Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Vesa Järvenpää vaihtoi karjatalouden traktoriurakointiin – lumityöt vaativat venymiskykyä ja sosiaalisia taitoja

Vesa Järvenpää on mukana Kuutoskoneet Oy nimisessä yrityksessä, joka urakoi kolmella traktorilla mm. lumitöissä. Mies kertoo alan vaativan tietynlaista luonnetta.
Kuva: Arto Turpeinen

Miten päädyit alalle?

Aloimme ajaa karjataloutta alas vuonna 2005. Tilalle otettiin koneurakointi, kun entinen toiminta osoittautui liian kiviseksi tieksi. Nyt meillä on kolme traktoria ja satunnaisesti vuokrakone. Teemme lumiurakointia ja kesällä mm. piennarten raivausta. Olen oikeastaan apupoika Antero, joka pyörittää käytännön töitä.

Onko alalla jotain parannettavaa?

Niin sanotulla kaupunkipuolella ei ole takuuhintaa. On aika vaikeaa laittaa 150 000 euron kone ja maksaa kuskille palkkaa, jos lunta ei tulekaan. Yhtälö on vaikea. Yksikköhinta on kohtalainen, mutta jos lunta ei tule, niin ei tule euroakaan. Hiekoitusta voi toki olla, mutta se ei korvaa aurauksen tuloja. Kolmivuotisessa sopimuksessa oli taksaan 2,5 % vuosittainen korotus, mutta polttoaineen hinnannousu syö katteet.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Miten neuvoisit uusia urakoitsijoita?

Mukana on sosiaalinen ja taloudellinen paine. Nykyään vaaditaan, että keskellä talveakin pitäisi olla suvikelit – lenkin varrella voi olla keskisormen näyttäjiä. Kiitostakin kuitenkin tulee. Tässä työssä vaaditaan kovahermoisuutta ja venymiskykyä. Kuljettajakapasiteettia täytyy olla, mikäli auralenkit venyvät liian pitkiksi. Jos ajojakso kestää 36 tuntia, niin riskit kasvavat. Jos näille urille lähtee, niin täytyy olla hyvät verkostot kavereiden kanssa, jotka auttavat tarvittaessa. Lenkki minkä ottaa, niin täytyy laskennallisesti olla maksimissaan 20 tuntia, koska yleensä aina tule tulee jotain viivästyksiä. Kyllä tämä ala vaatii tietynlaista luonnetta.

Vesä Järvenpää:

  • Ikä: 59 vuotta
  • Kuutoskoneet Oy: monipuolista traktoriurakointia
  • Harrastukset: lastenlasten kanssa leikkiminen ja lumityöt

Lue myös edellinen Hän-esittely:

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Luomuviljelijä Osmo Koponen pitää johtamista ja yhteistyötä maatalouden menestymisen edellytyksinä – kaikkea ei tehdä itse vaan yhteistyössä naapureiden kanssa