Markkinat myllerryksessä - Konekaupassa tapahtuu
Maatalouskaupan tilanne Suomessa on viime aikoina ollut muutosten kourissa. Kone-edustusten vaihdoksia on nähty aika ajoin ennenkin, mutta viime aikoina suurin huomio on kohdistunut kokonaisten kauppaketjujen omistusvaihdoksiin.
Esimakua tulevasta saatiin jo nelisen vuotta sitten, kun Agrimarket-ketju, sittemmin Hankkija, päätyi tanskalaisen DLA Groupin omis- tukseen ja osaksi Danish Agro -ryhmää.
Jälkikäteen ajateltuna S-ryhmän luopuminen maatalouskaupasta oli vain ajan kysymys ja toisenkin merkittävän kotimaisen alan toimijan, Kesko Oyj:n luopumista maatalouskonekaupasta osattiin odottaa jo jonkin aikaa Keskon markkinastrategisten kommenttien pohjalta.
Lähtölaukauksen Keskon luopumiselle alkutuottajien kanssa asioinnista antoi Konekesko Oy:n Baltian maayhtiöiden 45 %:n osuuden myynti viime helmikuussa Danish Agro -ryhmään kuuluvalle DAVA Agravis Machine Holding A/S:lle.
Samassa yhteydessä osapuolet sopivat, että Konekesko Oy:n loppuosuudesta Baltiassa neuvotellaan jatkossa ja samoin tullaan tekemään Konekesko Oy:n Suomen toiminnoista. Toistaiseksi Konekesko Oy on ainakin näennäisen tukevasti Kesko Oyj:n omistuksessa.
Yrityskauppoja myyntiorganisaatioissa
Konekesko-kaupan jälkeen oli vain ajan kysymys, milloin Kesko ilmoittaisi luopuvansa myös maataloustarvikekaupasta. Viime huhtikuussa Kesko ilmoittikin myyneensä maatalouskauppaliiketoimintonsa ruotsalaiselle Lantmännen Agro ek förille. K-maatalouden toimipisteet jatkavat tästä syksystä yrittäjävetoisina Lantmännen Agro -nimen alla.
Isot taktiset kuviot alkavat olla selvillä ja nyt siis tanskalais- ja ruotsalaisviljelijöiden omistamat yhtiöt ovat vahvasti kiinni Suomen maatalouskone- ja tarvikekaupassa.
Muutoksia erityisesti konemerkkien edustuksissa lienee vielä odotettavissa, ja KoneAgria kertonee jotain tulevasta. Pakka on vielä osin sekaisin ja erityistä mielenkiintoa kannattaa kohdistaa traktori-, leikkuupuimuri- ja nurmikone-edustuksiin.
Danish Agro ilmoitti elokuussa suunnittelevansa Suomeen Hankkijan sisaryhtiötä, jolle Claasin maatalouskoneiden myynti siirtyisi Konekeskolta. Uuden yhtiön hoiviin siirtynee myös Y-Agron sulautumisen jälkeen Hankkijalle siirtynyt Horschin myynti, sillä DLA myy Claasin lisäksi Horschia muissa pohjoismaissa.
Yrityskauppoja kotimaisilla konevalmistajilla
Paitsi myyntiorganisaatioiden, myös konevalmistajien väliset kaupat vaikuttavat jälleenmyyntikuvioihin. 2000-luvulla suomalaisia konevalmistajia ei ole siirtynyt kokonaan ulkomaalaisomistukseen vuoden 2004 Valtran Agco-kaupan jälkeen, mutta kotimaassa muutoksia on kuitenkin tapahtunut.
Etelä-Savosta Rantasalmelta käsin operoiva, alun perin kivenkeruukoneita ja lautasmuokkaimia valmistanut PEL-Tuote Oy osti muutama vuosi sitten Livakka-lietekaluston valmistusoikeudet konkurssipesältä. Aiemmin K-maatalouden myynnissä ollut Livakka siirtyi tuolloin yhtiön omaan jälleenmyyntiin. Viime huhtikuussa PEL-Tuote Oy osti 45 %:n osuuden Tume-Agrista ja yhtiöt ilmoittivat äskettäin Tumen kylvökoneiden olevan jatkossa tehtaan omassa myynnissä.
Loimaalainen Dometal Oy puolestaan hankki omistukseensa äesvalmistaja Potilan ja kylvökoneistaan tutun Vieskan Metallin liiketoiminnot. Kaupoilla oli vaikutusta myös koneiden myyntikuvioihin Suomessa, sillä K-maatalouden seuraaja Lantmännen Agro ilmoitti taannoin ottavansa Dometalin valmistamat Multiva-kylvökoneet myyntiinsä.
Dometal on valmistanut kylvökoneita myös VM-merkillä, mutta ainakin kotimaassa yhtiö keskittyy jatkossa ainoastaan Multiva-merkkiin. VM-kylvökoneet poistuvat Turun Konekeskuksen myynnistä.
Myyntikanaviin puolestaan ei vaikuttanut reilu vuosi sitten toteutunut kauppa, jossa Arskametalli Oy:n omistama tytäryhtiö osti Mepun kuivuri- ja viljankäsittelytekniikan liiketoiminnot. Ainakin toistaiseksi molemmat tuotemerkit jatkavat itsenäisinä ja niiden myyntikanavat ovat ennallaan.
Kuluvan vuoden aikana perinteiset pitkätkin edustussuhteet ovat muuttuneet. Esimerkiksi Potilan äkeet siirtyivät K-maataloudelta Agritekin yksinmyyntiin elokuussa.
Yrityskauppoja ulkomailla
Ulkomaisissa yhtiöissä on tapahtunut viime aikoina varsin isojakin omistajavaihdoksia. Maatalouden rakennemuutoksen myötä tuotantoyksiköiden koko kasvaa ja konekaupan lukumääräinen volyymi laskee. Kappaleluvulla mitatun myyntimäärän laskiessa yksittäisen konekaupan hinta kohoaa, mutta se ei riitä kompensoimaan kokonaiskaupan alenemista.
Tästä syystä toimijoiden on tehostettava toimintaansa, ja se tehdään joko yksikkökoon kasvun tai erikoistumisen kautta. Markkina keskittyy, yksiköt kasvat ja pienemmät valmistajat hakevat tiukan erikoisosaamisen siivun, jossa ne pärjäävät.
Esimerkiksi tästä kehityksestä käy hollantilainen lypsyrobottiteknologiastaan tuttu Lely, joka myi pitkään ja huolella yritysostojen kautta rakentamansa nurmikoneliiketoiminnot viime talvena monikansalliselle Agcolle. Lely ilmoitti samalla keskittyvänsä jatkossa lypsylaiteliiketoimintoihin.
Agcon tavoin muutkin isot konevalmistajat pyrkivät laajentamaan tuoterepertuaariaan yritysostoin. Esimerkiksi ennen niin vahva tanskalainen maatalouskoneteollisuus on ajautunut vaikeuksiin ja monet merkit ovat siirtyneet ulkomaisiin käsiin. Suomessakin hyvin tunnettu juuresten nostokonevalmistaja Asa-Lift on nykyisin pääosin saksalaisen Grimmen omistuksessa.
Tuoreimpia ja merkittävimpiä kauppoja puolestaan on Kongskilden heinäkonevalmistuksen päätyminen monikansallisen Case- ja New Holland -tuotemerkeistään tunnetun CNH-konsernin omistukseen helmikuussa 2017. Suomalaisittain huomioitavaa on myös se, että samalla CNH sai alun perin tanskalaisen JF:n apevaunuosaamisen haltuunsa.
Sama kone eri vaatteissa
Agcolta nähtiin puolestaan mielenkiintoinen pelinavaus, kun se ilmoitti jatkossa myyvänsä tässäkin lehdessä esiteltyä Ideal-puimuria eri merkkien alla ilman minkäänlaisia teknisiä eroavaisuuksia. Vastaavilla varusteilla varustettujen vastaavien mallien hinnat tulevat olemaan samat, oli merkki sitten mikä tahansa.
Agco panostaa muutenkin vahvoihin merkkiketjuihinsa, sillä esimerkiksi Fendtin traktoreita myydään Pohjois-Amerikassa paitsi Fendtin tuotemerkillä myös sikäläisellä vahvalla ja perinteisellä Challenger-nimellä ja värityksellä. Challengerin telatraktoreita ja kasvinsuojeluruiskuja puolestaan markkinoidaan Euroopassa myös Fendtin väreissä.
Fellan vamistamia heinäkoneita on myyty myös Fendtin nimella ja väreillä. Syyskuussa Fendt laajensi valikoimaansa uusilla pyöröpaalaimilla ja noukinvaunuilla, jotka pohjautuvat aiempiin Lelyn malleihin. Suurelle yleisölle nämä esitellään Agritechnica-näyttelyssä.
Aika näyttää, kasvaako Fendtin tuotevalikoima jatkossa vielä sen väreistä puuttuvilla työkoneilla.
Grafiikka: Katja Kohtala
Osaston luetuimmat
- Valtran Suolahden tehtaalla tuotantoa kehitetään portaittain, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua – yhden traktorin valmistusaika on noin kahdeksan tuntia
- Maxpossa oli laitteita moneen tarkoitukseen – lisää Maxpo-uutuuksia esittelyssä
- DC-3 sunnuntaina 2.9. Hyvinkään taivaalla!
- Herlevi Pulling Team: Uutta vetovoimaa radalle
- Tuurin konehuutokauppa 28.–29.04.2012 – kaivukone huutokaupasta -
- Fendtin Variokerho – portaaton poikakerho
- Okra 2023: Ennätysmäärä kalustoa ja paljon tarjouksia, mutta maatalouskonekaupassa on epävarmuustekijöitä