Huolto ja Työkalut
Vertailu Magneettiporakone

Magneettiporakoneet ovat kustannustehokkaimpia työkaluja suurten reikien poraamiseen – neljän magneettiporakoneen vertailu

Jos porattavana on isoja reikiä teräskappaleisiin, on magneettipora usein edullisin ja käyttökelpoisin ratkaisu – konetöissä käyttökohteita rajoittaa lähinnä mielikuvitus. Testasimme neljää erilaista magneettiporaa käytännön töissä. Mukana oli sekä johdollisia että akkukäyttöisiä koneita.
Uolevi Oristo
Magneettiporauksen idea on, että pienehkö porakone kiinnitetään poran jalustassa olevan magneetin avulla tukevasti porattavaan kohteeseen. Tällöin kohdetta ei tarvitse purkaa, ja isojenkin reikien poraus onnistuu helposti pystysuoriin tai vinoihin teräspintoihin, esimerkiksi vanteisiin tai runkopalkkeihin.

Magneettipora eroaa esimerkiksi pylväsporakoneesta siten, että laittessa on sähkö- tai kestomagneetti, jonka avulla pora kiinnittyy tukevasti työkohteeseen. Magneettiporan rungossa on johteet, joihin kiinnitettyä porayksikköä voidaan painattaa porattavaan kappaleeseen. Poraus on siis yhtä vaivatonta kuin pylväsporakoneilla.

Vertailun laitteet olivat hinnan ja toimintatavan osalta kahden kastin koneita. Yli tuhannen euron ammattikoneen voi ostaa melko luottavaisin mielin, mutta edullisempien koneiden osalta on syytä paneutua hankittavan koneen suorituskykyyn tarkemmin. Kahden testatun johtokoneen verollinen ohjehinta on alle 700 euroa. Verrokiksi otimme kaksi akkukäyttöistä ammattikäyttöön tarkoitettu konetta, joiden ohjehinta on yli 2000 euroa.

Akun voimalla

Magneettiporakoneet ovat olleet aiemmin täysin verkkovirtakäyttöisiä, sillä poraamiseen tarvitaan paljon tehoa. Millwaukee ja Fein ovat uuden ajan airueita, sillä ne saavat virtansa akuista. Akkukoneiden tehon vertaaminen johdollisiin koneisiin on hankalaa, mutta osviittaa tehosta antaa se, että maahantuojan mukaan Feinin 18 V/5,2 Ah -akkujen suurin mahdollinen purkuteho on noin 1500 wattia. Milwaukeen osalta taas yksi 12 Ah:n akku kesti usean työpäivän työt ilman latausta, joten myöskään akkujen kestoaika ei ole enää välttämättä työtä rajoittava tekijä.

Mieluummin kestomagneetti

Vertailun kalliimmissa koneissa käytetään työstettävään kappaleen kiinnittymiseen kestomagneettia. Johtokoneissa käytetään sähkömagneetteja, jotka kuumenevat nopeasti kättä lämpöisemmäksi. Sähkömagneettia ole myöskään suositeltavaa pitää päällä useita tunteja käämin palamisriskin vuoksi.

Kestomagneetin ottavuuden voimakkuutta on mahdollista säädellä, jolloin poraa voi nitkutella pitkin terästä myös magneetti kiinnitettynä. Johtokoneiden sähkömagneetit ovat aina täydellä teholla päällä.

Julius Pietarinen
Magneetti pitää lastut melko tehokkaasti paikallaan, josta ne on helppo kerätä talteen ympäristöä sotkematta. Poraistukka on hyvin lähellä magneettia, mutta käytännössä tämä rajoittaa vain suurimman mahdollisen reikäsahan kokoa.

Huolellinen käyttö on osa turvallisuutta

Magneettiporan käytössä on huomioitava monia asioita turvallisuuden suhteen. Voimakas sähkömagneettinen kenttä voi aiheuttaa häiriöitä sydämentahdistimille ja muulle herkille elektroniikalle. Pidä siis tietokoneet ja muistitikut kaukana porasta. Raskas kone saa aikaan pahaa jälkeä, jos magneetin ote systä tai toisesta irtoaa – kiinnitys on tästä syystä varmistettava esimerkiksi sidontaliinojen tai puristimien avulla. Toisaalta taas magneetin puristusvoima on suuri, jopa yli tuhannen kilon painoa vastaava voimalla, joten raudan ja magneetin väliin ei saa jättää mitään särkyvää.

Käyttäjän hihat on syytä pitää sidottuna takertumisvaaran vuoksi, sillä kaikissa koneissa ei ole istukkaa suojaavia teränsuojia. Porauslastua syntyy huomattavia määriä, ja se on aina poistettava ennen magneetin kytkemistä kunnollisen kiinnityksen saavuttamiseksi.

Magneettiporiin on saatavilla erilaisia keventimiä, joita tarvitaan, sillä huolimatta helposta liikuteltavuudestaan suurimmat koneet painavat yli 20 kiloa. Esimerkiksi moottorinostinta voi käyttää apuna poran siirrossa ja varmistamisessa.

Magneetti voi irrota

Kaikkien magneettiporakoneiden mukana tuli varmistusremmi koneen kiinnittämiseksi kappaleeseen. Remmin käyttö on erittäin suositeltavaa, sillä se estää porakoneen liikkumisen magneetin irrotessa.

Akkukoneissa on kehittynyttä mittauselektroniikkaa, joka havaitsee magneetin irtoamiset sekä ylikuormatilanteet, ja pysäyttää sähkömoottorin ennen vahinkojen tapahtumista. Testin aikana saimme todeta turvalaitteiden toimivan hyvin ja suunnitellulla tavalla. Fein ja Milwaukee tunnustelevat magneetin tarttuvuutta ja estävät koneen käytön, jos kiinnitys ei ole riittävä. Milwaukeen ja 2800R:n magneetit tuntuivat pitävän erityisen hyvin.

Magneetipora vaatii useimpen valmistajien mukaan vähintään koko alaltaan 10 mm:n vahvuisen teräskappaleen, Feinin osalta vaatimus on 12 mm. Aina näin vahvaa alustaa ei ole käytettävissä – porasimme koemielessä reikiä myös siten, että koko magneettialusta ei ollut käytössä. Kevyellä painatuksella esimerkiksi Milwaukeella oli mahdollista porata 25 mm reikä, vaikka magneetti oli vain 1/3 pinta-alastaan kiinni. Tällaisissa tapauksissa poran kiinnitys on aina varmistettava muulla tavalla tukevasti.

Julius Pietarinen
Kierreporanterissä kannattaa panostaa laatuun, kuten monessa muussakin työkaluhankinnassa. Laadukas poranterä puree kovempaankin teräkseen, tylsyy hitaammin ja tekee tarkemman jäljen. Poran keskiön paksuus on laadukkaassa terässä pienempi, joten tarvittavan alkureiän suuruus on pienempi. Koska kierreporanteriä voi teroittaa lähes loputtomiin, ovat suuret poranterät erittäin pitkäikäinen hankinta. Työaikaa uppoaa helposti paljonkin huonon terän teroitukseen. Kannattaa olla huolellinen että kierreporan molemmista teristä tulee yhtä pitkät, sillä muuten pora tekee nimellismittaa suuremman reiän. Keernaporanterien teroittaminen vaatii jo hieman harrastuneisuutta.

Erilaiset istukat

Magneettiporakoneissa käytetään yleisesti kahta tapaa kiinnitää tärä. Weldon-istukka perustuu pidätinruuviin, jolla terä puristetaan paikoilleen. Pylväsporakoneista tuttua kartioistukkaa käytetään myös laajasti. Testaamassamme MR-tuotteen koneessa on MK3-kokoinen kartio. Kartiokokoa helppo tarvittaessa pienentää soviteholkeilla. Keernaporissa käytetty 19 mm Weldon-istukka on muodostunut jo standardiksi useimmilla poravalmistajilla. Promotechissä ja Milwaukeessa sellainen on, mutta Milwaukeen pikaistukka ei vaadi teränkiinnitykseen työkaluja.

MK-kartioistukan huonoihin puoliin kuuluu terän huono sivuttaissuuntaisen väännön kesto. Jos kierrepora vääntää sivuun, tai kappale pääsee tärisemään, voi istukka irrota kesken porauksen. Jos taas terässä on jatkuvasti painatusta alaspäin, ei ongelmaa ole. Feinin koneen istukassa on kierrettävä kaulus, joka estää istukan tahattoman irtoamisen.

Fein käyttää omissa magneettiporissaan omaa kiinnitysstandardiaan (QuickIn-istukka), joka on saatavilla niin ruuvikiinnitteisenä kuin pikaistukkanakin. Vertailussa olleessa Feinin PMQ-akkukoneessa pikaistukka oli porassa kiinni MK2-QuickIn sovitteella. QuickIn sekä MK-kartioistukkaan on saatavilla myös Weldon-adaptereita.

Keernapora vs kierrepora

Magneettiporien osalta tärkeä asia on käytettävä poratyyppi. Monissa kohteissa on suositeltavinta käyttää keernaporaa eli reikäjyrsintä. Niissä terän keskellä oleva reikä vähentää poistettavan metallin määrää, mikä pienentää tarvittavan teräpaineen määrää ja nopeuttaa reiän tekoa. Keernaterien osalta suurin poraussyvyys on kuitenkin yleensä vain 20–40 mm. Jos tarvitaan tätä syvempiä reikiä, valinta kääntyy silloin perinteisen kierreporan suuntaan. Tosin ainakin suuremmilla reikähalkaisijoilla, on Weldon-istukallisen keernaporan kanssa mahdollista käyttää jatkovarsia poran liikevaran kasvattamiseksi, esimerkiksi suurta putkipalkkia porattaessa.

Toinen keernaporien hyvä puoli on, että niillä onnistuu myös viistojen reikien teko, ja porausaika on huomattavasti nopeampi, sillä suurtakaan reikää ei tarvitse kasvattaa vaiheittain.

Julius Pietarinen
Keernaterät ovat mainio vaihtoehto kierreterille isojen reikien tekemiseen. Terät vaativat toisaalta koneen rungolta jäykkyyttä ja välyksetöntä toimintaa. Kuvassa (vasemmalta oikealle) Promotech, Milwaukee ja Feinin kovametallipalaterä, joka puree hyvin myös Hardoxiin.

Poraustesti

Porasimme kullakin koneella valmistajan mukana toimittamilla reikäjyrsimillä 20 mm ja kierreporanterällä 19 mm reikiä 10 mm paksuun s355-rakenneteräkseen. Terää pyrittiin painattamaan suurimmalla mahdollisella voimalla, ilman että poran nopeus hidastusi merkittävästi tai terä pysähtyisi.

Vertailun vuoksi käytimme kaikissa porauksissa samaa 19 mm kierreporanterää, sillä reikien suuresta määrästä huolimatta käytetty terä ei juuri kulunut – terä toimi lähes uuden veroisesti koeporausten lopussakin. Vaahtoavaa leikkuuöljyä lisättiin heti porauksen alussa runsaasti teräksen pintaan.

Mittasimme myös poran kierrosnopeutta porauksen aikana. Testissä käytetty reikäjyrsin ja kierrepora edellyttivät porilta melko tarkkaan samansuuruisia tehoja, sillä kierrokset laskivat keskimäärin samoihin lukemiin kummallakin poratyypillä.

Milwaukee pudotti kierroksensa 380 k/min vapaanopeudesta noin 320 k/min nopeuteen niin reikäjyrsimellä kuin kierreporallakin. PRO-36 toimi mielenkiintoisesti, sillä terän 600 kierroksen vapaanopeus putosi tasan 350 kierrokseen porauksen alkaessa ja pysyi siitä tasaisena porauksen ajan.

Promotech pysähtyi kerran kierreporan leikkautuessa teräksen läpiviennissä, muilla koneilla tätä ei tapahtunut. Kuitenkin kaikilla koneilla poraus on syytä tehdä niin, että 1–2 milliä ennen poran pohjan läpäisemistä terän painatusta pienennetään, jotta terän leikkautumista ei pääse tapahtumaan.

Milwaukeen jyrsinterien seinämävahvuus on ohuempi kuin Promotechillä, mikä vähentää reikää tehdessä poistettavan metallin määrää. Terää ei myöskään teoriassa tarvitse painattaa yhtä kovaa, käytännössä eroa ei kuitenkaan käytetyillä teräkoilla kuitenkaan huomaa.

Eri porakoneiden välillä porausajat ovat suhteellisen lähellä toisiaan, joten käytännön kannalta emme saaneet merkittäviä eroja aikaiseksi. Kierreporat vaativat selvästi enemmän tehoa, ja aikaa poraamiseen kuluu yli kaksi kertaa pidempään. Toinen huomattava asia on, että magneettiporakoneilla kuluu helposti paljon enemmän aikaa poran tarkkaan asemointiin, kuin itse reiän poraamiseen.

Kierrokset kohdilleen

Monessa edullisemmassa magneettiporassa on vain yksi kierrosnopeus. Kalliimmissa johtokoneissa kierrosten säätö on toteutettu vaihdelaatikolla. Vaihtovirtamoottorin pyörimisnopeutta voidaan muuttaa helpoiten taajuusmuuntajalla, mutta taajuusmuuntajan käyttö vaikuttaa hieman laitteen tehoon. Porauksen alkaessa kierrosnopeudella on tapana hidastua kuormituksen alla. Kierrokset asettuvat yksinopeuksisissa koneissa suorastaan automaattisesti.

Vertailun koneiden osalta osa suorituskyvystä on uhrattu liikuteltavuuden saavuttamiseksi. Esimerkiksi poraustestissämme käytetty 20 mm reikäjyrsinkoko olisi ohjearvoisesti tarvinnut 500 kier./min. pyörimisnopeuden. Tähän ei kuitenkaan yksikään kone päässyt, mistä oli seurauksena, että lastu ei katkennut aivan halutulla tavalla ja terät olisivat todennäköisesti suoriutuneet suuremmilla kierroksilla nopeammin tehtävästään. Suurempi kierrosnopeus olisi myös pienentänyt leikkuupintojen karkeutta.

Karbiditerät vaativat suuremman pyöritysnopeuden sekä suuremman painatusvoiman kuin pikateräksestä valmistetut terät. 20 mm karbiditerillä on ohjearvoinen pyörimisnopeus 720 k/min (HSS pikateräs 500 k/min). Fein PMQ jaksoi pyörittää 20 mm:n kabiditerää, mutta 22 mm terä aiheutti ajoittain ylikuormakytkimen päälle kytkeytymisen. Karbiditerät ovat ainoa vaihtoehto, jos reikiä on tehtävä koviin kulutusteräksiin, kuten Hardoxiin.

Milwaukeen suurin porauskapasiteetti ilmoitetaan kalvaimille, joilla kasvatetaan jo porattua reikää vain millin kymmenyksillä tai sadasosilla. Kalvaimia on saatavilla myös säädettävällä koolla.

Välyksetön pora

Magneettiporassa ei ole juurikaan välyksiä samalla tavalla kuin edullisimmissa pylväsporakoneissa. Tästä johtuen magneettipora sopii suurempien reikien tekemiseen paremmin. Magneettipora onkin siksi hyvä lisä pienemmän pylväsporan omistajalle: sillä saa tehtyä suuremmat reiät ja pienikokoinen laite on myös helppo siirtää työkohteesta toiseen.

Weldon-istukat kestävät sivuttaissuuntaisia voimia sekä terän ulos kampeavia voimia, mikä mahdollistaa varauksin myös jyrsinterien käytön. Jyrsinterillä on mahdollista tehdä teräkseen tasapohjaisia reikiä ja upotuksia.

Riittävä syöttö tai painatus on tärkeää terän käyttöiän kannalta. Lähes jokainen testatuista porista olisi vaatinut kammilta suuremman välityksen, jotta poran painatusvoima olisi riittänyt suuremmille terille.

Julius Pietarinen
Magneettiporasta on mahdollista tehdä jämerä pylväsporakone rakentamalla sopiva jalusta. Kuvassa on 2800R saatu asemoitua vanhan lisäpainon ja rhs-putken avulla toimimaan väliaikaisena porauspisteenä.

Paljon sovelluskohteita

Magneetti kiinnittyy vain magneettiseen aineeseen, mutta vertailun poria voi käyttää muidenkin materiaalien yhteydessä, jos käyttää apuna magneettiin kiinnittyvää teräslevyä. Sen voi sitten kiinnittää puristimilla tai ruuveilla lähes mihin pintaan vain. Promotechin ja Feinin lisävarusteena saa alipainealustan, joilla poran voi kiinnittää tasaisiin pintoihin. Putkien poraamiseen on saatavilla putkipuristimia, joihin poran voi kiinnittää. Kierretappien käyttöä varten on koneesta löydyttävä suunnanvaihto – Fein ja 2800R on varustettu kyseisellä ominaisuudella.

Magneettoporakone sopii hyvin myös työkoneiden korjaustöihin ja linjaporan pyörittämiseen. Esimerkiksi traktorin vanteisiin porattavien levikepyörien pultinreikien tekeminen ei ole ollut aikaisemmin näin helppoa!

Käyttökelpoisia laitteita

Testatut koneet toimivat kaikki valmistajan antamien teknisten tietojen puitteissa. Milwaukee yllätti voimallaan, PRO-36 näppäryydellään, 2800R muunneltavuudellaan ja Fein täsmällisyydellään. Edullullisten koneiden ongelmana oli jossain määrin se, että niiden rungot eivät kovassa kuormituksessa olleet riittävän jäykkiä, mikä hankaloitti suurimpien reikien tekemistä. Kalliimmat akkukoneet olivat selkeästi viimeistellympiä koneita, ja niiden teho vastasi 230 V valovirtakoneita.

Julius Pietarinen
Magneettiporakone ei ole mikään pieni työkalu, joten kuljetuslaukutkin ovat tavallista suurempia. Milwaukeen laukku alkaa olla keskimittaisellekin liian korkea suoralla kädellä kannettavaksi, kättä koukistamatta laukku raahaisi maata. PRO-36:n laukku (oik.) on näppärän kokoinen.

Katso myös Lisämateriaali-osiosta magneettiporavertailun lisäkuvat!

Lue lisää