Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

17-vuotias Santtu Nurminen on maarakennusalalla jo kolmannessa polvessa — ”Isän kanssa olen tullut samalla työmaalla yllättävän hyvin toimeen”

Maarakennusalalla tunnistettu ongelma on työvoimapula. Onneksi alalle on hakeutumassa myös nuorta polvea. Muuramelainen Santtu Nurminen aloitti alan opiskelun perheen esimerkin myötä.
Kuva: Arto Turpeinen
Muurame

Miten päädyit opiskelemaan maarakennusalaa?

Olin pienenä isän mukana työmailla, ja kotona on aina ollut kaikenlaisia maarakennusalan hommia ja koneita. Myös pappani toimi aikoinaan alalla. Muita vaihtoehtoja ei siis ole oikeastaan käynyt mielessä. Opiskelu on ollut mukavaa, mutta kyllä työelämässä kuitenkin oppii paljon paremmin. Koulussa käydään läpi ainoastaan perusasioita, mutta työharjoittelussa pääsee kunnolla tekemään asioita oikeassa ympäristössä. Heti ensimmäisenä päivänä aloitettiin putkihommilla.

Oliko harjoittelupaikan saaminen vaikeaa?

Pääsin samaan yritykseen harjoitteluun, missä myös isä työskentelee kaivinkoneenkuljettajana. Koulun loputtua jatkan samoissa hommissa kesätöissä. Pääasiassa toimin isän kaivinkoneen perämiehenä, mutta välillä pääsee itsekin kaivamaan. Luokkatoveritkin löysivät hyvin harjoittelupaikkoja – kaikilla heillä on jonkinlaista aiempaa kokemusta maarakennusalasta, mikä saattoi auttaa asiaan.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Mikä alassa houkuttelee?

Ainakaan vielä ei ole tullut mieleen mitään huonoja puolia. Parasta on, kun ulkona saa tehdä kaikenlaisia haastavia asioita ja ajaa koneita. Joskus tosin illalla alkaa väsyttämään nopeasti, kun on päivän montussa kantanut viemäriputkia ja muuta tavaraa. Isän kanssa olen tullut samalla työmaalla yllättävän hyvin toimeen – ei ole ollut varsinaisia riitoja, vaikka kyllä hän joskus on ääntään korottanut. Ei mitään isompaa.

Santtu Nurminen

Ikä: 17

Kotipaikka: Muurame

Maarakennuskoneenkuljettajaopiskelija

Opiskelupaikka: Gradia Jyväskylä

Harrastukset: Motocross ja mopoilu

Lue myös Santun isän Tuomo Nurmisen kokemuksia maarakennusalasta

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Maarakennuskoneen­kuljettaja Tuomo Nurminen päätti nuorena, ettei koskaan lähde alalle – nyt uraa on takana jo lähes neljännes vuosisata