Leasing lisää vaihtokonetarjontaa
Hyväkuntoisten käytettyjen traktoreiden ja työkoneiden kysyntä on pysynyt vakaana – tekniikaltaan nykyaikainen, mutta hinnaltaan edullinen kone kiinnostaa. Suomessa tällaisia koneita on vain vähän tarjolla, koska uusien koneiden myynti on pientä. Koneliikkeet tarjoavat apua pulmaan kauppaamalla ulkomailta tuotuja koneita.
Leasing-rahoituksen yleistyminen on tehokas keino saada uutta konekantaa Suomen pääomaköyhille konemarkkinoille. Leasing-sopimuksen tekijä saa uuden koneen käyttöönsä sitomatta omaa pääomaa. Leasingistä vapautuville koneille on kysyntää vaihtokonemarkkinoilla: ne on yleensä huollettu säännöllisesti, ja koneiden käyttöhistoria on tiedossa, mikä pienentää seuraavien omistajien riskiä.
Yrityskoon kasvun väistämätön seuraus on, että osan yrityksistä on luovuttava yritystoiminnasta, jotta toiset voivat kasvaa. Siksi myynnissä on melko paljon elinkaarensa loppupuolella olevia koneita, jotka soveltuvat vain pienimuotoiseen urakointiin, maatalouteen tai harrastajille. Tällaiset koneet voivat olla kiinnostava ja edullinen vaihtoehto korjaustaitoiselle yrittäjälle.
Julkiset huutokaupat ovat suosittua kansanhuvia, joissa on vaikea tehdä hyviä ostoksia, sillä kilpailu nostaa hinnat usein todella korkeiksi. Ostajan kannattaakin kartoittaa kiinnostavien koneiden hintataso etukäteen!
Kannattaa myös muistaa, että kuluttajansuojalakia ei sovelleta käytetyn tavaran huutokauppaan, jos ostaja voi osallistua huutokauppaan henkilökohtaisesti. Huutokaupassa myyty käytetty tavara katsotaan lähtökohtaisesti myydyksi ”sellaisena kuin se on”.
Käytetyn traktorin tai työkoneen osto on iso investointi, minkä vuoksi siihen kannattaa paneutua huolella. Olemme keränneet tämän lehden sivuille 38–41 vaihtokonekoosteen. Siinä on runsaasti esimerkkejä Koneviestin artikkeleista, joissa on hyödyllistä tietoa käytetyn koneen ostajalle.
Pitkän harkinnan tai edullisen hinnan vuoksi hankitulle ja rekisterissä olevalle ajoneuvolle pitää muistaa tehdä vakuutus ja omistajanvaihdos. Vakuutus on tehtävä, vaikka kone siirtyisikin pois tieliikenteestä harrastuskäyttöön tms. Vakuutuksen saa päättymään vain joko tekemällä ajoneuvon liikennekäytöstä poiston tai poistamalla kone kokonaan rekisteristä. Vakuutusmaksun laiminlyönti ei lopeta vakuutusta, mutta tulee kalliiksi.
Mikäli vakuutus jää syystä tai toisesta tekemättä, niin uusi omistaja voi joutua maksamaan vakuutusmaksut jälkikäteen. Vakuutusmaksukeskus voi esittää laiminlyöntimaksua, joka voi olla jopa 3 kertaa jälkikäteen maksettavaksi määrätyn vakuutusmaksun suuruinen. Valtionkonttorille maksettavien maksujen yhteissumma voi helposti olla moninkertainen laitteen arvoon nähden.
Laiminlyöntimaksun suuruus tuntuu aivan ylimitoitetulta, mikäli se kohdistuu vähäisessä käytössä olevaan traktoriin tai työkoneeseen. Maksusta kannattaa aina valittaa (s. 46), jos tilanne on kohtuuton!
Osaston luetuimmat
- Viranomaisten käyttämä valta osoittautuu usein kohtuuttomaksi koneyrittäjälle – kunnioittaako viranomainen kansalaisia ja koneurakoitsijoita?
- Kirjaudu Koneviestin nettisivuille!
- Energiapolitiikan maailmanjärjestys on muuttumassa – myös Suomella on neuvotteluvaltti, mutta ongelmiakin on
- Agritechnicasta oppia kotimaan konenäyttelyihin – kohtaamiset pitää olla keskiössä
- Putin aiheutti värinää metsäurakoinnin hinnoitteluun – "Noutaja" tulee, elleivät urakoinnin hinnat muutu ja nopeasti
- Syksyn konenäyttelyissä käynnistyy koneiden ennakkomyynti – on aika koeponnistaa tilan kehityssuunnitelma ja keskustella tulevaisuudennäkymistä
- Metrin halko – polttopuubulkki