Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Urakoinnin hintatiedot 2014–2018 – hintojen kehitys edelleen maltillista

Useissa maatalouden urakointitöissä hinnat ovat nousseet 2–5 prosenttia vuodesta 2016 vuoteen 2018. Kehitys kuitenkin vaihtelee paljon.
Kuva: Tapio Vesterinen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Kuva: TTS Työtehoseura
Kuva: TTS Työtehoseura
Kuva: TTS Työtehoseura
Kuva: TTS Työtehoseura
Kuva: TTS Työtehoseura
Kuva: TTS Työtehoseura
Kuva: TTS Työtehoseura

Keväällä tehtyyn koneurakoinnin taksakyselyyn vastasi noin 460 alan yrittäjää. Oheisissa taulukoissa on esitetty keskimääräiset urakointihinnat ilman arvonlisäveroa. Hintojen vaihtelu on laskettu keskihajonnan avulla (hintojen keskimääräinen poikkeama keskiarvosta). Vaihteluväli kertoo sen haarukan, jolla suurin osa hinnoista liikkuu. Esimerkiksi yleisimpien urakoitavien töiden joukkoon kuuluvan kasvinsuojeluruiskutuksen keskimääräinen hehtaaritaksa oli noussut vajaat kaksi prosenttia eli 0,3 euroa, ja oli 18,5 e/ha vuonna 2018. Suorakylvön taksa oli 69,7 e/ha (+3,3 %) ja muun kylvölannoituksen hehtaaritaksa oli 62,1 e/ha (+5,4 %).

Leikkuupuinnin tuntitaksat ovat myös nousseet, mutta hehtaaritaksa, 102,5 e/ha, oli peräti hieman laskenut (-0,4 %). Säilörehun paalauksessa hintojen kehitys on ollut myös vaihtelevaa: paalauksen hinta (7,5 e/paali) oli laskenut puolisen euroa, mutta käärinnän hinta noussut saman verran (4,8 e/paali).

Keskiarvoihin pitää aina suhtautua varauksella. Keskiarvo voi olla joskus kaukana ilmoitetuista hinnoista: ääripäät voivat joissain töissä olla kaksin–kolminkertaiset. Kyselyyn vastaajat vaihtuvat hieman vuosittain, mikä voi sitten näkyä keskiarvossa. Toisaalta joissain töissä hinnat ovat kohtalaisen tasaisia – esimerkiksi suorakylvössä minimitaksa oli 60 e/ha ja maksimi 85 e/ha.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Urakointia myös maatalouden ulkopuolelle

Urakoinnin taksakyselyyn vastanneista suuri osa tekee urakointia maatalouden ulkopuolelle; tienhoitotöitä teki lähes joka toinen. Lumityön hintakehitys on varsin tasaista, vaikka hinnoittelu siinäkin vaihtelee. Lumityön tuntitaksa oli keskimäärin 57,2 euroa (+ 6 %). Kaksi viidestä laskutti 60 euroa tai enemmän. Monissa traktoritöissä tuntitaksa alkaa olla yleisesti vähintään 60 euroa tunnilta – kuten tien lanauksessa (60,9 e/h), tienvarsien niitossa (61 e/h) ja maan ajossa (60,3 e/h).

TTS-Kone avuksi kustannusten laskentaan

Ammatikseen urakoivan on hinnoiteltava työnsä siten, että kaikki työstä aiheutuvat kustannukset ovat mukana urakointihinnassa. TTS:n ylläpitämä TTS-Kone (konekustannusten laskentaohjelma) on kätevä apuväline kustannusten laskentaan. Se sisältää kustannuslaskentapohjat erikokoisille traktoreille, puimureille ja lukuisille eri työkoneille sekä viljankuivaukseen. Ohjelmalla voidaan tarkastella yksittäisten tekijöiden, esimerkiksi käyttömäärän, työnmenekin tai polttoainekustannusten vaikutusta kustannuksiin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ohjelma on tänä keväänä siirtynyt nettiin eli toimii pilvipalveluna. TTS-Kone-palvelun käyttöoikeuden voi tilata täyttämällä tilauslomakkeen sivulta https://ttskone.tts.fi. Ohjelmiston riisuttua versiota voi kokeilla kaksi viikkoa ilmaiseksi rekisteröitymällä sivulta TTS-Koneen koekäyttäjäksi.

Kuvat: Tapio Vesterinen, Taulukkolähde: TTS Työtehoseura