
Rockwell-mittaus - Kovuudet testattiin Aalto-yliopistolla



Kulutustestin läpikäyneet kynnet vietiin testin jälkeen kovuusmittaukseen, joka tehtiin Aalto-yliopiston kone- ja rakennustekniikan laitoksen laboratoriossa. Mittausmenetelmänä käytettiin Rockwell-mittausta ja sen C-mittausaluetta, joka sopii koville kulutusteräksille.
Mittauksessa metalliin painetaan 150 kilogramman voimalla timanttikärkinen kartionmuotoinen piikki ja sen tunkeuma mitataan. Rockwell todettiin ainoaksi sopivaksi menetelmäksi, sillä kynsien pinnanlaatu oli erittäin karkea.
Esimerkiksi Brinell-kovuuden mittauksessa, jossa materiaaliin painetaan teräskuulalla ja syntyneen kuopan pinta-ala mitataan, syntyisi liikaa epätarkkuutta, johtuen pinnan epätasaisuudesta ja urista.
Kovuudet mitattiin kynnen istukan päälle tulevan osuuden kohdalta leikatusta koepalasta, johon oli kohdistunut kivien iskevää ja kuluttavaa voimaa. Kynnen kärjestä emme pystyneet mittalaitteen rajoitteista johtuen mittaamaan kovuutta.
Otimme kovuusnäytteen vähintään viidestä kohtaa koepalaa ja laskimme niiden keskiarvon. Saatu lukema on yksiköltään HRC, mikä tarkoittaa Rockwell kovuutta C-mittausalueella.
Rockwell kovuudella ja kulutusteräksien luokittelussa yleensä käytetyllä Brinell-asteikon HB kovuudella on yhteys. Rockwell lukeman saa muutettua karkeasti HB kovuudeksi kertomalla se noin kymmenellä. Eli esimerkiksi Esco-kynnen 54 HRC lukema vastaa noin 540 HB kovuutta.
Kovuusmittausten tulokset löytyvät sivulta 50.
Mikael Sammatti
Osaston luetuimmat
- Piinaako polanne? – Kovax-polannekauha soveltuu tamppaantuneen lumen höyläämisen lisäksi myös tavalliseen auraukseen12.4.2021
- Televisiosta tuttu Markku Saukko on maarakennusalan ammattilainen – työn lomassa onnistuu myös yhteisselfiet kuraisissa vaatteissa23.6.2021
- Käytettyä kaivuria ostamassa – millaisen kaivinkoneen saa 30 000 eurolla?22.9.2016 Tilaajalle
- Akkukäyttöinen Volvo L25 Electric -pyöräkuormain ei metelöi – sähköinen voimansiirto on todella herkkäliikkeinen12.4.2021 Tilaajalle
- Saris PXL 2030 -perävaunu + HMF 50-TM – hallittua kuormausta18.7.2013
- Timo Hyppösen omatekoisen pyöräkuormaajan rakentaminen kesti vuosikymmenen – ”Jos jotain tekisin toisin, niin en aloittaisi koko hommaa ollenkaan”16.9.2021 Tilaajalle
- Doosan nimetään uudelleen22.12.2022