Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Konealan gallup: Miten korkeat polttoaineiden hinnat ovat vaikuttaneet urakointiin?

Polttoaineiden hinnat ovat nousseet ennätyslukemiin. Kysyimme urakoitsijoilta, miten tilanne on vaikuttanut toimintaan.
Kuva: Arto Turpeinen

Tyhjäkäynnin osuutta pyritään välttämään

En osaa sanoa onko suoranaisesti vaikuttanut, vaikka kustannuspuolella näkyykin. Onneksi saimme taksaan hieman korotusta, mikä helpottaa tilannetta. Neuvotteluja ei voi sanoa pitkiksi, sillä aika hyvin kunnan puolelta ymmärsivät tilanteen. Työtapoja emme varsinaisesti ole muuttaneet, mutta tyhjäkäynnin osuutta olemme pyrkineet vähentämään – jos työssä on taukoa, niin kone sammutetaan välittömästi. Asiaan on pakko kiinnittää huomiota.

Markku Tolonen, koneurakoitsija, Sotkamo

Kuva: Arto Turpeinen

Hintojen nousu otettava huomioon jatkossa

Tilanteeseen on ollut pakko reagoida. Vanhoihin sopimuksiin ei saa neuvotteluista huolimatta tehtyä muutoksia, mutta hintojen nousu on otettava huomioon jatkossa. Olemme pyrkineet minimoimaan tyhjäkäyntiä, mutta koneita ei voi heti kuumana sammuttaa, vaikka käytössä olisikin automaattinen sammutustoiminto. Työskennellessä moottorin kierroksia ei pysty kovin paljoa pienentämään, sillä päästökomponentit saattavat tukkeutua. Ei tässä voi nyt periksikään antaa, vaan peli on katsottava loppuun asti.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Teijo Skyttä, maanrakennusurakoitsija. Hyvinkää

Kuva: Arto Turpeinen

Työmaalle kimppakyydein

Olemme järjestäneet toimintaa esimerkiksi työmaalle siirtymisten suhteen. Paikalle ei mennä usealla eri autolla, vaan pyrimme järjestämään kimppakyytejä. Myös työn organisointia on parannettu – samalla alueella tehtävät puunkaadot tehdään kerralla, eikä pompita eri kohteisiin. Talvikunnossapidon suhteen epävarmuus on todella suuri. Sopimusehtoihin pitäisi saada notkeutta, jotta taksoja voitaisiin tarkastaa nopealla aikataululla. Mikäli tämä ei onnistu, niin olen valmis luopumaan osasta kohteita.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Jani Ylönen, pihapalveluyrittäjä. Jyväskylä.

Kuva: Arto Turpeinen