
Moottorin käynnistinlaitteiden vianetsintä, osa 2: Startin tarkastus ja huolto

Artikkelin edellisessä osassa paljastui, että esimerkkikohteena toimineessa Valtra 900 -traktorissa startin solenoidin kytkin aiheutti liian suuren jännitehäviön. Se ei ollut kyseisen starttimoottorin ainoa ongelma. Tiedossa oli myös, että osa starttausyrityksistä ei tuottanut muuta tulosta kuin kovan rääkäisyn.
Startin perusteellinen tarkastus on hyvä tehdä aina, kun sen toiminnassa alkaa ilmetä jotain poikkeuksellista, esimerkiksi edellä kerrottu käynnistyksen aikana kuuluva vieras ääni. Tämä siksi, että starttimoottoriin syntynyt kulumavika voi pahimmillaan rikkoa vauhtipyörän hammaskehän.
Startti oli siis otettava irti ja katsottava lähemmin, mitä se oli syönyt. Esimerkkikohteena olevassa Valtra 900 -traktorissa startin irrottaminen on operaatio, joka aiheuttaa hieman päänvaivaa.
Näin ainakin siinä tapauksessa, että sopivaa työkalua takimmaisen kiinnitysmutterin irrottamiseen ei ennestään ole varastossa. Takimmainen mutteri jää niin hankalasti hydraulipumpun öljyputken katveeseen, että avaaminen ei tavallisilla välineillä onnistu.
Nytkään mikään hyllystä löytynyt kiintoavain ei mahtunut kääntymään milliäkään ja suurin osa ei asettunut lainkaan mutterille. Periaatteessa kukonjalka-avain olisi saattanut olla sopiva työväline.
Tosin sekään ei auttaisi, jos jalkaosa on liian leveä, niin kuin se yleensä on. Ongelma ratkaistiin hitsaamalla nivelletystä kiintoavaimesta katkaistu pätkä yhteen räikän jatkovääntiön kanssa.
Kun startti oli irrotettu ja nostettu syrjään, oli mahdollista kurkistaa katsomaan vauhtipyörän hammaskehän kuntoa. Se oli varsin pahan näköinen: kymmenistä hampaista oli jyrsiytynyt etupuolelta noin kolmannes pois. Tälle ilmiölle on yksinkertainen ja selvä syy, josta enemmän seuraavalla aukeamalla.
Milloin korjaus kannattaa?
Starttimoottorit ovat pitkäikäisiä ja luotettavia laitteita, mutta lopulta niidenkin tunnit tulevat täyteen ja jokin osa sanoo sopimuksensa irti. Siinä vaiheessa herää kysymys pitääkö käynnistin vaihtaa uuteen, vai kannattaisiko vanha vielä korjata.
Mikäli startti ei kokonaisuudessaan ole pahasti kulunut ja vian syynä ei ole ankkurin tai kenttäkäämien eristevauriosta johtuva oikosulku, on todennäköistä, että startille on järkevää tehdä omatoiminen huoltokorjaus.
Käynnistimessä ilmenevä yksittäinen vika kannattaa yleensä korjata vaihtamalla vikaantunut komponentti uuteen. Näin on viisasta menetellä esimerkiksi solenoidin tai käynnistyshammaspyörän rikkoonnuttua.
Näiden komponenttien hinta on suhteellisen pieni osa kokonaisen startin hinnasta ja omalle korjaustyölle tulee näin sopivasti katetta.
Startin ongelmat voivat johtua myös sähköisistä vioista. Käämitysten eristevauriot ovat näistä tavallisimpia. Eristeviat ilmenevät startin tehon merkittävänä alenemisena ja samanaikaisena poikkeuksellisen suurena virran kulutuksena.
Maavuoto hukkaa tehoa
Maavuoto aiheuttaa sähkövirran kulkemisen oikotietä koneen runkoon ja sitä kautta akun miinusnavalle. Näin vuotovirta vähentää magneettikenttää ja sitä kautta startin tehoa. Sen sijaan vuokohdassa hukkaantuva sähköenergia muuttuu lämmöksi.
Käynnistimen sähköisen puolen toimivuus kannattaa tarkastaa, mutta pidemmälle menevät korjaukset osoittautuvat usein kannattamattomiksi varaosien korkean hinnan takia.
Hyvä on lisäksi huomioida se, että startin purkaminen ja kasaaminen edellyttää useiden erilaisten työkalujen käyttöä, joista osa on hieman harvinaisempia. Niinpä startin kunnostusprojektin taloudellinen kannattavuus riippuu myös siitä, löytyvätkö kaikki tarvittavat välineet valmiiksi kotoa.
Esimerkkinä toiminut Iskran valmistama käynnistin olisi kokonaisena maksanut Valtran myyntipisteestä noudettuna 329 euroa (sis. alv 24 %). Näin ollen omatoimiselle työlle tuli tällä kertaa palkkaa reilut 100 euroa.














Käynnistinmoottorin osat
Käynnistinmoottorien rakenne on vuosikymmenten aikana vakiintunut niin perusteellisesti, että edes valmistajakohtaiset erot eivät ole suuria. Kaikista työntökiertotyypin starteista löytyvät lähes kaikki samat osat valmistajasta riippumatta. Hieman tästä poikkeavia ratkaisuja löytyy sekä henkilöautoista että kaikkein suurimmista dieseleistä. Oheisessa artikkelissa esimerkkinä toimivassa Iskran valmistamassa käynnistinmoottorissa on kaikki ne osat, mitkä näkyvät myös tässä Boschin valmistamaa käynnistintä esittävässä varaosakuvassa.

1. Solenoidi ja kaapeleiden kiinnitysmutterit
2. Moottoriosan kiinnityspultit (kaksi kappaletta)
3. Solenoidin kiinnitysruuvi (kaksi tai kolme kappaletta)
4. Käynnistimen runko, johon solenoidi ja moottoriosa kiinnitetään
5. Laakeriholkki
6. Tiivisterengas
7. Laakeriholkki
8. Ankkurin tukilevy
9. Kenttäkäämitykset
10. Siirtohaarukan vivun kiinnitystappi, aluslevy ja mutteri
11. Siirtohaarukka
12. Käynnistinrattaan pysäytinrengas ja lukkorengas
13. Laakeriholkki
14. Käynnistyshammaspyörä, vapaakytkin ja siirtoholkki (käytetään yleisesti nimeä bendix-laite)
15. Ankkuri
16. Hiilisilta ja hiiliharjat
17. Laakeriholkki
18. Päätykappale
19. Ankkurin päittäisvälyksen säätölevyt ja lukitus
20. Ankkurin akselin suojalevy ja maanavan kaapelin kiinnitysmutterit
Osaston luetuimmat
- Teknisesti nykyaikaisen traktorin kunnostus omin voimin kannattaa – näin käytetty traktori saatiin haudan partaalta takaisin hommiin16.2.2021
- IH 784 -traktorin rikkoutuneen hydrauliikkapumpun uusimisen yhteydessä huollettiin koko keskusventtiilistö – näin korjattiin traktorin tehoton nostolaite27.4.2022
- Hitsaussarja osa 8: Nämä ovat yleisimmät hitsausvirheet – virheiden syyt kannattaa selvittää7.2. Tilaajalle
- Viking VS on tilakoon tuulivoimala, joka soveltuu omavaraiseen energiantuotantoon – yksikkö on helppo pystyttää ja huoltaa7.2. Tilaajalle
- Yleisimmät pulttien kierrejärjestelmät – huomioi nämä seikat pultin valinnassa7.10.2019
- Älä säädä turhaan moottorisahaa1.2.2018
- Tieliikennelaki uudistui 1.6.2020 – raskaamman kaluston muutokset tieliikennelain pykäliin4.6.2020