Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Rasvaprässin hankintaan kannattaa panostaa – näistä ominaisuuksista tunnistat hyvän rasvaprässin

Rasvaprässin hankinta on väärä paikka säästää rahaa. Huonolaatuinen prässi koettelee käyttäjänsä hermoja ja pahimmillaan rikkoo rasvattavan kohteen.
Halvan rasvaprässin osto ei kannata. Pahimmassa tapauksessa huonolaatuinen rasvaprässi rikkoo koneen.
Halvan rasvaprässin osto ei kannata. Pahimmassa tapauksessa huonolaatuinen rasvaprässi rikkoo koneen. Kuva: Jussi Laukkanen

Perinteinen käsikäyttöinen rasvaprässi koostuu vain muutamasta osasta. Uuden sukupolven akkuprässi on monessa suhteessa hienompaa ja mutkikkaampaa tekniikkaa, mutta rasvaustapahtuman kannalta molempien laatu on kiinni kahdesta osasta: pumpusta ja suukappaleesta.

Pumpun laadun ratkaisee sen tiiviys. Rasvaprässin pumppu muodostuu prässin päätykappaleeseen tehdystä porauksesta ja siinä liikkuvasta tapin muotoisesta männästä. Poistumiskanavassa on kuula, joka toimii takaiskuventtiilinä.

Hyvin usein pumpun männässä ei ole mitään tiivistystä. Tästä seuraa rasvan vuotaminen männän ohi heti, kun poraus tai mäntä on kulunut riittävästi. Tämä on ikävän petollinen ongelma, sillä prässin käyttäjä saa vaikutelman, että rasva menee normaalisti kohteeseensa.

Ohivuodon olemassaolon voi havaita puristamalla rasvaa nippaan, joka on tukittu. Prässin kahvan pitää pysähtyä täysin eikä se saa painua vähitellen alas puristamista jatkettaessa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Heikkolaatuisen rasvaprässin tunnistaa suukappaleesta, jonka leuat eivät muodosta tiivistä kehää. Jos suukappaleen valmistusmateriaali on liian pehmeä, se myös kuluu nopeammin.
Heikkolaatuisen rasvaprässin tunnistaa suukappaleesta, jonka leuat eivät muodosta tiivistä kehää. Jos suukappaleen valmistusmateriaali on liian pehmeä, se myös kuluu nopeammin. Kuva: Jussi Laukkanen
Hyvän suukappaleen leuat on tarkasti muotoillut ja ne muodostavat säännöllisen ympyrän. Leukoja on parempilaatuisissa suukappaleissa tavallisesti neljä. Hyvä laatu merkitsee käytännössä vähäisempää ohivuotoa. Laakeri saa riittävästi rasvaa, eikä paine alene vuodon takia.
Hyvän suukappaleen leuat on tarkasti muotoillut ja ne muodostavat säännöllisen ympyrän. Leukoja on parempilaatuisissa suukappaleissa tavallisesti neljä. Hyvä laatu merkitsee käytännössä vähäisempää ohivuotoa. Laakeri saa riittävästi rasvaa, eikä paine alene vuodon takia. Kuva: Jussi Laukkanen

Hyvä suukappale ei päästä rasvaa ohitseen

Suukappaleen on tarkoitus saada tiivis ote rasvanipasta. Ohivuoto on merkki huonosta suukappaleesta tai huonosta nipasta. Suukappaleen kiinnittäminen ja irrottaminen on omiaan kuluttamaan sitä. Siksi valmistusmateriaalien laadulla ja osien mittatarkkuudella on oleellinen rooli kestävyyden kannalta.

Ostotilanteessa suukappaleen silmämääräinen tarkastelu antaa viitteitä tuotteen laadusta. Hyvässä suukappaleessa tartuntaleukojen välit ovat tiiviit ja leuat ovat tarkasti muotoillut. Jos leukojen reunat eivät kosketa tasaisesti ja koko leuan paksuudeltaan viereistä leukaa, on ohivuoto hyvin todennäköistä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Hyvässä suukappaleessa on yleensä neljä leukaa. Niiden keskelle pitää muodostua täysin tasainen ja tiivis ympyrä. Suukappale toimii itse asiassa eräänlaisena hydraulisena tartuntalaiteena.

Suukappaleeseen puristettavan rasvan paine kohdistuu sen sisälle rakennettuun mäntään, joka puolestaan painaa leukoja tiukemmin rasvanipan kaulan ympärille estäen suukappaleen irtoamisen.

Rasvaprässin hankinnassa ei ole järkeä pihistellä. Kalliskin rasvapuristin on yleensä aina halvempi kuin ne laakerit, joita sillä pidetään toimintakuntoisina.

Rasvaprässiä ostaessa pitää kiinnittää huomiota myös suuttimen letkuun (1). Se ei saa olla liian kova, jotta se kestää taivutusta. Puristimen runkoputkessa (2) oleva päätykierre on joko tiheä putkeen koneistettu kierre tai harva prässäämällä tehty. Harva kierre helpottaa ilmausta, jos päätykappaleen kierteeseen on jyrsitty sitä varten kolme tai neljä uraa. Rasvapatruunoita käytettäessä on tärkeää, että putkeen on tehty olake (3), joka pitää patruunan paikoillaan.
Rasvaprässiä ostaessa pitää kiinnittää huomiota myös suuttimen letkuun (1). Se ei saa olla liian kova, jotta se kestää taivutusta. Puristimen runkoputkessa (2) oleva päätykierre on joko tiheä putkeen koneistettu kierre tai harva prässäämällä tehty. Harva kierre helpottaa ilmausta, jos päätykappaleen kierteeseen on jyrsitty sitä varten kolme tai neljä uraa. Rasvapatruunoita käytettäessä on tärkeää, että putkeen on tehty olake (3), joka pitää patruunan paikoillaan. Kuva: Jussi Laukkanen
Rasvanippa on yksinkertainen osa, jolle normit antavat tarkat mitat. Nipan laatu riippuu siitä, kuinka hyvin mitat ovat toteutuneet ja kuinka lujasta materiaalista nippa on tehty.
Rasvanippa on yksinkertainen osa, jolle normit antavat tarkat mitat. Nipan laatu riippuu siitä, kuinka hyvin mitat ovat toteutuneet ja kuinka lujasta materiaalista nippa on tehty. Kuva: Jussi Laukkanen
Suutin on irrotettava nipasta kallistamalla sitä sivullepäin. Varo kiskaisemasta suutinta irti vetämällä, sillä se kuluttaa sekä suutinta että nippaa.
Suutin on irrotettava nipasta kallistamalla sitä sivullepäin. Varo kiskaisemasta suutinta irti vetämällä, sillä se kuluttaa sekä suutinta että nippaa. Kuva: Jussi Laukkanen
Rasvapuristimen suutin on eräänlainen hydraulinen tartuntalaite. Suutin ohjaa siihen puristetun rasvan (1) takaiskuventtiilin (2) ohi painekammioon (3). Suuttimen keskellä on putkimainen osa, jonka keskellä on rasvakanava (4). Putkimaisen osan ja suuttimen ulkokuoren välissä on rengasmainen mäntä tiivisteineen (5). Sen puristaa tartuntaleukoja (6) painekammiossa olevan rasvan voimalla. Suuttimen kärkiosaan on muotoiltu kartiomainen kaulus (7), joka kiristää leuat rasvanipan (8) kaulan ympärille.
Rasvapuristimen suutin on eräänlainen hydraulinen tartuntalaite. Suutin ohjaa siihen puristetun rasvan (1) takaiskuventtiilin (2) ohi painekammioon (3). Suuttimen keskellä on putkimainen osa, jonka keskellä on rasvakanava (4). Putkimaisen osan ja suuttimen ulkokuoren välissä on rengasmainen mäntä tiivisteineen (5). Sen puristaa tartuntaleukoja (6) painekammiossa olevan rasvan voimalla. Suuttimen kärkiosaan on muotoiltu kartiomainen kaulus (7), joka kiristää leuat rasvanipan (8) kaulan ympärille. Kuva: Jussi Laukkanen