Jouko Häkkinen on konevuokraustoiminnan veteraani Suomessa – "Ellei koneita ole varannut ajoissa, niitä ei ole keväällä enää saatavilla"

Jouko Häkkisellä on vuosikymmenten mittainen kokemus konevuokrauksesta. Etenkin parina viime vuotena ala on kokenut suuria muutoksia.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Miten vuokraustoiminta on muuttunut?

Vuokrausala on muuttunut viimeisen parin vuoden aikana aivan ratkaisevasti. Epävarmat ajat satavat vuokraamojen laariin, sillä uusiin ei välttämättä uskalleta investoida. Suomalaiset ovat perinteisesti olleet omistushaluisia, mutta tilanne on muuttumassa. Väittäisin, että 95 prosenttia koneista ovat joka tapauksessa rahoitusyhtiön omistuksessa, joten vuokraaminen on ainoastaan jatkumoa. Muualla maailmassa tämä on yleistä. Suomessa seurataan perästä – ei siitä pääse mihinkään.

Asiakkaat ovat myös entistä laatutietoisempia. Remonttimiehiä ei laiteta koneen mukaan, ja mahdollisiin ongelmiin on reagoitava nopeasti.

Mitä vuokratessa on huomioitava?

Uudemman sukupolven urakoitsijat osaavat laskea, mikä on kannattavaa. Aiemmin eniten vuokrattiin alle 10 tonnin koneita, mutta nykyään vetävät suuremmat kokoluokat. Tärkeää on ennakoida konevaraukset, sillä lumen ollessa maassa koneita ei välttämättä ole enää saatavana – eli keväälle ei saa varsinkaan isoja koneita, ellei niitä varaa ajoissa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Oleelliset asiat vuokrauksessa?

Meillä on kaikissa koneissa käytössä telemetriajärjestelmä, jonka avulla seuraamme mm. polttoaineenkulutusta. Usein soitetaan ja kysytään, mitkä koneen todelliset käyttökustannukset ovat. Polttoaineenkulutuslaskelmien perusteella osaamme määrittää kustannukset. Urakoitsijasta on sitten kiinni, mitä hän saa sovittua urakkahinnaksi. Vuokraamon puoleltakin on osattava ajatella kuinka asiakkaat pärjäävät. Vuokraajan kannalta oleellista on, että kun työt loppuvat, niin samalla loppuvat myös kulut.

Jouko Häkkinen:

  • 61 vuotta, Laukaa
  • Työnantaja: Crent Oy
  • Harrastukset: Metsästyskoirat ja moottoriurheilu
  • Konevuokrauksen parissa kolme vuosikymmentä

Lue myös edellinen Hän-esittely:

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vesa Järvenpää vaihtoi karjatalouden traktoriurakointiin – lumityöt vaativat venymiskykyä ja sosiaalisia taitoja