Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Kosketusnäyttö on opastava ja vuorovaikutteinen käyttöliittymä – tiukassa ajotilanteessa näytöllä ei tee mitään

Kosketusnäytöt antavat säätömahdollisuuksia ja monipuolistavat ominaisuuksia, mutta säilyykö intuitiivisuus traktoreiden hallintalaitteissa?
Nykyaikaisessa traktorissa on usein yksi tai kaksi näyttöä, ja joskus vielä täsmäviljelytyöskentelyä tai työkoneen hallintaa palveleva kolmas näyttö. Kaikki eivät ole kosketusnäyttöjä.
Nykyaikaisessa traktorissa on usein yksi tai kaksi näyttöä, ja joskus vielä täsmäviljelytyöskentelyä tai työkoneen hallintaa palveleva kolmas näyttö. Kaikki eivät ole kosketusnäyttöjä. Kuva: Marcus Pasveer
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kosketusnäyttöjen yleistyminen on vähentänyt katkaisijoiden, painonappien ja säätimien määrää traktoreiden ohjaamoissa. Kosketusnäytöt helpottavat myös toimintojen ohjelmointia haluttuihin hallintavipuihin. Traktori voidaan näin mukauttaa erilaisiin töihin. Monipuolinen säädettävyys onkin välttämätöntä, mutta säilyykö käytettävyys?

Tultaessa soratiellä reippaalla tilannenopeudella ja raskaalla kuormalla risteykseen, kuljettaja muistaa, että perävaunun ohjautuva teli onkin vielä lukossa. Vanhemmalla traktorilla lukituksen vapautus löytyy lihasmuistista ja katse voi pysyä työn kohteessa, kun kädet käyvät.

Modernilla traktorilla kuljettajan mielessä ehtii käydä, että minkäs vivun taakse se nyt ohjelmoitiinkaan? Tällöin traktori on jo mutkassa ja kuljettaja joutuu keskittymään yhdistelmän tiellä pitämiseen, kun vaunu puskee suoraan. Tilanne on vähän karrikoitu, mutta perustuu todelliseen tapahtumaan.

Kosketusnäyttö antaa traktorivalmistajalle mahdollisuuden yksinkertaistaa ohjaamon hallintalaitteita, sillä katkaisijoita ja johtosarjoja tulee vähemmän. Hyvin tehty ja intuitiivinen valikkorakenne suorastaan opastaa säätöjen, virtausten ja ohjelmointien tai päistekäännösten sekvenssitoimintojen laatimisessa, jopa ilman käyttöohjetta. Lisäksi näytön kautta ohjattavia toimintoja voidaan päivityksillä lisätä ja parannella vielä koneen luovutuksen jälkeenkin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kosketusnäyttö on siis käyttöliittymänä ylivoimainen, kun tehdään säätöjä ja tallennetaan lohkotietoja. Kuitenkin traktorin ohjaamossa on oltava edelleen riittävä määrä intuitiivisia fyysisiä vipuja, joilla koneen saa silmänräpäyksessä tekemään juuri ne toimenpiteet, joilla kone pidetään tiellä mutkassa tai estetään juuttuminen pehmeään kohtaan kynnettäessä. Sivuluisussa ei ole aikaa etsiä kosketusnäyttöjen valikoista yhtään mitään.