Jokilaaksojen pelastuslaitos komppanian päällikkönä

Jokilaaksojen Pelastuslaitoksen arvion mukaan palo sitoi kiivaimpaan aikaan 250 ihmistä yhdessä vuorossa. Letkua oli levitettynä alueelle karkean arvion mukaan kymmeniä kilometrejä.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Jokilaaksojen Pelastuslaitoksen paloesimies Ari Tuulenkari kertoi jopa ostaneensa valmistajalta paloletkua suoraan palopaikalle toimitettuna. Letkua luonnollisesti paloi ja tuhoutui jonkun verran, mutta raivauksen ja loppusiivouksen ollessa kesken, määrää ei osata arvioida. Isommilta kalustotappioilta säästyttiin, mutta rengasrikkoja tuli yllättävän paljon terävän murskeen ja vaikeiden ajo-olosuhteiden takia.

Kuumimpaan aikaan dieseliä tarvittiin paloautoihin noin 5 000 litraa vuorokaudessa. Polttoainetta kuljetettiin pakettiautoilla ja henkilöauton peräkärryissä. Varsin pian alueelle saatiin kaksi farmarisäiliötä helpottamaan polttoainehuoltoa. Myös bensiiniä meni mittava määrä pienemmissä palopumpuissa ja mönkkäreissä. Tuulenkarin mukaan lähialueen kaikki pienkonebensiinivarastot hupenivat pelastuslaitoksen tarpeisiin.

Sammutusveden kulutuksesta Tuulenkari ei osaa antaa arvioita. Pelastuslaitosten omat 18 000 litran vetoiset 20–30 säilöautoa ajoivat vettä useita päiviä tauotta. Veden pehmennykseen tarkoitettua mäntysuopaliuosta meni 2 000 litraa vuorokaudessa. Juomavettä rahdattiin joka vuorokausi lavakaupalla polttoainetoimitusten yhteydessä Finn Springin juomatehtaalta Sykäräisestä.

Tehdyistä työtunneista ei ole kunnolla aavistustakaan, sillä tuntien syöttäminen järjestelmään on vasta aloitettu. Koska apujoukkoja oli Lappia ja eteläisintä Suomea myöten, todellinen tilinpäätös kaikkine kuluineen valmistuu myöhemmin syksyllä

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Lue myös muut Kalajoen metsäpalon sammutustöihin liittyvät jutut:

Kalajoen metsäpalon sammutustöissä kalustosta otettiin kaikki irti – monipuolinen lietekalusto oli avainasemassa tulipalon tukahduttamisessa

Vetoletkukalustolla painetta ja tehoa metsäpalon sammutukseen