oli liian pienet valmistussarjat. Varsinkin Vanajan tehdas tunnettiin pienten mallisarjojen tekijänä, mutta samaa vaivaa esiintyi myös Sisun puolella. Kuva: Oy Sisu Auto Ab

Oy Suomen Autoteollisuus Ab perustettiin 1.4.1931. Alkuvaiheessa Sisu ei ollut vielä yrityksen eikä sen tuotteiden virallinen nimi. Vasta myöhemmin yrityksen nimeen otettiin sen valmistamille autoille yleisökilpailun perusteella valittu nimi Sisu. Yrityksen perustamisesta ehti kulua yli vuosi ennen kuin ensimmäiset Sisu-nimiset autot valmistuivat. Tämän kerrotaan tapahtuneen heinäkuussa 1932.

Yritys toimi aluksi Helsingissä Fleminginkadulla sijainneessa tehtaassa. Sodan jälkeen kotimaisten kuorma-autojen kysyntä lähti voimakkaaseen nousuun ja kaupunkialueella sijainnut tehdas oli aivan liian pieni, jotta suurimittainen tuotanto olisi mahdollista. Uusi tehdas päätettiin rakentaa Karjaalle pian sodan jälkeen, mutta Fleminginkadun toimipiste säilyi käytössä vielä vuosikymmenten ajan.

Sisun toiminta laajeni myös Hämeenlinnaan, kun Suomen Autoteollisuuteen vuonna 1968 fuusioitiin Vanajan Autotehdas Oy. Vanaja oli syntynyt sodan aikana, kun valtio oli perustanut ajoneuvojen saatavuuden turvaamiseksi Oy Yhteis-Sisu Ab:n. Se jatkoi sodan jälkeen toimintaa Vanaja-nimellä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Suomen Autoteollisuus muutti nimensä Oy Sisu Auto Ab:ksi vuonna 1981. Vuonna 1985 Sisu Autosta tuli valtion kokonaan omistama yhtiö. Partek Oyj osti enemmistöosuuden Oy Sisu Auto Ab:n osakekannasta vuonna 1997.

Hämeenlinnaan vuonna 1985 Fleminginkadulta siirretty akselituotanto eriytettiin omaksi yrityksekseen nimellä Sisu Akselit Oy ja se myytiin pääomasijoittajille vuonna 1999. Vuonna 2002 Kone Oyj osti Partek Oyj:n ja vuonna 2004 Kone Oyj myi Oy Sisu Auto Ab:n suomalaisten yksityishenkilöiden muodostaman sijoittajaryhmän ja yhtiön johdon perustamalle Suomen Autoteollisuus Oy:lle.

Tähän mennessä on Sisu-merkillä valmistunut pitkälti yli 50 000 kuorma-autoa. Tahti on hidastunut 2000-luvun aikana ja useana vuonna myyntimäärä on jäänyt muutamaan kymmeneen autoon, mutta viime vuosikymmenen loppupuolella päästiin kolmena parhaana vuonna yli sadan kappaleen.

Timo Korhonen omistaa nykyisin koko Oy Sisu Auto Ab:n osakekannan.