Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Video: Harri Sukuvaara tekee kahden tilan hommat samoilla koneilla – käyttökustannukset pysyvät kurissa huoltosopimusten avulla

Harri Sukuvaara kertoi Koneviestille Helsingin MaatalousKonemessuilla, millaisia päätöksiä ja valintoja hän on tehnyt kahden tilan maatalousyrittäjänä.

Harri Sukuvaara pyörittää kahta tilaa Etelä-Pohjanmaalla: Lapuan tilalla kasvatetaan lihakarjaa ja 40 kilometrin päässä Ilmajoella on yhden lypsyrobotin maitotila. Lapualla lihakarjapuolella on 1 350 pihvihiehoja ja -sonneja sekä maitorotuisia sonneja. Peltopinta-alaa Sukuvaaran tilalla on omien, vuokrattujen ja viljelysopimuspeltojen myötä 650–700 hehtaaria.

Sukuvaara hoitaa molemmat tilat samoilla koneilla. Tilalla on koneisto pääosin omasta takaa ja ainoastaan perhosniittokonetta ajaa ulkopuolinen henkilö omalla traktorillaan. Nurmet ovat vuodesta 2017 asti lannoitettu nestekompleksilannoitteilla, joiden ansiosta nurmen satokasvu on ollut hyvää eikä niiden hinta ei ole noussut samassa määrin muiden lannoitteiden kanssa. Kompleksilannoitteissa hyötysuhde on Sukuvaaran mielestä parempi eikä lannoitteet huuhtoudu sateiden mukana, sillä lannoite tarttuu kiinni maahuokoseen.

Uusien koneiden hankintaprosessi lähtee tarpeesta. Ensin pohditaan, minkätyyppinen kone on järkevä hankkia, ja mitä se maksaa. Koneen tarve mietitään tarkasti, jotta saadaan oikeanlainen kone oikealaisella hinnalla. Myös huollon ja järkimarkkinoinnin tulee toimia. Esimerkiksi traktorit, puimurit ja silppurit ovat kaikki Sukuvaaran tilalla huoltosopimuksen piirissä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Toimintaympäristössään keskeisimpinä haasteina Sukuvaara näkee kustannuspolitiikan, kun lannoitteiden, viljan ja polttoaineiden hinnat ovat nousseet. Ruoan hinnannousun myötä lihaa ei enää kaupoissa myy samaa tahtia kuin aiemmin, sillä premium-lihan sijaan kuluttajat valitsevat ostoskoriin halvempia vaihtoehtoja, kuten jauhelihaa.

”Kustannuspuoli on tällä hetkellä karannut käsistä, ja sen kanssa riittää pohdittavaa”, Sukuvaara sanoo. ”Maanviljelijän työ perustuu kuitenkin uskoon ja toivoon paremmasta, vaikka haasteita on.”