Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Video: Ville-Matti Vuollet pitää näköalattomuutta maatalouden suurimpana haasteena – ”Maan omavaraisuus ei ole niin tärkeä asia, että se saataisiin muutettua kannattavaksi ruoantuotannoksi”

Ville-Matti Vuollet Kalajoen Neliveto Oy:stä kertoi Helsingin MaatalousKonemessuilla Koneviestille maatalouden ja koneurakoinnin tämän päivän haasteista.

Ville-Matti Vuollet toimii koneurakoitsijana Kalajoen Neliveto Oy:ssä, jonka toiminta on koostuu maatiloille tehtävistä konetöistä kuten lietteen ajosta, säilörehun korjauksesta, kylvöstä sekä maansiirrosta. Lisäksi Vuollet pyörittää veljensä kanssa 300 paikkaista maatilaa, jossa kasvatetaan maitorotuisia nautoja.

Monipuolinen koneurakointia vaatii myös laajaa konekalustoa. Kalajoen Neliveto Oy:n hallussa on ajosilppuri, lieterekka, kuudesta seitsemään traktoria, erillisia liete- ja peräkärryjä, rehuvaunu, karhotin sekä erilaisia muokkauskoneita.

Vuollet kertoo, että viimeisten vuosien aikana maatalousyrittäjän toimintaympäristö on muuttunut entistä haastavammaksi. Suurimpana haastena hän näkee näköalattomuuden, jonka seurauksena maaseudun yrittäjillä ei ole selkeää tietä kasvu- ja kehittymisuralle tai päämäärää siitä, mitä tapahtuu vuoden, kolmen vuoden tai viiden vuoden päästä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Maataloudessa ollaan maailman poliittisen tilanteen ja yleistilanteen myötä melkoisten haasteiden edessä”, Vuollet arvio. ”Omavaraisuutta ja maan omaa ruoantuotantoa pitäisi olla, mutta valitettavaa on, ettei se tällä hetkellä ole niin tärkeä asia, että se saataisiin muutettua kannattavaksi ruoantuotannoksi Suomessa”, toteaa Vuollet.

”Tuottajahinnat eivät nouse, vaikka ruoanhinta nousee. Maatalousyrittäjät rahoittavat tuottajahinnan nousua itse kukin omalla työllään”, Vuollet sanoo. ”Maatalous on pääoma- sekä työvoimavaltaista. Omaa työpäivää ja vieteriä venyttämällä on tuotanto saatu kannattavaksi jollain aikavälillä.”

Kuuntele videolta, mitä muuta sanottavaa Ville-Matti Vuolteella on tämän päivän maataloudesta ja maatalousurakoinnista.