Brittikuormureiden aikakausi, osa 2: Englanti oli tärkein kuorma-autojen tuontimaa 1960-luvulla – näistä syistä 1970-luvulla muut merkit ajoivat ohi

Bedford oli Suomen ja samalla muun Euroopan suosituin kuorma-automerkki melkein koko 1960-luvun ajan. Bedfordin ja muiden brittimerkkien ansiosta Suomen kuorma-autokanta säilyi hyvin englantilaisena 1970-luvulle asti. Siitä eteenpäin brittiautojen osuus hiipui nopeasti, eivätkä maahantuojat sen paremmin kuin tehtaatkaan onnistuneet kääntämään suuntaa.
Tilaajalle
Brittiläisen autoteollisuuden sekavia vaiheita kuvaa hyvin kuvassa näkyvä Dodge 100. Sen syntyvaiheet ajoittuvat 1960-luvulle ja alkuvaiheessa auton mallinimi oli Commer Commando. Rootes-yhtymän myytyä vuonna 1967 Dunstablen kuorma-autotehtaan Chryslerille nimeksi vaihtui Dodge. Meillä tämä auto tunnettiin lyhyen aikaa nimellä Fargo, mikä oli maahantuojana toimineen Bernerin edustama merkki. Sittemmin maahantuonnin siirryttyä Scan-Autolle saman auton merkki oli Dodge. Myyntimaasta ja myyjästä riippuen Dunstablen tehtaan tuotteita myytiin vaihtoehtoisesti Commerina, Karrierina tai Dodgena. Lopuksi jopa Renaultina, sillä viime vaiheessa tehtaan omistajaksi tuli vuonna 1981 Renault Véhicules Industriels.