
7 vinkkiä rasvaprässin käyttöön – näistä syistä rasvaprässissä esiintyy toimintahäiriöitä


Rasvaprässin ongelmat liittyvät lähes aina joko pumpun tai suukappaleen toimintaan: pumppu ei pumppaa tai suukappale päästää rasvan nipan ohi. Suukappale tai nippa saattaa olla kulunut liian väljäksi – mikä on tavallisin syy ohivuodolle ja sille, että suukappale irtoaa liian helposti nipasta.
Joskus saattaa suukappaleen päätyosa kiertyä hieman auki päin, mistä seuraa samat ongelmat kuin kulumisesta. Suukappaleen laadun merkityksestä rasvaprässin toimintaan kerrottiin Koneviestissä 6/2021.
Pumppauksen hankaluudet lähtevät lähes aina siitä, että rasva ei pääse pumpun männän taakse, koska prässiin jäänyt ilma on tiellä. Toimintahäiriöt ovat kiusallisia, mutta pienillä tempuilla niistä selviää kohtuullisella vaivalla.
Kopauta rasva liikkeelle
Kun pumppu pumppaa tyhjää, on syynä usein se, että rasvaa pumppua kohti työntävä jousi ei saa rasvaa liikkeelle, koska jousi tai mäntä jumittavat. Syynä voi olla myös kylmästä kangistunut rasva. Tämä on valitettavan yleinen vaiva talvella ja siksi prässi kannattaa verstaalla säilyttää lämpimässä ja maastoon mentäessä se tulisi autossa laittaa mahdollisimman lämpimään paikkaan. Kopauta prässin etupäätä esimerkiksi sopivaa puista alustaa vasten muutaman kerran. Se saattaa auttaa

Ilmalukko pois
Patruunan vaihdon yhteydessä prässiin jää aina hieman ilmaa. Kun se päätyy pumppuun, pysähtyy rasvan tulo. Jos prässin päätykappaleessa on ilmausnippa, muista painaa sitä, kun uusi patruuna on paikoillaan. Joissain malleissa päätykappaleen kierteisiin on jätetty ilmaurat. silloin auttaa, kun päätyä kiertää pari kierrosta aukipäin, mutta ei yhtään enempää.

Vaihda huono mäntä
Jos rasvaa pursuaa ulos männän tangon reiästä, kun mäntä kiskaistaan kokonaan taakse uutta patruunaa laitettaessa, kertoo se siitä, että rasvaa pääsee vuotamaan männän ohi. Joihinkin prässeihin myydään vaihtomäntiä ja niitä voi usein asentaa myös toisen merkkisiin prässeihin.

Tarkista jousen toiminta
Prässin jousi saattaa joskus sotkeutua kierteiden mennessä päällekkäin, ja silloin puristuksen puute lopettaa rasvan tulon, vaikka patruuna olisi vasta enintään puolessa välissä. Tarkista, että jousi on vapautettuna säännöllisen näköinen ja kun männän vetää taaksepäin putkessa, jousi kiristyy ja vapautuu tasaisesti ilman takertelua.

Irrota suutin kallistamalla
Jotta suukappale säilyisi pitkään käyttökelpoisena, ei irrottamisessa pidä käyttää liikaa voimaa. Älä vedä suukappaletta irti liian suoraa, vaan kallista suukappaletta sopivasti sivullepäin.

Käytä kulmasuutinta
Ahtaassa paikassa sijaitseva rasvanippa saattaa houkutella huonoon työtapaan: suukappaleen letkua pidetään kädellä jyrkällä mutkalla, jotta suukappaleen saisi kiinni nippaan ja pysymään siinä rasvauksen ajan. Parempi tapa on hankkia kulmasuutin. Niitä on saatavana joko tavallisen suukappaleen paikalle ruuvattavana tai kulma on rakennettu letkuun tehtyyn kädensijaan.

Hanki Tasonippa-suutin
Kaivinkoneen omistajille tarpeellinen hankinta on tasonippasuutin, sillä sellaista tarvitaan hyvin usein kaivinkoneen huollossa. Esimerkiksi telankiristyksen sylinteriin syötetään rasva tavallisesti tasonipan kautta.
Osaston luetuimmat
- Kääntyvä aurinkopaneelisto seuraa aurinkoa automaattisesti — jopa 1,8–2 kertaa kiinteää mallia tehokkaampi20.6.
- Näin säädät puimurin, osa II — teho ylös, tappiot alas5.7.2016
- Yleisimmät pulttien kierrejärjestelmät – huomioi nämä seikat pultin valinnassa7.10.2019
- Älä säädä turhaan moottorisahaa1.2.2018
- Varavoimayksikön hankkiminen edellyttää suunnittelua – näin selvität, mikä on oikeankokoinen aggregaatti tarpeitasi varten14.1.2021
- Dieselmoottorin epänormaali savutus kertoo paljon moottorin tilanteesta ja paljastaa alkavia vikoja – jo savun väristä voi päätellä jotain moottorin viasta20.9.2021
- Leikkuupuimurin huolto- ja korjausvinkit – vuoden 2007 Sampo 2065 -puimurin huoltotyöt ennen puintikauden alkua12.8.2020