Telakoneet testissä - Kasitonnisten kaivukoneiden vertailu

Kahdeksantonnisissa kaivukoneissa yhdistyvät pienet ulkomitat ja suhteellisen hyvä suorituskyky. Vertailuumme osallistui tällä kertaa iso joukko – kahdeksan konetta. Monipuolisten suorituskyky- ja käytettävyysmittausten lopputulokset julkaistaan joulukuun alussa.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ilmoitetulta työpainoltaan noin kahdeksantonniset kaivukoneet ovat suosittuja laitteita niin viher- kuin kaapelirakentajienkin keskuudessa. Koneissa alkaa olla jo siedettävä määrä voimaa ja ulottuvuutta, mutta ulkomitat ovat kuitenkin useimmiten maltilliset. Lisähydrauliikan tuotto riittää myös lisälaitteiden käyttämiseen.

Saimme vertailtavaksi kahdeksan kauhanpyörittäjällä varustettua konetta. Testiin osallistui Bobcat E85, Cat 308E2 CR SB, ECM ES85 SB4, JCB 90Z-1, Komatsu PC80MR-5, Kubota KX080-4a, Takeuchi TB280-FR ja Wacker Neu-son EZ80.

Merkkejä olisi toki enemmän, mutta kaikki maahantuojat eivät voineet osallistua esim. demokoneen puuttumisen tai piakkoin saapuvan uuden mallin saapumisen vuoksi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Monipuoliset mittaukset

Tuttuun tapaan koneille tehtiin useita suorituskykymittauksia. Eurofins Expert Services Oy (Entinen VTT Vakola) vastasi koneiden nostovoima- ja kaatokuormamittauksista sekä näkyvyysalueiden kartoituksesta. Ensimmäistä kertaa hyödynnettiin myös yrityksen lämpöhallia, jossa testattiin koneiden ilmastointilaitteiden suorituskykyä +35 asteen lämpötilassa.

Lisäksi mittasimme mm. polttoaineenkulutusta ja ohjaamon meluarvoja. Kokonaisuuden kruunasi vertailun tärkein osio, eli usean ammattilaisen testikuljettajan tekemä käytettävyysarviointi koneista. 40-kohtaisessa käytettävyysarviossa mitattiin mm. ohjaamon ergonomiaa ja hallintalaitteiden käytettävyyttä.

Loppupisteissä eri ominaisuuksille annettiin painoarvo niiden tärkeyden mukaan. Esimerkiksi radion sijoittelulle ja koneen ulkonäölle annettiin huomattavasti pienempi painokerroin kuin vaikkapa hydrauliikan tarkkuudelle tai huollettavuudelle. Lopputuloksena saatiin varsin kattava raportti koneiden ominaisuuksista suorituskyvystä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kuka siis pärjäsi ja kuka pettyi? Oliko tilaa yllättäjille vai pitivätkö ennakkosuosikit pintansa? Tämä selviää Koneviestin numerossa 17/2018, joka ilmestyy 5.12. Testitunnelmia videon muodossa on tarjolla Koneviestin Facebook-sivulla ja Instagram-tilillä.