
Vetoletkukalustolla painetta ja tehoa metsäpalon sammutukseen

Koko tämän ajan Bauerin pumppu sai huhkia. Voimansa pumppu sai itse tehdyn perävaunun päällä olevasta SR Sisun 400 hevosvoimaisesta moottorista. Konetta ei tarvinnut ajaa läheskään täysillä, sillä vesi liikkuu lietteeseen verrattuna sen verran sujuvasti.
Pumppu oli sijoitettuna Vääräjoen rantaan, jossa veden pinta oli liian syvällä imettäväksi. Tämän takia vesirajaan vietiin kaksi polttomoottorikäyttöistä pumppua ja yksi Mäkireinin hydraulipumppu nostamaan vettä noin 20 barin paineen antavan tehopumpun ulottuville. Hannulan traktorista levitetyn 2,2 kilometriä pitkän viisituumaisen letkun päässä paine oli enää kahdeksan baria. Tästä vesi jatkoi matkaansa palokunnan letkulla neljän kilometrin päässä olevalle painetta korottavalle paloautolle. Tässä pisteessä ylijäämävettä riitti vielä säiliöautoihin tankattavaksi. Seuraava paineenkorotusauto oli 7,5 kilometrin päässä, jonka jälkeen vesi haarotettiin työjohtoihin.
”Sattui olemaan sopiva tauko lieteen levityksestä. Lomallahan minä oikeastaan olin, mutta kyllä tällaiseen savottaan on lähdettävä empimättä, jos pyydetään. Kaikki sujui kutakuinkin ongelmitta. Letkujen liittimet sopivat toisiinsa eikä kalustotappioita juuri tullut. Polttoainehuolto pelasi, sillä aina vuoronvaihdon yhteydessä toimme polttoainetta ja tankkasimme pumpun”, Hannula summaa.
Paloa sammuttamassa oli toinenkin vetoletkulevitinkalusto. Rantsilalainen Asko Päätalo oli palailemassa Virroilta lietteen levityksestä, kun pyyntö tuli. Asemapaikaksi tuli kalalammikko, josta nostokorkeutta ei tullut kuin metrin verran. Järeä pumppu pukkasi vettä 1,4 kilometrin mittaiseen viiden tuuman putkeen, jonka jatkona oli 600 metriä neljän tuuman putkea. Lammikko oli sen verran lähellä paloaluetta, että Päätalon laitteistolla pumpattu vesi voitiin ohjata suoraan työjohtoihin ja ruiskuttaa palopesäkkeisiin. Pumppausvuorossa ollut Juho Nikula kertoi olleensa paikalla kolme vuorokautta. Majoitus oli järjestetty Kalajoen paloaseman vieressä olevaan rivitaloon.
”Kyllähän tällainen vakava tilanne on hoidettava yhteistuumin. Ja vaihteluahan tämä on lietteen levitykseen”, Nikula arvioi.
Lue myös muut Kalajoen metsäpalon sammutustöihin liittyvät jutut:
Osaston luetuimmat
- KoneAgriassa enemmän näytteilleasettajia kuin koskaan – tila ei riittäisi, jos kaikki isot toimijat olisivat mukana
- Prosilva Oyj vahvistaa toimintaansa - Lisää panostuksia markkinointiin
- Yrittäjien Maatalouden johto vietti merkkipäiviä – yhteensä 130 vuotta kokemusta maatalouskaupasta
- Powerliftillä työskentelevän Anu Virtasen intohimona on nostaminen – ”Jos voittaisin lotossa, kotipihani olisi täynnä kurottajia”
- Maskinexpo 2015 -näyttelyssä oli hieman erikoisempia koneita esillä
- Pyrolyysilämpölaitos tuottaa biohiiltä ja kaukolämpöä samassa prosessissa – tisleiden hyödyntämisessä vielä haasteita
- Traktorin oma hydrauliikka riittää