Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Ford-Ferguson 9N oli aikansa merkittävin traktoriuutuus – kahden traktorivalmistajan yhteistyö päättyi kuitenkin riitaisasti

Traktorit olivat kehittyneet toiseen maailmansotaan mennessä jo melko luotettaviksi ja aiempiin verrattuna huomattavasti helpommin hallittaviksi. Hiljattain yleistyneiden kumipyörien myötä ajomukavuus parani ja käyttö monipuolistui, mutta vetovoiman takaamiseksi painoa piti löytyä tietty määrä, eivätkä hinattavat työkoneet olleet ahtaammissa paikoissa kovin käteviä. Traktorihistoriassa käännettiin kokonaan uusi sivu, kun Harry Ferguson sai Henry Fordin innostumaan painonsiirtojärjestelmällä varustetusta hydraulisesta nostolaitteesta. Kevyt Ford-Ferguson 9N pystyi samaan kuin tuplasti painavammat traktorit.
Tilaajalle
Harry Fergusonin ja Henry Fordin kuuluisa suusanallinen "kättäpäälle"-sopimus tehtiin 8.11.1938. Jälkikäteen on kerrottu, että varsinainen neuvottelu käytiin sisätiloissa, mutta kuvauksia varten tilanne lavastettiin ulos Ferguson A -traktorin vierelle. Pöydällä näkyy vieterivetoinen pienoismalli, jolla Ferguson esitteli Fordille painonsiirtojärjestelmän etuja.