Euroforest 2018, Saint-Bonnet-de-Joux, Ranska - Monipuolisen metsäalan maa
Ranska tunnetaan monipuolisesta ruokakulttuuristaan. Myös Ranskan metsäala on monipuolinen, mikä tuli esille seitsemännen kerran järjestetyssä Euroforest-näyttelyssä.
Euroforest 2018 -näyttely sai jälleen suuren suosion.
Uudet John Deere 910G -kuormatraktori ja 1170G-harvesteri paistattelivat näyttelyn takakulman paraatipaikalla. Ranskassa nämä mallistojen pienimmät koneet ovat suosittuja harvennusmetsien työmyyriä.
Palms oli tuonut esille uuden 13U-metsäperävaunumallin. Kantavuudeltaan 16 tonnin vaunun runko on seitsemänkulmainen kotelopalkki. Vaunu on saatavissa mekaanisella tai hydraulisella vedolla sekä näiden erilaisilla yhdistelmillä.
Metsäkonevalmistaja HSM on mukana eurooppalaisessa Forwarder 2020 -projektissa. Siinä kehitetään konemallia pehmeiden maiden korjuuseen. Ensimmäinen koekone on jo käynyt Skotlannissa testiajoissa erittäin pehmeällä alueella. Leveistä teloista huolimatta koneen kokonaisleveys on saatu kohtuulliseksi.
Takateli on toteutettu HSM:n omana ratkaisuna ja siinä on kolme vetävää akselia. Keskimmäinen rengas on kapeampi, sillä pitkä tela pystyy sen avulla taipumaan loivasti kaarelle.
Alliance esitteli mielenkiintoisen rengasuutuuden – F 344 Elit on kehitelmä F344-renkaasta. Rengas on tarkoitettu matalapaineiseen käyttöön. Testeissä on ajettu jopa vain 2,2 bar paineella. Rengas on kuitenkin ristikudosrengas ja pistosuojattu. Renkaan matalapaineisuudesta johtuen kantopinta-ala on 25 % suurempi, ja joustava runko parantaa ajomukavuutta sekä puhdistuvuutta. Rengasta voi käyttää sekä ketjujen että telojen kanssa.
Nisula Forest oli tuonut jälleenmyyjänsä osastolle uudistuneen N5-hakkuukoneen. Ohjaamon muutoksilla on parannettu näkyvyyttä ja erilaisia suojauksia on lisätty. Katolle sijoitettu ilmastointilaite on myös tehokkaampi. Akselistot on vaihdettu järeämmiksi ZF-valmisteiksi.
N5-hakkuukoneen kanssa samalla osastolla oli myös Nisulan varustelema Volvo-kaivukone. Molemmat koneet oli myyty Ranskaan. Suomalaisuutta osastolla lisäsivät vielä Kopa-telat.
Logsetilla oli oma osasto, jossa näytillä oli Suomessa harvemmin nähty pienin kuormatraktorimalli 4F GT. Logsetin 12H Hybrid on herättänyt nimenomaan Ranskassa kovaa kiinnostusta, ja jo toinen koneyksilö on toimitettu järeiden douglaskuusien hakkuisiin.
Vaikka Suomessa pienempiä kuormatraktoreita ei juurikaan myydä, Keski-Euroopassa niitäkin käytetään. Novotny LVS 720 on kooltaan hyvin lähellä Mini Brunett -kuormatraktoria. Novotnyn omapainoksi ilmoitetaan 7 500 kiloa ja kantavuudeksi 8 tonnia. Kuvan 600-millisillä renkailla sen leveys on vain 240 senttiä.
Ruotsalainen telavalmistaja Olofsfors oli tuonut jo nyt esille uuden CoverX-telan telakenkämalleja. Suoraan telakenkään on muotoiltu rengasta vasten korkea pitoharja. Telakengän reunassa on aaltomainen kuvio, joka lisää sekä veto- että sivupitoa.
Ranskalaisvalmistaja Sifor on valmistanut jo pitkään omaa hakkuukonemalliaan, joka on suunnattu harvennushakkuille. Nyt esiteltellyn uusimman 414E-mallin leveys 500 millin renkailla on 240 senttiä ja painoa on 11 800 kiloa. Siforissa nosturi on sijoitettu ohjaamon taakse. Hakkuupäänä on valmistajan oma 453 tai jokin muu useasta vaihtoehdosta.
Outokummun Metallin ja John Deere Forestryn omistama Waratahin OM oli tuonut paikalle järeitä hakkuupäämallejaan. Keskellä oleva malli on kaato-ominaisuudesta huolimatta suunniteltu pääsääntöisesti prosessointikäyttöön eli valmiiksi kaadettujen runkojen käsittelyyn. Kyseistä työtapaa käytetään muun muassa vinssikorjuutyömailla.
TimberPro TF 830C on amerikkalainen näkemys pyöriväohjaamoisesta kuormatraktorista. Kantavuutta tällä malliston pienemmällä versiolla on 20 tonnia ja omapaino ilman varusteita on 26 tonnia. Pisin nosturivaihtoehto on 10 metrin ulottumalla ja nostovoima 9,6 metrin etäisyyydellä ilman kahmaria on 2,8 tonnia.
TimberPro TF 830C -kuormatraktorin kanssa samalla osastolla oli esillä myös suomalaisen AFM Forestin hakkuupäitä.
Sogedep SF28 on ranskalainen kuormatraktorimalli. Sirosta ulkomuodostaan huolimatta sen kantavuus on peräti 15 tonnia. Yritys valmistaa myös pienempää 12 tonnin kantavuuden mallia SF20 ja harvestereita.
Sogedep SF28 -kuormatraktorimallissa uutuutena on kuormatilaan saatavissa oleva pikakiinnitteinen takasermi, jolla lyhetkin kuitupuut pysyvät kuormassa jyrkissä ylämäissä.
Edustava esimerkki Ranskan omasta metsäperävaunuvalmistuksesta on Agriduarte. FR12-perävaunussa on kiinteät pankot metrisen puutavaran kuljetukseen. Koska vaunujen käyttö on lähinnä jatkettua lähikuljetusta, on yleinen nostureiden käyttöventtiilistön paikka vaunun aisalla.
Agriduarte-vaunuille ja -nosturille on myös hyvin usein oma hydrauliikka, jota käytetään traktorin VOA-akselin kautta.
Charilier on belgialainen metsäkonevalmistaja, jonka tuotannossa on sekä hakkuupäitä että kuvan juontokoneiden nostureita. Nosturiin on toteutettu integroitu vinssi, jolloin vinssattava runko asettuu suoraan kahmariin. Aiemmin valmistuksessa on ollut myös nelipyöräinen harvesteri, jonka ottamista uudelleen valmistukseen suunnitellaan.
Entistä enemmän vientimarkkinoihin panostava Ponsse oli mukana näyttelyssä isolla osastolla. Scorpion-harvesterimalli herätti suurta kiinnostusta.
Ponssella esillä olivat myös omat keltaiset telamallit, jotka valmistaa Veriga. Hakkuupäissä käytetään usein etukarsimaterinä prosessointikäyttöön tarkoitettuja versioita, sillä niillä pystytään tarttumaan helpommin metsurin maahan kaatamiin runkoihin – usein runkojen tyviosia ei voida järeyden vuoksi käsitellä koneellisesti.
Aikaisemmin harvestereita, kuormatraktoreita ja hakkureita valmistanut tanskalainen Silvatec on muuttanut Silvatec Forestiksi ja aloittanut samalla Prosilvan koneiden markkinoinnin. Valmistuksen osalta uusi yritys jatkaa enää vain kaatopäiden tuotantoa. Uusin hakkuupäämalli on kuvan Silvatec 560.
Dala-Gripen oli tuonut esille kuormatraktorin lajittelukouran. Ruotsalaisen tutkimuslaitos Skogsforskin aikaisemmin kehittämän kouran idea on todettu toimivaksi. Apupihdillä voidaan napata ensin kahmariin kuitupuut, ja sen jälkeen varsinaisella kahmarilla otetaan mukaan tukit. Näin harvennushakkuulla vähennetään nosturin käyttöä ahtaissa puuväleissä. Apuleuat toimivat paineohjattuna ilman lisäletkutuksia.
Ranskalaisvalmistaja Sogedepin metsäperävaunu on melkoisen hurja kokonaisuus. Sen omapaino on 5 tonnia ja kantavuus 15 t.
NAF-teleillä varustetun yhdistelmän nosturinakin oli Cranabin järeä FC10. Nivelaisa on todella järeä, ja kiinnitys traktoriin on toteutettu nivelpalikalla.
Vaunun veto toimii hydraulisellä välityksellä. Traktorin VOA pyörittää pumppua, ja vaunun etupäässä on vetomoottori, josta on nivelakseli teliin.
Kolmipäiväisenä järjestetty Euroforest 2018 -näyttely sai jälleen suuren suosion. Juhannuksen aikaan sijoittuvassa näyttelyssä kävi lähes 42 000 vierailijaa, joista 3 000 tuli ulkomailta. Näytteilleasettajia oli järeiden douglaskuusien varjoissa peräti 365. Suomalaisilla yrityksillä oli vahva ja laadukas panos näyttelyn tarjonnassa. Metsävarustelluissa traktoreissa Valtra oli selvä ykkönen. Näyttelyn suurin uutuus oli pienkonepuolella. Stihlin ensi kertaa yleisölle esitelty ruiskutustekniikalla toimiva MS 500i -moottorisaha, joka esiteltiin tarkemmin jo KV:n numerossa 11/2018.
Näyttelyssä havaitsi hyvin, kuinka monipuolinen ranskalainen metsäala on. Puuta korjataan metrisenä polttopuuna, lyhyinä kuitupuu-/tukkimittoina sekä pitkinä kokorunkoina. Kaikille vaihtoehdoille löytyi omaa laajaa konekirjoa. Lisänä vielä erilaiset raivauslaitteet sekä erittäin runsas kattaus maajyrsimiä. Niiden tarve on suuri, sillä niitä käytetään metsäpalojen estämiseksi tehtävien palokujien ja uudistusalojen muokkauksissa. Puuston suhteen Ranskan metsät ovat monenkirjavia. Lehtipuumetsien lisäksi kasvatetaan paljon douglaskuusta, joka saavuttaa järeän koon 60–70-vuoden iässä.