
Urakoi ja huoltaa - Samuli Rintala Oy




Samuli Rintala aloitti puimuriurakoinnin vuonna 2007 puolalaisella Bizon-puimurilla. Kaudella 2006 moitteettomasti omassa käytössä toiminut puimuri innosti kokeilemaan urakointia.
”Remonttien välissä saatiin puitua muutama hehtaarikin”, Rintala kertaa urakointiuransa alkuaikoja. Viimeisenä vuonna Bizonilla puitiin rahtia jo 140 hehtaaria. Toiminta laajeni Tanskasta käytettynä hankitulla New Holland TX32:sella ja kolmantena vuonna puintia urakointiin jo 360 hehtaarin verran. Sittemmin New Hollandeja hankittiin toinen lisää, kunnes toinen niistä vaihdettiin edelleen käytössä olevaan John Deere 9780:aan.
”Toissa syksynä 9780:n rinnalle hankittiin uusi John Deere W540. Tänä vuonna urakoitiin jo lähes tuhannen hehtaarin verran”, Rintala kertoo.
Urakointia isoille asiakkaille
Rintala pyrkii hankkimaan urakoitavaksi yhdeltä asiakkaalta mahdollisimman suuria aloja. ”Keskimäärin asiakkaillamme on noin 100 hehtaaria peltoa, kovin montaa asiakasta ei voi olla yhtä aikaa”, Rintala kertoo.
Viljelijät miettivät Rintalan mukaan puimuri-investointejaan yhä tarkemmin. Urakoitsijaan siirtyessä asiakas saa pellolleen tehokkaat puimurit ammattitaitoisilla kuljettajilla ja puimurin hankkimisen sijaan voidaan investoida esimerkiksi vastaanottokapasiteettiin. ”Parhaana päivänä olen päässyt 9780:llä ohraa puidessa 44 hehtaarin päiväsaavutukseen. Suurimmalla osalla asiakkaistamme sato ajetaan kuitenkin muualle kuin kuivureille”, hän jatkaa.
Urakoinnin on kannatettava
Rintalan koneet on hankittu pelkästään urakointikäyttöön. Esimerkiksi uutena hankittuun W540:seen valittiin vain urakoinnissa olennaiset varusteet, kuten automaattiohjaus. Muilta osin kone on perusmalli. ”Esimerkiksi renkaat ovat vakiokokoiset ja peilit manuaalisesti säädettävät, sillä ne eivät juuri lisää koneen tuottavuutta”, Rintala kertoo.
Koneisiin kuitenkin valitaan kaikki käyttöä helpottavat varusteet, kuten peruutuskamerat. Automaattiohjaus on Rintalan mukaan erinomaisen hyödyllinen varuste urakointikäytössä. ”40 hehtaarin puintipäivä on tarpeeksi rankka ilman ohjaamiseen keskittymistäkin. Puintityö tehostuu, kun pöydän koko työleveys saadaan jatkuvasti käyttöön, myös esimerkiksi paalaajat pitävät viivasuorista karhoista.”
Rintala on erotellut huoltokorjaamon ja puintiurakoinnin omiksi liiketoimiksi. ”Urakoinnin on kannatettava omillaan, siksi omat koneetkin huolletaan ja korjataan normaaleja tuntitaksoja käyttäen. Urakoinnin saisi helposti kannattamaan huoltokorjaamon kustannuksella. Moni huijaa itseään tekemällä niitä töitä, mistä tykkää, vaikkeivät ne oikeasti kannattaisikaan”, Rintala huomauttaa.
”Mikäli oman puimurin päivittäminen kiinnostaa ja koneeseen haluaa panostaa omia tarpeitaan enemmän, takaisinmaksuaikaa voi lyhentää huomattavasti pienellä urakoinnilla”, hän lisää.
Kustannukset ennakoitava
Kannattava urakointi edellyttää kustannustietoisuutta. Rintalan mukaan varsinkin muuttuvien kustannusten, kuten polttoaineen kulutuksen laskeminen on joskus vaikeaa, mutta joku keino kustannustason selvittämiseksi on kuitenkin oltava.
”Urakoidessa saattaa tulla päiviä, jolloin aamulla puidaan märkää lako-ohraa, jossa polttoaineen kulutus on 30 litraa hehtaarille, iltapäivällä saatetaan siirtyä sateen vaivaamalle 2 tonnia hehtaarissa tuottavalle lohkolle, jossa työmenekki ja polttoaineen kulutus ovat toista ääripäätä”, Rintala sanoo.
”Keskimäärin kuitenkin olosuhteet ja hehtaarisadot ja sitä kautta muun muassa koneiden polttoaineen kulutukset ovat kuitenkin hyvin ennakoitavissa. Tärkeää onkin, että urakoitsijalla on joku keino ennustaa koneiden muuttuvat ja kiinteät kustannukset riittävän tarkasti”, Rintala muistuttaa.
Puintikausi on usein hektistä aikaa. Urakoitavaa alaa kannattaakin Rintalan mukaan hankkia vain sen verran, kuin mitä pystyy varmasti hoitamaan. Muutoin seuraavana syksynä alaa saattaa olla hyvinkin vähän puitavaksi.
”Hyvin huolletut koneet varmistavat työn sujuvuuden sesongin aikana. Kiinnitämme paljon huomiota koneiden kuntoon jo ennakolta ja teemme myös ennakoivia toimenpiteitä, joilla tulevia seisokkeja voidaan estää”, Rintala kertoo.
Huolellisesti huolletut
Puimurit käydään huolellisesti läpi puintikauden jälkeen. Koneet huolletaan ennen talvisäilytystä sekä tehdään mahdolliset ennakoivat korjaukset ja kulutusosien vaihdot. Puimurit myös pestään tarvittaessa. Puintikauden aikana koneiden varustukseen kuuluu lehtipuhallin, jolla koneet puhalletaan päivittäin puhtaiksi irtoliasta. Mikäli sateen uhka on olemassa, puimurit puhalletaan puhaltimella puhtaiksi, jos koneet jäävät ulos seisomaan.
”Monet välttelevät puimurin pesua viimeiseen asti. Useimmiten esimerkiksi sähköviat johtuvat kuitenkin hiirituhoista, jotka voitaisiin välttää koneen pesulla ennen talvisäilytystä. Huoltoyrittäjän näkökulmasta myös piilevien vikojen löytyminen helpottuisi, jos koneet olisivat puhtaita.”, Rintala vinkkaa.
Pesun aiheuttamista laakerivioista Rintala ei ole huolissaan, kun painepesurin kanssa toimitaan järkevästi. ”Vettä ei kannata suihkuttaa paineella suoraan laakereihin. Kuivattelu ja jokaisen nipan huolellinen rasvaus riittävät yleensä pesun jälkeisiksi toimenpiteiksi”, hän jatkaa.
Huoltoon panostetaan
Rintala aloitti maatalouskonekorjaamotoiminnan vuonna 2008, vuonna 2010 solmittiin sopimus Agrimarketin kanssa. Samuli Rintala Oy:llä on kolme toimipaikkaa, Yläneellä, Loimaalla ja Laitilassa.
Huoltoja tehdään kaikissa kolmessa toimipisteessä, isoimmat ja vaativimmat työt on pyritty keskittämään Loimaalle, sillä Loimaan toimipisteestä löytyvät tarvittavat erikois- ja nostotyökalut vaativimpiinkin korjauksiin. Huoltopisteiden lisäksi käytössä on myös yksi huoltoauto, jota käytetään pääosin kiireellisissä tapauksissa sesonkiaikana.
Huoltotoiminnassa panostetaan työntekijöiden koulutukseen, asentajien ammattitaitoa päivitetään ja pidetään yllä jatkuvilla koulutuksilla.
”Pyrin myös jakamaan omaa käytännön työssä hankittua osaamistani talon sisällä. Tekniikan murroksen huomaa hyvin esimerkiksi Agritechnican mitalin saaneista innovaatiosta, suuri osa niistä on ohjelmistopuolelta”, Rintala sanoo.
Korjaamolla on panostettu tietotaitoon myös ohjelmistopuolella. Loimaan toimipisteeseen on tulossa Suomen ensimmäinen AMS-hylly, jonka avulla automaattiohjausjärjestelmien eri komponentteja on helppo esitellä asiakkaille. Yritys toimittaa myös paljon automaattiohjausjärjestelmiä koekäyttöön.
”Tavoitteenamme on olla Suomen paras maatalouskonekorjaamo. Vuonna 2014 meidät palkittiin Agrimarketin parhaimpana huoltokorjaamona, joten työ, mitä olemme tehneet on vienyt oikeaan suuntaan”, Rintala kertoo.
Osaston luetuimmat
- Koneurakointi Karvola urakoi kymmenellä traktorilla ympäri vuoden – menestyksen takana hyviä periaatteita ja ripaus tuuria
- Koneurakointi Karvola on urakoinnin monialayritys – ELY:n teitä ajetaan Haapavedelle saakka
- Valtran Suolahden tehtaalla tuotantoa kehitetään portaittain, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua – yhden traktorin valmistusaika on noin kahdeksan tuntia
- Tayga-moottorikelkat - Suoraan Volgan rannalta
- Hyötykelkat pitäneet tehtaan Suomessa - Lynx 50 vuotta
- Kooste vuoden 2023 metsänäyttelyiden annista – näyttelykävijät palasivat takaisin metsäalan koneiden pariin
- Video: Mika Klapurin konekorjaamolla maataloustyökoneiden määrä on lisääntynyt – ”Jos koneessa havaitsee pienenkin oireen, siihen kannattaa tarttua heti, ettei vika eskaloidu”