Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Tenho Koponen siirtyi maansiirtoyrittäjästä energiapuukourien valmistajaksi – ”Yhteisöllisyys on tärkeää myös liiketoiminnassa”

Konealalle päätyvät saavat hyvin usein kosketuksen alaan jo lapsuudessa. Hankasalmelaisen Tenho Koposen tie on vienyt maanrakennusyrittäjästä energiapuukourien valmistajaksi.
Kuva: Arto Turpeinen
hankasalmi

Tenho Koponen kierteli jo lapsena isän mukana salaojatyömailla. Kotona olisi ollut myös mansikkatila kesätöiksi, mutta miehen mukaan konehommat voittivat tämän mennen tullen. Sukupolvenvaihdos kotitilasta ja maanrakennusyrityksestä tehtiin vuonna 2004.

Jossain vaiheessa Koponen havahtui tilan nuoren metsän vaativan hoitoa, jolloin energiapuukouran kehittäminen alkoi. Tarkoituksena oli myös laajentaa kaivinkoneen vuosittaista käyttöaikaa. Muutaman kokeilun jälkeen siro koura osoitti toimivuutensa.

”Eräänä maaliskuun aamuna aurinko nousi hangen takaa. Tuli tunne, että varmasti on muitakin kaivurimiehiä, joilla kone on talvella jouten ja samalla miettivät kuinkahan koneen työllistäisi. Pikkuhiljaa uskallettiin lähteä messuille esittelemään. Vastaanotto oli hämmästyttävä hyvä”, Koponen kuvaa.

Lanseerauksen jälkeen Koponen kertoo käyneensä lähellä loppuun palamista. Kesät olivat täynnä kaivutöitä ja talvet menivät energiapuukourien parissa. Edessä olikin vaikea valinta. Pohdinnan jälkeen energia päätettiin keskittää kouriin ja luopua maansiirtoliikkeestä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Koponen pohtii, kaipaako hän ajoittain kaivurihommia: ”Joo ja ei. Satunnaisesti teen niitä vieläkin, tuttujen kyselyistä ei kehtaa kieltäytyä. Kaivinkoneen kopissa ei ole taustahälyä, joten siellä syntyy hyviä ideoita.”

Perheen voimalla

TMK Energiakourien toiminnassa on mukana tavalla tai toisella koko Koposten perhe, mikä kantaa myös vaikeina hetkinä. Lapset hoitavat esimerkiksi tärkeäksi osoittautunutta somemarkkinointia.

”Välillä jaksaminen on koetuksella, mutta yritän tarkkailla itseäni. Tämän laivan kanssa koen olevani tärkeä osa kokonaisuutta. Jos maansiirrosta olisin ollut vaikka kolme kuukautta poissa, niin se olisi ollut katastrofi. Henkinen kuorma ei ole enää niin kova, kun tiedän poikien pärjäävän.”

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vaikka yrityksen kasvu on ollut tasaista ylittäen jo viiden miljoonan rajapyykin, niin viimeiset vuodet ovat aiheuttaneet omat haasteensa.

”Koronavuosi oli raju. Parin viikon aikana tilauskirja tyhjeni täysin, ja nyt sodan takia hinnat ovat karkaamassa pilviin. On nähty jopa 40 % korotuksia komponenttien hinnoissa. Toisaalta asiakkaat ovat ymmärtäneet tilanteen. Energiapuun varaan lasketaan paljon, mutta yrittäjät kärsivät tilanteesta,” hän luonnehtii.

Arvot edellä

Yritysmaailma mielletään helposti ainoastaan voittoa tavoittelevaksi kokonaisuudeksi, mutta kyse ei ole ainoastaan tilikirjaan tuijottelusta. Konealan kiinnostuksen lisäksi Koponen peri lapsuudenkodistaan myös kristilliset arvot.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Vuorisaarnassa sanotaan: niin kuin haluat ihmisten kohtelevan sinua, niin kohtele heitä samoin. Tältä pohjalta ponnistetaan. Olen huomannut periaatteen toimivan niin asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden kuin työntekijöidenkin kanssa,” hän näkee.

Käytännössä ideologia on heijastunut esimerkiksi toiminnan alkuvaiheissa, kun Koposet majoittivat jälleenmyyjiä kotonaan, vaikka lähistöllä olisi ollut hotellejakin.

”Meille oli tärkeää, että vieraat tulivat kotiimme ja elimme yhteistä arkea – syötiin ja jutusteltiin. Jälleenmyyjät kokivat tämän erittäin hyvänä asiana. Pyrimme olemaan TMK-perhe, jossa kaikki ovat osa tätä juttua. Työntekijät ovat meille voimavara, eivät osa kulurasitetta.”

Työntekijäpulasta puhutaan julkisuudessa usein. Tenho näkee yhä pahenevaan työvoimapulaan potentiaalia työperäisessä maahanmuutossa. ”Työvoiman saatavuuden suhteen on haasteita. Ihmiset haluavat opiskella ja tehdä ajatustyötä. Meiltä puuttuu arvostusta ansaitsevia kädentaitajia. Ei kaikki voi olla johtajia, vaan tarvitaan myös käytännön tekijöitä”, Koponen toteaa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
”Kaivinkoneen kopissa syntyy hyviä ideoita,” Koponen toteaa.
”Kaivinkoneen kopissa syntyy hyviä ideoita,” Koponen toteaa. Kuva: Arto Turpeinen