
Tulossa: Eurotier 2018 -näyttely 13.–16.11.2018 - Digiä kotieläintuotantoon













Hannoverin messualueella joka toinen vuosi järjestettävä Eurotier-näyttely on maailman suurin kotieläintekniikan näyttely. Vuorovuosin Eurotierin kanssa järjestettävään isoveljeensä Agritechnicaan verrattuna se on hieman pienempi, mutta aktiiviseltakin messukävijältä vaaditaan enemmän kuin yksi päivä näyttelyn edes välttävään läpikäymiseen.
Tänä vuonna Eurotier-näyttelyn teemana on ”Digital animal farming” eli digitaalinen kotieläintalous. Selvää on, että kotieläintuotannossakin löytyy lukuisia käyttökohteita nykyaikaiselle sensori- ja informaatiotekniikalle, jossa eri tavoin kerätty data yhdistellään pilvi- tai muussa palvelussa käyttäjän eli kotieläintuotantoa harjoittavan maatilallisen haluamalla tavalla.
Päätavoitteena on tietenkin työn ja kustannusten minimoiminen sekä tuotannon tehostaminen, mutta samoilla keinoilla ja teknisillä ratkaisuilla voidaan edistää myös kuluttajien entistä tarkemmin seuraamaa eläinten hyvinvointia. Selvää luonnollisesti on, ettei tuotantoeläimen hyvinvointia ja tuotannon kannattavuutta voi erottaa toisistaan – vain hyvinvoiva eläin voi olla tuottoisa.
Vain yksi kultamitali
Eurotier-näyttelyssä palkitaan parhaita teknisiä innovaatioita kulta- ja hopeamitaleilla. Tänä vuonna kultamitaleja jaetaan vain yksi, mutta hopeamitalisteja löytyy uusien tuotteiden joukosta peräti 25. Palkittavat innovaatiot on valinnut raati, johon kuuluu järjestävän tahon eli Saksan maataloustieteellisen seuran DLG:n tutkijoita ja asiantuntijoita sekä käytännön viljelijöitä.
Kultamitali myönnetään tänä vuonna Meier-Brakenburg-yhtiön kehittämälle Speedy-pesu- ja puhdistusjärjestelmälle, joka helpottaa sikojen ruokintakaukaloiden puhdistamista. Speedyssä on yhdistetty imuri syömättä jääneen rehun poistamiseen kaukalosta ja painepesurin suutin kaukalon pesemiseen, jolloin kaukalon puhdistus nopeutuu.
Sinänsä tämä kultamitalilla palkittu innovaatio ei sisällä mitään digitaalisuutta, mutta erityisesti raadin viljelijäjäsenet halusivat painottaa perinteisen ja suhteellisen raskaan kotieläinten hoitotyön keventämistä, kertoo DLG:n projektijohtaja Karl Schlösser.
Sikasektorille tämänvuotinen Eurotier tarjoaa em. kultamitalilla palkitun Speedy-puhdistusjärjestelmän lisäksi muitakin rehustuksen hygieenisyyttä parantavia tuotteita. Esimerkiksi Hog Slatin hopeamitalilla palkittava EZ Clean Corner helpottaa kuivaruokkijan puhdistusta.
Perinteistä ja uutta yhdistellen
Hopeamitalistien joukossakin on tuotteita, jotka eivät varsinaisesti edusta digitaalista tuotantotekniikkaa, vaan tuovat muita etuja tuotantoon. Esimerkkinä vaikkapa DeLavalin palkittu Evanza-lypsin ja vaihtokasetti, jossa perinteinen vedinkumi on korvattu uudenlaisella nopeasti vaihdettavalla vaihtokasetilla.
Valmistaja lupaa Evanzan avulla huomattavasti perinteistä vedinkumia nopeamman vaihtotyön sekä paremman maidon virtauksen, mikä on erityisen tärkeää yhä korkeatuottoisempien karjojen lypsyssä.
Aitoa digitaalisuutta nautakarjatalouden tuotantotekniikkaan tarjoaa hollantilaisen Nedapin hopeamitalilla palkittava CowComfort-järjestelmä, joka tuo AR- eli lisätyn todellisuuden tekniikan kotieläinrakennukseen. CowComfort yhdistelee kännykän kameran näkemän eläimen sen tietoihin, kuten esimerkiksi hedelmällisyys-, terveys- ja tuotantodataan, jotka ovat samalla kertaa hoitajan nähtävillä kännykällä.
Mielenkiintoinen on myös näyttelyssä esiteltävä dsp-Agrosoftin CBS System, jolla pyritään ennakoimaan lypsylehmien mahdollisia sorkkavaurioita. Jokainen lehmä kuvataan 3D-kuvantamistekniikalla lypsyn jälkeen ja näin saadulla tiedolla lehmän kuntoa ja liikkumista seuraavalla datalla pyritään ennakoimaan tuotantoa tunnetusti alentavia sorkkavaurioita.
Myös hollantilainen Schippers esittelee Eurotierissä sorkkavaurioiden ennakointiin tarkoitetun MS Corundum -järjestelmän, jossa jokaisen lypsyn jälkeen lypsylehmän sorkat skannataan ultraäänellä altapäin lehmän seisoessa vaaka-antureiden päällä.
Ruokintaan automatiikkaa
Automaattiset ruokintajärjestelmät ovat jo arkipäivää nautakarjatiloilla. Wasserbauerin NANO-ruokintarobottijärjestelmä yhdistää automaattisen rehunjaon ja automaattisen säilörehun irroituksen siilosta. Siilolla on automaattisesti toimiva rehunirroitin, ja varsinainen sekoitus- ja jakorobotti liikkuu sen reittiä määrittävien magneettien ohjaamana.
Eurotierissä on perinteiseen tapaan myös mittava osasto ruokintatekniikkaa, josta löytyy todennäköisesti useita uutuustuotteita, jotka eivät kuitenkaan syystä tai toisesta ole päässeet mitalisarjaan. Ainakin hollantilainen Trioliet lupaa esitellä uuden automaattisen ruokintajärjestelmänsä Hannoverissa.
Lannankäsittely ja energiantuotanto kehittyvät
Lannankäsittely ja ravinnepäästöt ovat kotieläintuotannon kestoaihe. Big Dutchman palkitaan tänä vuonna hopeamitalilla sikojen Pig T -lannankäsittelyjärjestelmästään. Karsinan lattiana on liikkuva matto, joka kuljettaa ulosteen ja kuivikkeet lantakouruun ja erottelee virtsan maton alla olevaan putkeen. Näin pyritään vähentämään lannan ammoniakkipäästöjä.
Lannankäsittelylaitteet yleisemminkin ovat ruokintalaitteiden tapaan runsaslukuisina esillä Hannoverissa. Lannankäsittelyyn liittyvää tekniikkaa erityisesti biokaasun tuotantomielessä löytyy myös Eurotierin yhteydessä järjestettävässä Energy Decentral -näyttelyssä, jossa on tänä vuonna esillä myös runsaasti aurinkoenergian tuotantoon ja energian varastointiin liittyviä teknisiä ratkaisuja.
Eurotier-näyttely järjestetään Hannoverin messualueella 13. – 16.11.2018. Samassa yhteydessä järjestetään Energy Decentral -näyttely. Lisätietoja: www.eurotier.com ja www.energy-decentral.com
Osaston luetuimmat
- Agritechnicassa metsävarusteet vähissä, mutta bioenergian tarjonta monipuolista
- Uudentyyppisessä KoneAgriassa oli pienten toimijoiden vuoro – näytteilleasettajat olivat erittäin tyytyväisiä näyttelyn antiin
- Hyötykelkat pitäneet tehtaan Suomessa - Lynx 50 vuotta
- Tayga-moottorikelkat - Suoraan Volgan rannalta
- Mantsinen-nosturit tunnetaan paitsi suorituskyvystään myös energiatehokkuudestaan – Mikko Mantsinen esittelee materiaalinkäsittelynostureiden tekniikkaa
- Fendtin historia ja taustat
- KoneAgria 2023 -uutuustuotekilpailussa tekoälyä käyttävälle järjestelmälle kultaa – kilpailussa mukana lähes 80 ehdokasta