Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

John Deere 6210R DirectDrive -traktori tarjoaa viiveetöntä vetoa – painopiste kokeilussa oli uuden Direct Drive -suorakyntentävaihteisto

John Deere esitteli ensimmäisenä traktorin suorakytkentävaihteiston, jota markkinoidaan järkevältä kuulostavalla perusteella: portaattoman voimansiirron käyttömukavuus mekaanisen voimansiirron hyötysuhteella. Koneviesti kokeili DirectDrivevaihteistoa käytännön töissä viime keväänä.
Kuva: Heikki Härkönen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
50 km/h liikkennetraktoriversiossa on etujousitus ja märät levyjarrut etuakselin planeettapyörästöissä.
50 km/h liikkennetraktoriversiossa on etujousitus ja märät levyjarrut etuakselin planeettapyörästöissä. Kuva: Heikki Härkönen
Hallintalaitteet ja katkaisimet on ryhmitelty loogisesti hyvin kuljettajan ulottuville. Näyttö on ajo-opastinkäyttöä ajatellen liian sivussa.
Hallintalaitteet ja katkaisimet on ryhmitelty loogisesti hyvin kuljettajan ulottuville. Näyttö on ajo-opastinkäyttöä ajatellen liian sivussa. Kuva: Heikki Härkönen
Jäähdytin on pakokaasujen kierrätystekniikan vuoksi suuri. Välijäähdyttimen ilmakierrosta huolehtii hydraulimoottorin käyttämä puhallin.
Jäähdytin on pakokaasujen kierrätystekniikan vuoksi suuri. Välijäähdyttimen ilmakierrosta huolehtii hydraulimoottorin käyttämä puhallin. Kuva: Heikki Härkönen

John Deere 6210R -kokeilun painopiste oli uuden Direct Drive -suorakytkentävaihteiston ominaisuuksissa, koska samaa mallisarjaa edustava John Deere 6150R AutoPowr oli Koneviestin kokeilussa jo viime vuonna, artikkeli julkaistiin numerossa 6/2013.

Testikone mallisarjan huipulta

Saksassa valmistettava 6R-sarjan kattaa meidän markkinoillamme tärkeän kokoluokan, sillä sen nimellistehot ovat 105–210 hevosvoimaa. Teräsrunko on mallisarjalle tunnusomainen ominaisuus. Moottorit ovat neli- tai kuusisylinterisiä, ja vaihteistona on joko neliportaisella pikavaihteella varustettu ”keppivaihteisto” tai portaaton voimansiirto. Kuusisylinterisiin malleihin saa uutuutena mekaanisen suorakytkentävaihteiston.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

6210R-testikoneemme on mallisarjan suurin malli, sillä sen nimellisteho on 210 hv/154 kW. Enimmillään moottorin teho on 240 hv/177 kW, kun sen lisäteho-ominaisuudet ovat käytössä maatieajossa tai kun voimanotto pyörii ajon aikana.

Ulkomitoiltaan 6210R on iso traktori, jonka akseliväli on 2 800 milliä. Vakola mittasi testikoneemme painoksi 8 180 kiloa.

Runsaasti varustevaihtoehtoja

Testikoneen varustelu oli erinomainen, sokerina 220 V virtapistoke puhelimen lataukseen, 150 W teholla ei kuitenkaan hitsata tai hiota. Lisävarusteille kertyi hintaa yhteensä 35 436 euroa!

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Liikennetraktoriksi rekisteröitävän traktorin huippunopeus on 50 km/h, joka saavutetaan kahdella suurimmalla vaihteella. Etuakselissa oli jarrut sekä jousitus. Ohjaamo oli jousitettu ja varustettu huippu-istuimella sekä mukavalla repsikan penkillä.

Työskentelyn aikana tarvittavat hydrauliikan ja voimansiirron säädöt tehdään Command Centerin kautta. Testikoneemme oli varustettu valinnaisella, ISOBUS-yhteensopivalla kosketusnäytöllä, jota käytetään myös automaattiohjauksen kanssa.

Ohjaamossa on eväslokeroita ja mukitelineitä vaikka muille jakaa, mutta ei kunnon paikkaa puhelimelle. Kätevin paikka on oikean puoleisen hallintapaneelin takana, josta puhelin kuitenkin putoaa lokasuojan päälle, mikäli joku aukaisee oikean puoleisen oven. Teräksinen työkalulaatikko on pieni tämän kokoluokan koneelle, sillä se on edelleenkin sama kuin 60-luvun Jontikoissa.

Yhden polttoaineen taktiikka

John Deeren R-sarjan traktoreiden karskea ulkonäkö johtuu ainakin osittain kiristyneistä päästömääräyksistä. John Deere käyttää päästöjen kurittamiseen pakokaasujen kierrätystä eli EGR-tekniikkaa, joka on kuljettajan kannalta helppo ratkaisu: traktori ei tarvitse polttoaineen lisäainetta. Jäähdyttimen kokoa on kuitenkin jouduttu kasvattamaan, koska pakokaasujen kierrätys kasvattaa moottorin lämpökuormaa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Pakokaasujen kierrätystä käyttävän moottorin hyötysuhde on teoriassa huonompi kuin urearuiskutusta käyttävän moottorin, koska palotapahtumaa ei pystytä pakokaasujen kierrätyksen vuoksi optimoimaan yhtä hyvin. Deeren moottoriosasto on onnistunut pitämään kulutuksen kurissa, ominaiskulutus on samaa luokkaa muiden Vakolan mittaamien 3B-päästötason moottoreiden kanssa.

Moottori on erittäin miellyttävä käyttää, vääntömomentin nousu on ”nykynormin” mukaan 40 %. Suurin kierrosluku on 2 100 kierrosta ja suurin teho saavutetaan 1 600 kierroksella. Moottorin käyntiääni on suurimman tehon alueella miellyttävä, karkeampi ”soundi” alkaa kuulua ohjaamoon kierrosten laskiessa alle puolentoista tuhannen.

Hiukkassuodattimen puhdistus vie polttoainetta

Moottori on varustettu pakokaasujen kierrätyksellä (EGR), hapetuskatalysaattorilla (DOC) ja partikkelisuodattimella (DPF). Partikkelisuodattimeen kertyvä noki ja muut epäpuhtaudet poltetaan tarpeen mukaan, käytännössä 20–25 tunnin välein. Polton eli regeneroinnin aikana järjestelmään syötetään ylimääräistä polttoainetta, jotta pakokaasujen lämpötila nousee riittävän korkealle. Regenerointi tapahtuu joko ajon aikana tai erikseen koneen seistessä paikoillaan. Kuljettaja voi siirtää regeneroinnin alkamista, mikäli kone on esimerkiksi sisätiloissa.

Regenerointi käynnistyi testin aikana kerran, kun olin juuri pysäyttämässä traktoria pihaan. Näyttöön ilmestyy ensin varoitus polton alkamisesta, jona aikana konetta ei saa sammuttaa. Regeneroinnin valmisteluvaihe, järjestelmän lämmittäminen, kesti kymmenisen minuuttia, minkä jälkeen alkoi noin 25 minuuttia kestänyt varsinainen poltto. Polttoaineen kulutusmittarin lukema vaihteli paikallaan tehdyn regeneroinnin aikana 2,6–12,6 litraan tunnissa. Poltto lisäsi moottorin kulututusta noin 6 litralla 20–25 h regenerointivälin aikana, ts. keskikulutus kasvaa muutamalla desilitralla. Saksalainen tutkimuslaitos DLG mittasi kulutuksen lisäystä 250 h testijakson aikana päätyen 0,4 prosentin kulutuksen lisäykseen.

Partikkelifiltteri joudutaan ajoittain myös vaihtamaan. Kustannus on 1 385 euron luokkaa, kun vanha puhdistuskelpoinen suodatin palautetaan. Huoltokohteet hyvin esillä Ilmasuodattimen ja jäähdyttimen kennojen puhdistus on helppoa, koska konepeitto avautuu riittävästi. Matala ja helposti liikuteltava työtaso helpottaa hommaa, koska traktori on korkea. Ilmansuodattimen puhdistus on kätevää. Öljyn mittatikku on konepellin alla ilkivallalta suojassa, jos muistaa rastittaa lukon varustelistalta. Iso polttoainesäiliö on tankkauksen kannalta sopivalla korkeudella. Ohjaamon ilmansuodattimen puhdistus onnistuu maassa seisten, vaikka se jää osittain vetovarsien taakse piiloon.

Hydrauliikalle ja vaihteistolle on yhteinen öljytila, jonka kyljessä on selkeä mittalasi. Suomeen tulevissa malleissa on lisäöljysäiliö, joka kasvattaa kipille otettavan öljyn määrän 55 litraan.

Vaihteistoa käytetään napakalla vivulla. Voimansiirto vaihtaa suuremmalle välityssuhteelle, kun kuljettaja työntää vipua eteen; pykälä pienenee vetämällä vivusta taaksepäin. Automaattiajo kytketään siirtämällä vipu oikealla olevaan hahloon. Aluevaihteet valitaan painonapein.
Vaihteistoa käytetään napakalla vivulla. Voimansiirto vaihtaa suuremmalle välityssuhteelle, kun kuljettaja työntää vipua eteen; pykälä pienenee vetämällä vivusta taaksepäin. Automaattiajo kytketään siirtämällä vipu oikealla olevaan hahloon. Aluevaihteet valitaan painonapein. Kuva: Heikki Härkönen
Kuva: Stiina Hovi
Kuva: Heikki Härkönen
Voima välittyy akselin (A) jatkona olevilla hammasvälityksillä kytkimillä (B ja C) varustetuille sivuakseleille. Toisella sivuakselilla on parilliset vaihteet 2–8 ja toisella parittomat 1–7. Vaihde kytkeytyy sivuakseleiden hammaspyöräparien välisillä siirtokytkimillä (keltainen). Kytkettynä olevalta hammaspyörältä voima siirtyy sivuakseleiden välissä olevan pääakselin (D) hammaspyörälle ja edelleen akselin välittämänä taaksepäin voimansiirrossa. Kuvassa on kytkettynä 4-vaihde, punainen väri kertoo voiman kulkureitin.
Voima välittyy akselin (A) jatkona olevilla hammasvälityksillä kytkimillä (B ja C) varustetuille sivuakseleille. Toisella sivuakselilla on parilliset vaihteet 2–8 ja toisella parittomat 1–7. Vaihde kytkeytyy sivuakseleiden hammaspyöräparien välisillä siirtokytkimillä (keltainen). Kytkettynä olevalta hammaspyörältä voima siirtyy sivuakseleiden välissä olevan pääakselin (D) hammaspyörälle ja edelleen akselin välittämänä taaksepäin voimansiirrossa. Kuvassa on kytkettynä 4-vaihde, punainen väri kertoo voiman kulkureitin. Kuva: Stiina Hovi

Ensimmäinen traktorin suorakytkentävaihteisto

John Deere DirectDrive -vaihteistossa on kolminopeuksinen, mekaaninen aluevaihteisto, sekä kahdeksanportainen suorakytkentävaihteisto, jotka on pakattu samaan valukuoreen.

Suorakytkentävaihteistossa on kaksi rinnakkaista pääakselia. Molemmilla akseleilla on aina vaihde kytkettynä. Kummallakin pääakselilla on kytkin, jotka ovat vuorotellen kiinni ja auki. Vaihteiston ohjaus valitsee avatun kytkimen pääakselilta seuraavan vaihteen. Tämä tapahtuu kuljettajan käskyn mukaan, eli vaihdevivun liikesuunnasta riippuen joko valitaan pienempi tai suurempi välityssuhde. Varsinainen vaihteen vaihto tapahtuu avaamalla ensin suljettu kytkin, minkä jälkeen automatiikka sulkee viiveen umpeuduttua avoimen kytkimen. Välityssuhteen vaihto tapahtuu niin nopeasti, että veto katkeaa vain sekunnin murto-osiksi.

Kolme nopeusaluetta

John Deere DirectDrive -vaihteistossa on kolme nopeusaluetta, A, B ja BC. A-alue on suunniteltu kyntöön ja jyrsin tms. käyttöön, sillä se kattaa moottorin nimelliskierrosluvulla alueen 2,7–10,8 km/h. B-alue sopii erinomaisesti esimerkiksi kylvöön, äestykseen ja kultivointiin sekä niittomurskaimen vetoon, sillä sen nopeusalue on 5,4–22 km/h.

Traktori saavuttaa 50 km/h nopeuden BC-alueen kahdella suurimmalla välityssuhteella. Suurin välityssuhde on säästönopeus, sillä Jontikka kulkee sitä käytettäessä 50 km/h huippunopeutta 1 600 moottorin kierroksella.

B- ja C-alueiden nopeusalueet menevät limittäin. Traktori kulkee täysillä kierroksilla ja C-alueen hitaimmalla vaihteella 13 km/h ja Balueen nopeimmalla välityksellä 22 km/h. B6- ja C1-vaihteet ovat lähes yhtä nopeat.

Maantienopeus on nimitetty BCalueiksi, että liikkeelle lähtö voidaan kuorman kanssa tehdä B-alueella, minkä jälkeen automatiikka hoitaa aluevaihteen vaihdon. Aluevaihteen vaihto käy melko nopeasti, mutta selvästi kauemmin kuin vaihteen vaihto samaa alueen sisällä.

Napakka vaihdevipu

Vaihteistoa on helppo käyttää, sillä pykälän vaihto tehdään joko tönimällä käsin kilpailuautomaista vaihdevivun ”nysää” tai vaihteen vaihdon voi delegoida automatiikalle, jossa on kaksi toimintoa: täysin automaattinen ja mukautettu. Oletusasetuksena on täysautomatiikka, jolloin automatiikka huomio kuormituksen vaihtelut pyrkien samanaikaisesti pitämään polttoaineen kulutuksen mahdollisimman alhaisena. Mukautetussa ohjauksessa kuljettaja asettaa sekä ylöspäin että alaspäin vaihdon kierrosluvun että nopeuden ylä- ja alarajan.

Automaattiajo valitaan siirtämällä vaihdevipua pari senttiä oikealle. Paluu käsiajoon tapahtuu nopeasti, vain nupin siirto vasemmalle riittää, minkä jälkeen kuljettaja voi vaihtaa vaihdetta itse.

Kuljettaja rajoittaa automatiikan käytössä olevan nopeusalueen ylärajaa pyörittämällä vaihdevivun päässä olevaa säätöpyörää, nopeusalue näkyy punaisina pisteinä ajonopeusmittarin sisäkehällä samalla tavoin kuin AutoPowr-malleissa.

Polttoaineen säästön maksimoiva ECO-toiminto käyttää ajon aikana kierroslukualuetta 1 200–1 800 k/min. ECO-toiminto kytkeytyy pois heti kun voimanotto käynnistetään. Kuljettaja voi myöskin kytkeä sen pois toiminnasta näytön kautta. Kevyillä kuormilla automatiikka vaihtaa nopeasti suuremmalle, käytännössä se ajattaa traktoria enimmäkseen noin 1 200–1 400 k/minuutissa. Automatiikka oppii huomioimaan nostolaitteen tai hydrauliikan käytön aiheuttaman tehontarpeen.

Voimansiirto vaihtaa pienemmälle vaihteelle heti, kun kierrosluvun pudotus on suurempi kuin sen säädetty arvo. Kierrosluvun pudotuksen säätöalue on voimanottokäyttöä lukuun ottamatta 6–40 prosenttia sen hetkisestä kierrosluvusta. Mikäli säätöarvo on 20 prosenttia ja traktori käy 1 500 kierroksella, niin voi kierrosluku pudota kolmella sadalla 1 200 k/min asti, ennen kuin automatiikka hakee pienempää pykälää. Voimanottokäytössä kierrosluvun pudotus voidaan säätää 20–40 prosentin välille.

Kommentti: Portaaton vastaan suorakytkentä

Mittasimme John Deere 6210R DirectDrive ja 6150R AutoPowr -traktoreiden polttoaineen kulutukset samalla 27,5 km pitkällä maantielenkillä. Tehokkaamman 6210R-traktorin kuormattu perävaunu painoi 20,5 tonnia, pienemmän 6150R-traktorin perässä oli sama vaunu kuormattuna siten, että vaunun kokonaispaino oli 17,3 tonnia.

Kummaltakin traktorilta kului matkaan aikaa lähes saman verran. Isompi traktori oli vain 21 sekuntia nopeampi kuin pienempi. Polttoaineen kulutuksessa erot olivat suuremmat: 27,5 kilometrin matkalla kului portaattomalla voimansiirrolla varustetun traktorin ja kevyemmällä vaunun yhdistelmällä 16,6 litraa. Isompi, suorakytkentävaihteistolla varustettu traktori tarvitsi 3,2 tonnia painavamman yhdistelmän vetoon 17,3 litraa polttoainetta, eli vain 0,7 litraa enemmän. Ero kasvaa, kun polttoaineen kulutus suhteutetaan vaunun painoon. Suorakytkentävaihteistolla varustettu traktori oli taloudellisempi, kulutukset 0,84 l/t vs. 0,96 l/t.

Kristian Järvinen, Uurnainen
Kristian Järvinen, Uurnainen Kuva: Uolevi Oristo
Matti Häggman, Somero
Matti Häggman, Somero Kuva: Uolevi Oristo

Käyttäjien kokemuksia: Suorakytkentävaihteisto säästää polttoainetta - Kristan Järvinen, Uurainen

Urakoitsija Kristian Järvinen hankki John Deere 6150R -traktorinsa viime vuodenvaihteessa. Kesällä Järvinen vetää Jontikallaan maansiirto- tai rehuvaunua, keväällä ja syksyllä traktorilla hoidetaan teitä. Talvella se on lumitöissä. Järvisen John Deere on varustettu kääntyvällä LH-Link-etunostolaitteella. Traktorin mittariin on kertynyt hieman yli puolen vuoden aikana noin tuhat tuntia. Järvinen kokeili ensin John Deeren portaatonta voimansiirtoa, mutta teki kuitenkin kaupat Direct-Drive-suorakytkentävaihteistolla arustetusta koneesta.

”Traktorista saadut kokemukset ovat yllättäneet pelkästään positiivisesti. Ennakko-odotuksia ei ollut, koska en päässyt ennen kaupantekoa ajamaan vastaavalla koneella metriäkään”, toteaa Järvinen. ”Direct Drive -vaihteisto on osoittautunut hyväksi portaattoman ja pikavaihteellisen voimansiirron yhdistelmäksi. Suorakytkentävaihteiston käyttö on lähes yhtä helppoa kuin portaattoman voimansiirron, mutta polttoaineen kulutus on 1,5–2 litraa alhaisempi kuin urakoitsijakollegalla, joka käyttää samankokoista AutoPowr-mallia vastaavissa töissä. Säästö on 2 000 tunnin vuosittaisella ajomäärällä merkittävä”, korostaa Järvinen.

Järvinen ajaa pääosin automatiikan mukautetulla toiminnolla. Soft Shift -toiminnon valitseminen vaimentaa vaihteen vaihdon aiheuttamia nykäyksiä. Silti vaihto sujuu niin nopeasti, ettei traktori hyydy, vaikka kuljettaja heittäisi isompaa pykälää rehukärryn vedossa pehmeällä pellolla.

”Automatiikan toimintaa voi ohjata kaasupolkimen käytöllä, mikäli säädöt on tehty oikein. Kone vaihtaa suuremmalle, kun painan kaasun pohjaan, kaasujalan nosto polkimelta pistää pienempää pykälää silmään, kun kierrosluku on laskenut riittävästi.”

”John Deeren 6150R on toistaiseksi toiminut moitteetta, mutta vasta parin vuoden kuluttua voin ottaa kantaa kestävyyteen. Ohjaamo on mukava, melutaso alhainen ja eväät säilyvät jääkaapissa kylminä. Näkyvyys on korkeasta konepeitosta huolimatta hyvä, koska kuljettaja katsoo maisemaa näköalaikkunan, eikä ampuma-aukon kautta”, Järvinen suitsuttaa. (UO)

Mikko Häggman, Somero

Mikko Häggman urakoi yhdessä isänsä kanssa. Urakointi on monipuolista rehunteosta haketukseen. Käytössä on tällä hetkellä neljä John Deereä. DirectDrive -suorakytkentävaihteistolla varustettu 6210R tuli kevääksi, nyt mittarissa on reilut 400 tuntia. Häggmaneilla on tallissa lähes saman tehoinen portaattomalla voimansiirrolla varustettu JD 7830, johon suorakytkentävaihteista 6210R -mallia voi verrata.

”Suorakytkentävaihteisto on taloudellinen, sillä viimeisen 250 tunnin keskimääräinen kulutus on mittarin mukaan ollut vain 17,5 litraa tunnilta, vaikka traktorilla on vedetty noukinvaunua ja multaimella varustettua lietevaunua sekä siirretty 17 tonnia painavaa hakkuria työmaalta toiselle” laskee Mikko Häggman.

”Traktori voidaan kuormittaa noukinvaunun vedossa aina äärirajoilleen. Lietevaunulla ei myöskään ajeta terveisiä, sillä se painaa multaimen ja täyden kuorman kanssa reilusti yli 20 tonnia.

”Suorakytkentävaihteisto sopii hyvin noukinvaunun vetoon. Vaihteiston B-alue riittää käytännössä kaikkiin peltotöihin. Siirtoajossa liikkeellelähtö onnistuu C-alueen pienimmällä vaihteella, jos kuorma on kevyt ”, kertoo Mikko Häggman. Hän käyttää yleensä vaihteistoautomaatin vakio-ohjelmaa, joka sopii useimpiin töihin. Valinta käsiajon ja automatiikan välillä on helppoa.

”Noukinvaunua on helpompi ajaa käsiajolla, koska sopiva vauhti pitää mitoittaa karhon mukaan. Mekaanisella voimansiirrolla varustetulla traktorilla voi pahoissa paikoissa ja liukkaalla heijata, mikä ei tahdo portaattomalla onnistua. DirectDrive on myös huomattavastiko Häggman, Somero hiljaisempi kuin AutoPowr.”

Mikko Häggman arvostaa sitä, että John Deere ei tarvitse AdBlue -lisäainetta.

”Moottorin hiukkassuodattimen puhdistus tapahtuu yleensä ajon aikana, minkä huomaa pari sataa kierrosta korkeampana tyhjäkäyntinä. Puhdistustarve ja puhdistuksen kesto tuntuu vaihtelevan kuormituksen mukaan, regenerointi tapahtuu sitä harvemmin, mitä kovemmassa työssä kone on”, kertoo Häggman. (UO)

Kuva: Stiina Hovi
Kuva: Stiina Hovi

Koneviestin testiryhmän kokemuksia: DirectDrive on hiljaisempi kuin Autopowr

Kokeilimme John Deereä viljatilan kevättöissä sekä 7,5-metrisen äkeen että 5 metriä leveän lautasmuokkaimen vedossa. Traktoria käytettiin myös siirtoajossa.

Työkoneiden kytkentä on helppoa, koska pikaliittimet on merkitty selkeästi. Kosketusnäytön pikavalinnat helpottavat hydrauliikan virtausten ja muiden usein toistuvien säätöjen tekoa. Vetokoukun nuppi näkyy kohtuullisella kurkottelulla, koska koukkua voi työntää kytkentää varten sylinterillä taaksepäin.

Lokasuojassa on nostolaitteiden käyttöpainikkeiden lisäksi myös V.O.A:n ja kolmannen hydrauliventtiilin napit. Hydraulisen työntövarren pituutta voi säätää traktorin vieressä seisten. Äkeen työsyvyyden säätö on ohjaamon nousematta helppoa, koska kuljettaja voi nostaa äkeen lokasuojan painonapeista säätääkseen laskurajoitinta.

Upea ohjaamo

Lokasuojat ovat korkealla, jotta halkaisijaltaan 205-senttisille 650/65R 42 Trelleborg -renkaille on tilaa. Ohjaamoon on kiivettävä neljä askelmaa. Apumiehen istuin häiritsee hieman kulkua. Ohjaamon koko vasemman sivun mittainen ovi on hankala sulkea, koska sen ilmanvastus on suuri.

Oven sulkeminen vaatii syvän kumarruksen etuviistoon, tukevan peukalonhankaotteen kahvasta ja pontevan kiskaisun sisäänpäin. Istuimelle pääsyn jälkeen työskentely on helppoa ja miellyttävää. Istuin on hyvä ja sen mukana liikkuva kyynärnoja erinomainen. Mittaristo näkyy hyvin ratin takaa. Näkyvyys on hyvä muualle kuin suoraan eteen, koska korkea konepeitto peittää ison alueen suoraan traktorin edestä.

DirectDrive -voimansiirrolla varustetun 6210R-kokeilukoneemme ohjaamo on Vakolan mittausten mukaan siirtoajossa n. 5 dB(A) hiljaisempi kuin viime syksynä testissämme ollut 6150R AutoPowr. Ero on korvin kuultava! Ohjaamon jousitus pohjaa joskus kumityynyjä vasten, jos pelto röykyttää pahasti. Äestettäessä kumityynyt vingahtelivat harvoin, mutta sydäntä särkevästi. Jousituksen jäykkyyttä oi säätää.

Helppo käyttää

John Deere on kooltaan iso traktori, joka sopii suurista ulkomitoistaan huolimatta hyvin käteen. Traktori on kokoisekseen todella ketterä, vaikka 28 tuuman vanteille asennetut eturenkaat ovat 600 milliä leveät.

John Deeren uusi nelipilarinen ohjaamo on todella avara ja valoisa työpaikka.

John Deere 6210R -mallissa on valmius automaattiohjauksen asennusta varten. Traktori on miellyttävä ajaa sekä pellolla että maantiellä, ainoastaan ohjauksen lievä tunnottomuus haittaa. Samalla tulee mieleen, aiheuttaako automaattiohjauksen venttiili ”etäisen” ajotuntuman?

Suorakytkentävaihteiston ajotuntuma muistuttaa portaatonta voimansiirtoa, mutta moottorijarrutus on huomattavasti tehokkaampi. DirectDrive osoittautui Koneviestin 27 kilometrin maantielenkillä taloudellisemmaksi kuin AutoPowr.

DirectDrive-vaihteiden porrastus riittää erinomaisesti muokkaukseen, kylvöön, rehuntekoon ja maantieajoon. Alueen vaihto sujuu tasaisella maantiellä nopeasti, mutta ison kuorman kanssa vauhti voi loppua ylämäessä kesken. Kätevä ja hyvin toimiva vaihtoautomatiikka on tarvittaessa helppo ohittaa napauttamalla vaihdevipua sivusuunnassa tuuman verran.

Parhaimmillaan DirectDrive on kuitenkin pellolla, jossa pelkkä Balue riittää – täysin portaatonta voimansiirtoa kaipaa ehkä vain hitaissa V.O.A.-töissä. Suorakytkentävaihteisto maksaa 6210R-malliin 6 000 verollista euroa enemmän kuin 50 km/h -vakiovaihteisto. Toisaalta se on 1 900 euroa edullisempi kuin portaaton AutoPowr-voimansiirto.

Mikäli uusi konstruktio osoittautuu kestäväksi, niin kallistuisi oma valintani vahvasti DirectDriven puolelle.

Kuva: Stiina Hovi
Kuva: Stiina Hovi
Kuva: Stiina Hovi
Kuva: Stiina Hovi
Kuva: Stiina Hovi
Kuva: Stiina Hovi
Kuva: Stiina Hovi
Kuva: Heikki Härkönen

John Deere 6210R -traktorin tekniset tiedot: Moottori

John Deere Power Systems PowerTech PVX 6068 -moottori. Kuusi sylinteriä, neliventtiilikansi, CommonRail-yhteispaineruiskutus, jossa ruiskutuspaine 2 000 bar. Muuttuvasiipinen turboahdin, ahtoilman jäähdytys (ilmasta ilmaan) sekä pakokaasujen jäähdytys. 3B-päästötaso saavutetaan ilman ureaa oksidointikatalysaattorilla (DOC), hiukkassuodattimella (DPF), sekä jäähdytetyllä pakokaasujen takaisinkierrätyksellä (EGR). Iskutilavuus 6,8 litraa, iskun pituus/sylinterin läpimitta 127/106,5 mm, iskusuhde 1,19. Moottorin ohjausjärjestelmä ottaa suuremmat tehoarvot vaiheittain käyttöön joko ajonopeudella yli 15 km/h tai yli 1 km/h voimanotto kytkettynä.

llmoitetut nimellistehot (97/68EC) 154 kW, älyteholla 177 kW (210/240 hv). Suurin vääntömomentti moottorin kierrosluvulla 1 600 r/min 983 Nm.

Lämpötilaohjattu viskopuhallin sekä itsenäisesti toimiva ahtoilman jäähdytys. Voimanottotehomittauksessa suurin polttonesteen kulutus oli ilman lisätehoa 46 l/h ja 251 g/voa.kWh (moottori 1 900 ja voa 950 r/min, voa.teho 151 kW, 205 hv). Polttoainejärjestelmässä on muovisäiliö rungon vasemmalla puolella ohjaamon alla, sähkötoiminen siirtopumppu, vaihdettavat esi- ja pääsuotimet (molemmissa vedenpoistotulpat) ja polttoaineen paluuvirtausta jäähdyttävä kenno.

Voitelujärjestelmässä on vaihdettava päävirtasuodin ja levytyyppinen, moottorilohkoon sijoitettu lämmönvaihdin, joka siirtää lämpöä öljyn ja jäähdytysnesteen välillä. Suljetun jäähdytysjärjestelmän puhallinsiivikossa on termostaattiohjattu viskokytkin. Puhallin, vesipumppu, laturija ilmastointilaitteen kompressori saavat käyttövoimansa kampiakselilta automaattikiristeisellä moniurahihnalla. Jäähdyttimen yläosan taakse sijoitetussa ilmansuotimessa on jäähdytinsiivikon imuvaikutusta hyödyntävä esisuodatus ja kaksi peräkkäistä kuivaa suodinelementtiä, joista takimmainen toimii varmuussuotimena.

Sylinterikohtaiset, automaattisesti lämpötilan mukaan toimivat hehkutulpat (esi- ja jälkihehkutus) helpottavat kylmäkäynnistystä. Ahtimen jälkeiset,samaan koteloon moottorin päälle sijoitetut hapetuskatalysaattori ja hiukkassuodin sekä puhdistavat pakokaasut että vaimentavat moottorin käyntiäänen. Pakoputki myötäilee ohjaamon oikeaa a-pilaria. Sähköjärjestelmässä on 12 V:n jännite. Laturi 14V/150 A (2 100 W), akku 12V/174Ah/850A, käynnistysmoottori 12V/3,8 kW.

Voimansiirto

DirectDrive-kaksoiskytkinvaihteisto, jossa kolme aluevaihdetta ja kahdeksan pikavaihdetta. Välityksiä kumpaankin suuntaan 24 kappaletta, nopeusalue 2,6–53 km/h.

Voimansiirtolinjassa ensimmäisenä sähköhydraulinen suunnanvaihdin, seuraavana kahdeksanportainen kaksoiskytkinvaihteisto (päävaihteisto) ja viimeisenä kolmiportainen (A, B ja C) aluevaihteisto. Sekä kaksoiskytkin- että aluevaihteistoissa välitys vaihtuu sähköisesti solenoideilla. Aluevaihteiston hitaan alueen nimellisnopeushaarukka 2,6–10,8, keskialueen 5,1–21,5 ja nopean alueen 15,6–53 km/h. Vaihteiden välinen nopeusporrastus noin 22 prosenttia.

Etuvedon ja taka-akselin tasauspyörästöjen lukkojen levykytkimet toimivat sähköhydraulisesti. Etuakselin tasauspyörästössä on kitkalukko. Nelivedolle on sekä kiinteä että automaattikytkentä. Automatikka avaa kytkennän ajonopeuden ylittäessä 23 km/h, uudelleen kytkentä tapahtuu vauhdin laskiessa alle 21 km/h. Tasauspyörästön lukko aukeaa sekä poljettaessa jarrua että ajonopeuden ylittäessä 23 km/h, mutta ei kytkeydy automaattisesti uudelleen.

VOIMANOTTO

Voimanotossa sekä kytkentä että nopeuden valinta tapahtuvat sähköhydraulisesti. Tappinopeudet ovat 540E, 1 000 ja 1 000E r/min, ja vastaavat moottorinopeudet 1 761, 1 989 ja 1 756 r/min. Käännettävän voimanottoakselin toisessa päässä on 6 ja toisessa 21 uraa. Voimanoton 1 000 kierroksen tehoksi (moottori 2 100 r/min) ilman lisätehoa ilmoitetaan 146 kW (199 hv).

Kokeilutraktorista mitattu suurin teho, 152 kW (207 hv) mitattiin voa.nopeudella 900 r/min (moottori 1 800 r/min). Moottorin nimellisnopeudella (moottori 2 100 ja voa. 1 050 r/min) mitattu teho oli 134 kW (182 hv).

Jarrut

Työhydrauliikalla toimiva tehostus vähentää nestevälitteisten ajojarrujen vaatimaa poljinvoimaa. Taka-akselin märät yksilevyjarrut ovat tavanomaisesti takatasauspyörästön

ja planeettapyörästöjen välissä. Etuakselin märät levyjarrut ovat planeettapyörästöjen yhteydessä. Yhteen kytkettyjen polkimien painaminen kytkee nelivedon jarrutuksen ajaksi. Seisontajarru on sähköhydraulisesti kytkettävä vaihteistolukko. Vakiovarusteena hydraulinen perävaunujarruventtiili, valittavissa lisäksi paineilmakäyttö. Jarrutehot mitattiin kestopäällysteellä pelkällä traktorilla (8 180 kg). Paras hidastuvuus nopeudesta 50,0 km/h oli 5,42 m/s², jarrutusmatka 17,8 m ja poljinvoima 298 N (30 kg).

HYDRAULIIKKA

Voimansiirrolla ja hydrauliikalla on yhteinen öljy. Työ- ja ohjaushydrauliikan säätyvätilavuuksinen aksiaalimäntäpumppu saa käyttövoimansa voimanoton käyttöakselilta kartiohammaspyörävälityksellä.

Pumppu on pystyasennossa ohjaamon alla ajovoimansiirron koteloinnin takaosan päällä. Latauspiirissä on vaihdettava painesuodin. Kuormantuntevan pumpun paine ja tuotto säätyvät automaattisesti tarpeen mukaisiksi. Ilmoitettu tuotto on 0–114 l/ min ja paine 3–20 MPa (30–200 bar). Lisävarusteena saatavilla 155 l/min tuottava hydrauliikka.

NOSTOLAITEHYDRAULIIKKA

Sähköohjattu nostolaitehydrauliikka sisältää sähköinen vetovarsitunnustelun, yläasennon rajoittimen, syvyyssäädön, sekoitussäädön, kellunnan ja nostolaitteen jouston lisäksi asennonsäätövivulla hallittavan kuljetuslukituksen. Nostolaiteen suurimmaksi nostovoimaksi vetovarsien päistä mitattuna ilmoitetaan 94 kN (9 550 kg). Vetovarsille on kaksi nostotankojen kiinnityskohdasta riippuvaa liikepituutta, voimat mitattiin pidemmällä, 770 mm:n liikealueella eli nostotangot olivat kiinni vetovarsien etummaisissa rei´issä. Vetovarsien päistä mitattu voima läpi nostoalueen oli 51,3 kN (5 230 kg). Nostovoima kolmipistekiinnitteisessä telineessä, mittauskohta 610 mm taaksepäin vetovarsien päistä (=oletettu työkoneen painopiste) oli läpi nostoalueen 53,1 kN (5 410 kg).

Oheiset käyrät kertovat voimakehityksen suhteessa nostokorkeuteen.

ULKOPUOLINEN HYDRAULIIKKA

Ulkopuolisessa hydrauliikassa on vakiona neljä lohkoa. Virtaukset, toiminta-ajat, ja karatoiminnot ovat säädettäviä. Valinnaisena saatavilla sähköohjatut lohkot ja enintään 3 joystick-hallittua lisälohkoa sekä Power beyond -liitäntä. Vetokoukun koukkuosan hydrauliselle pitkittäisliikettä hallitaan vakiona omalla sähkölohkolla.

Ulkopuolisen hydrauliikan suurimmaksi tuotoksi mitattiin moottori tyhjäkäynnillä (900 r/min) 61,3 l/min, suurin tuotto 163,5 l/min, syntyi moottorinopeudella 2 220 r/min. Suurin hydrauliikan teho 42,9 kW saavutettiin virtauksella 151,3 l/min ja 17 MPa:n (170 bar) paineella.

Vakiovarusteisesta traktorista ulkopuoliseen käyttöön voi ottaa 27 l öljyä, lisäsäiliöllä, joka on vakiona DirectDrive ja Autopowr vaihteistolla varustetuissa koneissa, öljymäärä kasvaa 55 litraan.

TÄYTÖKSET/VAIHTOVÄLIT/LAADUT

Moottori 23,5 l/500 h/ JD PLUS-50 II, API CJ 4.

Jäähdytysjärjestelmä 27 l/6 000 h tai joka kolmas vuosi/JD COOL-GARD II.

Vaihteisto 96 l/1 500 h tai joka toinen vuosi/JD HY-GARD II, JDM J20C tai J20D.

Etuakseli: tasauspyörästö 8,2 l ja planeettapyörästöt 2x2,6 l/1500 h tai joka toinen vuosi/JD HY-GARD II. Polttonestesäiliö 405 l, (lisävarusteena 455l).

Määräaikaishuoltojen tarvike- ja nestekustannukset käytettäessä em. maahantuojan suosittamia tuotteita ja alkuperäissuotimia sisäänajohuollon jälkeen on hiukkassuotimen vaihtovälistä riippuen 7 860–8 340 euroa/6 000 h, eli 1,31–1,39 euroa/käyttötunti.

MELU

Takavedolla, 8 km/h, 70,0 dB(A) (77/311/ETY).

Nelivedolla, 8 km/h, 70,5 dB(A) (77/311/ETY).

Takavedolla 50 km/h, 71,5 dB(A).

MITAT JA PAINOT

Valmistajan ilmoittamat arvot (kokeilutraktorista mitatut suluissa).

Korkeus 3,16 m.

Pituus 5,05 m.

Akseliväli 2,80 m.

Vakiorengaskoko takana 650/65R42 ja edessä 540/65R30.

Suurin mahdollinen rengaskoko 600/65R28 ja 710/70R42 (600/65R28 ja 650/65R42 Trelleborg).

Testitraktorista mitatut raideleveydet edessä 1,88 m ja takana 1,82 m

Maavara 0,56 m (etuakseli 0,56 ja vetokoukku 0,43 m).

Mitattu kääntöympyrän ulkoläpimitta käännyttäessä oikealle 11,8 m ja vasemmalle 11,7 m.

Paino 7 400 kg (8 180 kg, etuakseli 3 200 ja taka-akseli 4 980 kg).

Ilmoitettu paino/ilmoitettu moottorin nimellisteho 48 kg/kW.

Punnittu paino/mitattu voateho (1 000 r/min) 61 kg/kW.

HINNAT

Hinta vakiovarusteltuna 151 670 euroa (sis. alv).

Hinta/nimellisteho 985 euroa/kW.

Hinta/mitattu voa-teho (1 000 r/min) 1 132 euroa/kW.

Kokeiluvarustus ja varustekohtaiset hinnat

DirectDrive 50 km/h voimansiirto: jousitettu, jarrullinen TLS-etuakseli, hydrauliikan lisäöljysäiliö 14 470 euroa,

4 sähköhallittua hydrauliikkalohkoa 2 600 euroa,

Kosketusnäyttö peruutuskameravalmiudella 675 euroa,

PremiumPlus istuin 1 714 euroa,

Sähkösäätöiset peilit 449 euroa,

ClimaTrac-automaatti-ilmastointi 989 euroa.

Ohjaamojousitus 2 629 euroa

155 l/min hydrauliikkapumppu 740 euroa

AutoTrac-automaattiohjausvalmius 4 392 euroa

ITec päisteautomatiikka 819 euroa.

Premium-radio 643 euroa.

Jääkaappi 405 euroa.

Lämmitettävä takalasi 385 euroa.

Häikäisyverhot eteen/taakse 281 euroa.

3. sähkölohkon lokasuojahallinta 269 euroa.

Majakka 297 euroa.

Xenon-valopaketti 2 960 euroa.

Askelmavalo 137 euroa.

Takalasinpyyhin ja pesuri 244 euroa.

Laturi 200 A 338 euroa.

Yhteensä 35 436 euroa.

Hinta kokeiluvarustuksessa

187 106 euroa (sis. alv)

Hinta/nimellisteho 1 215 euroa/kW

Hinta/mitattu voa-teho (1 000 r/min) 1 396 euroa/kW

Valmistaja: John Deere Werke, Mannheim, Saksa.

Maahantuonti ja myynti: Agrimarket Oy

Testiryhmä: Heikki Härkönen, Osmo Oristo, Uolevi Oristo, Mittaukset: MTT Vakola Teknisten tietojen kokoaminen: Tapio Vesterinen Kuvat: Heikki Härkönen, Uolevi Oristo, Tapio Vesterinen Grafiikka: Stiina Hovi

KIITÄMME & MOITIMME:

  • Lähes yhtä joustava käyttää kuin portaaton voimansiirto, mutta kulutus ja melutaso ovat pienemmät
  • Helppo siirtyä vaihteistoautomatiikalta käsiajolle ja takaisin
  • Ohjaamo ja hallintalaitteet
  • Pikavalinnat tärkeimmille asetuksille
  • Vaihteet on aina kelattava järjestyksessä
  • Vakionopeussäädin puuttuu
  • Konepeitto rajoittaa etunäkyvyyttä