Jo yhdeksättä kertaa Tampereen Pirkka-hallissa järjestettyä Kone-Forum-näyttelyä vietettiin odottavissa tunnelmissa. Maatalous- ja koneyrittäjien määrän lasku mietityttää konemyyjiä, mutta silti tulevaisuus ei aivan toivottomalta näytä. Kolmessa hallissa ja ulkoalueilla riitti messuvieraille nähtävää erityisesti peltoviljely- ja sadonkorjuukoneiden saralla.
Vieskan Metalli tuo markkinoille uudet VM300DS- ja VM400DS-suorakylvökoneet. Tyyppinumero kertoo kuljetus- ja työleveydet sentteinä. Koneiden siirrettävillä väliseinillä varustettujen säiliöiden tilavuudet ovat 3500 ja 4800 l. Siemenen ja lannoitteen syötönsäätö on portaaton. VM:n patentoidut tarkkuusvantaat sisältyvät varustukseen. Jyräpyörästön rengaskoko on 15.0/66-17. Yrma. (HH)
Tommi Hakala, Heikki Härkönen, Pertti Jalonen, Seppo Nykänen, Uolevi Oristo, Matti Turtiainen
Koneiden koko kasvaa, mistä esimerkkinä oli Agritekin osastolla ollut 10-teräinen vaunuaura. (UO)
Aimo Kortteen Konepaja on tuonut markkinoille aivan uudentyyppisen myllyn. Perinteisten valssien sijasta W-Max-myllyssä on hierrelevyt, joiden ansiosta mylly sopii kaikille viljalaaduille sekä kosteana että kuivattuna. W-Max-myllyjä on kahta mallia, joista pienemmän teho on 10–30 tonnia tunnissa ja suuremman teho 25–60 tonnia tunnissa. Myllyyn on saatavissa sekä elevaattori että tuubipakkauslaite. Lisävarusteena on saatavissa automaattinen ohjausjärjestelmä. Uutuus on patentoitu 43 maassa. (MT)
Xerion on kahteen suuntaan ajettava liikennetraktori, jonka suurin nopeus on 50 km/h. Mallistossa on nejä eri tehovaihtoehtoa 246 kW:stä alkaen. Xerion voidaan varustaa joko kiinteällä tai kääntyvällä keskiohjaamolla. Kolmas vaihtoehto on kuvassa näkyvä, kiinteällä etuohjaamolla oleva malli, jonka ohjaamon takana on tila lannanlevittimen säiliölle tai vetokuulalle. Kone-Forumissa ollut Xerion oli varustettu SGT-lietevarustuksella, jonka säiliön koko on 14,9 m3 ja työleveys 16 m. Etunostolaitteissa on pumppukuormain, pumput ja välisäiliö, nivelöidyssä takanostolaitteessa on sijoitinlaite. Vastaava laite on myyty Suomeen viime vuonna (esittely KV 8/2011) Monikäyttöisyys on Xerionin valtti, sillä konetta voidaan käyttää levityssesonkien välillä esim. niittoon tai hakkurin pyöritykseen. K-maatalous. (UO/HH)
Junkkari, Suonentieto ja Wapice Oy:t ovat yhdessä kehittäneen järjestelemän viljan täsmäviljelyn suunniteluun, toteutukseen, seurantaan ja raportointiin. Ratkaisussa hyödynnetään traktorin ja työkoneen välistä ISOBUS-ohjausta. Viljelysuunnittelu tehdään Suonentiedon Agrineuvos-ohjelmistolla, joka myös ohjaa Junkkari-kylvölannoittimen syöttölaitteistoja Wapicen työkoneohjaimella. Järjestelmän avulla päästään GPS-paikkatietoon perustuvaan, ennalta suunniteltuun, paikkakohtaiseen lannoite- siemenmärän säätöön. Tuotantopanokset saadaan tähdättyä lohkolla kohtiin, joissa niistä saadaan paras mahdollinen hyöty. Agrimarket. (HH)
Urearuiskutuksella varustettujen traktoreiden ja metsäkoneiden määrä kasvaa tasaisesti. Tähän saumaan on Infraline säiliönvalmistaja iskenyt omilla adBlue kuljetussäiliöillään (Blue 200 ja 450 mallit). Paketti täysin valmis yksikkö, jossa on 30 l/min tuottava 12 tai 24 voltin pumppu, 4 m letku ja automaattipistooli. Lisävarusteena Blue 200 malliin on saatavana talvipaketti CEMbox – kuljetuslaatikko jossa on lämpöeristys. Laatikossa on ylimääräistä tilaa lämmittimelle. (SN)
Yrman traktorivalikoima täydentyy Deutz-Fahr Agrofarm TTV 420- ja 430-malleilla. Molemmissa on ahdetut, 4-litraiset nelosmoottorit, mallikohtaiset nimellistehot ovat 73 ja 80 kW (99 ja 109 hv). Ajovoimansiirto on portaaton, neljänkympin huippunopeus saavutetaan moottorinopeudella 1800 r/min. Voimanottonopeudet ovat 540, 540E ja 1000 r/min. Hydrauliikan tuotto on 93 l/min ja nostolaitteen nostovoima 5300 kg. (HH)
Agrimarket toi ensimmäistä kertaa näytille kesällä esitellyt John Deere 6R -sarjan traktorit (KV 10). Esillä olleissa 6170R:ssä ja 6190R:ssä on molemmissa 6,8 litraiset, Stage 3b-normin EGR-hapetuskatalysaattori-hiukkasloukkutekniikkaa käyttävät kuutosmoottorit. Mallikohtaiset suurimmat tehot ovat 152 ja 167 kW (207 ja 227 hv). (HH)
Kverneland PW 100-10 Variomat -vaunuaurassa on 10 terää. Varsinaisessa vaunurungossa on 6 teräparia ja loput neljä teräparia ovat rungon jatkeeksi kiinnitetyssä EG 4 -nostolaitepaluuaurassa. Viilun leveys on säädettävissä portaattomasti välillä 30–50 cm (12–20”). Auran toimintoja hallitaan ISOBUS-ohjausjärjestelmällä. Valinnaisena saa OnLand-varustuksen (traktorin kaikki pyörät sängellä). Agritek Oy. (HH)
Dalbo CultiTrail -äkeiden työleveydet ovat 5 ja 6 m. Piikkiakseleita on 5 ja piikit ovat 80 mm:n jaolla. Hydraulisäätöinen joustoetulata ja jälkiäes sisältyvät vakiovarustukseen. Kuljetusleveys on vain 2,5 m, ajovalot sisältyvät varustukseen. Yrma. (HH)
Lemken Juwel-aurassa on useita kilpailijoista poikkeavia ratkaisuja. Sivukallistus säädetään totutun ruuvisäädön sijaan sähköhydraulisesti auran kääntösylinterillä ja tukipyörässä on hydraulinen korkeussäätö. Sälesiiven rintapala ja säleet irtoavat ja kiinnittyvät ilman työkaluja käsivoimin. Säleet voivat olla joko muovia tai terästä. K-maatalous. (HH)
Bogballen ilman vaakavarustusta olevien L-sarjan keskipakolevittimien vakiovarusteena on kätevä apuväline, jolla erilaisten lannoite-erien levitysmäärä on helppo määrittää tarkasti. Koneen mukana on kankainen suppilo, puntari ja sekuntikellolla varustettu laskin. Lannoite laitetaan suppiloon, suppilon pohjassa oleva venttiili avataan ja juoksutetaan lannoitetta 30 s ajan ämpäriin. Lannoite punnitaan ja saatu määrä kerrotaan vakioluvulla. Laskutoimituksen antama tulos on suoraan levittimen säätöasteikon lukema. Menetelmä mahdollistaa myös levitysmäärän tai ajonopeuden nopean muutoksen vain tekemällä laskutoimitus uudelleen. Kalibrointivarustuksen saa myös vanhempiin malleihin 150 eurolla, sis. alv. 23 %. K-maatalous (UO)
He-Va Sub Tiller muokkaa kolmella piikillä 2,5 m:n leveydeltä. Piikeissä on hydrauliset laukaisimet. Suurin, hydraulisesti putkipakkerilla säädettävä muokkaussyvyys on 0,6 m. K-maatalous. (HH)
Nostolaitekiinnitteisen Multiva Wingmasterin muokkausleveys on 3 metriä. Hydraulisella laukaisujärjestelmällä varustetut 7 piikkiä ovat kahdella akselilla 425 mm:n jaolla. Muokkaussyvyys säädetään hydraulisesti jyräpyörästöllä. Koneen paino on 2070 kg. K-maatalous. (HH)
Väderstad Swift -kultivaattoreiden valikoima laajenee 4 ja 4,4 m malleihin. Swiftissä on tehokkaasti värisevä jousipiikki, jolla päästään matalasta sänkimuokkauksesta 15 cm työsyvyyteen asti. Kapeimman mallin vetoon tarvitaan vähintäin 100 kW:n tehoinen traktori. Uutta on myös pyörivä kaksiosainen tasoitin, joka tasoittaa koneen ajolinjojen väliin jäävän sauman. Agrimarket myy Swift 400 -kultivaattoria 32 960 euron verolliseen hintaan. Pyörivät tasoituslautaset sisältyvät perushintaan, jälkiäes maksaa 2380 euroa. Leveämpi 440-malli on pari tonnia kalliimpi. (UO/HH)
Väderstadin Spirit-kylvökoneesta on tarjolla myös F-kylvölannoitinversio, joka sijoittaa lannoitteen nauhaksi esimuokkauslautasen avaamaan vakoon. Kylvövantaat on sijoitettu jyräpyörästön taakse ja jokaisella vantaalla on oma kannatuspyöränsä. Konetta on kokeiltu hyvällä menestyksellä Ruotsissa, Norjassa ja Skotlannissa. Agrimarket. (UO)
Hinattavan Catros 2 TS -lautasmuokkaimen saa joko 4-, 5- tai 6-metrisenä mallina. Muokkauksessa kuljetuspyörästö taittuu koneen päälle, pyörästön paino tehostaa maahakuisuutta. Puhallintoiminen piensiementen kylvölaite laajentaa käyttömahdollisuuksia. Agrimarket. (HH)
Uudessa Potila Master -äesmallistossa piikit ovat 8 akselilla 80 mm:n jaolla, rungon pituus on kasvanut 3,29 metriin. Valinnaisena saa 70 mm:n kärjellä varustetut piikit 70 mm:n jaolla. Monipuolisen valinnaisvarustevalikoiman ansiosta äkeen ominaisuudet ovat helposti muokattavissa maalajikohtaisiksi. Master-malliston muokkausleveydet asettuvat haarukkaan 5–8 m. K-maatalous. (HH)
VM6000-multausauran voi varustaa kiekkoleikkureilla, jotka leikkaavat viillot terien kohdalle. Ratkaisulla saavutetaan tukkeutumaton muokkaus tilanteessa, jossa kasvijätettä on runsaasti pellon pinnalla. Yrma. (HH)
Umega GPP23 -ruuvipurkuvaunulla vilja liikkuu tehokkaasti puimurilta jatkokuljetuksesta vastaavan kaluston kuormatilaan tai murskesäilöntää tekevälle valssimyllylle. Lavatilavuus on 23 m³ ja läpimitaltaan 400-millisen purkuruuvin teho on 400 tn/h. Varustukseen sisältyy sekä elektroninen vaaka, hydrauliset jarrut että 700-sarjan rengastus. K-maatalous. (HH)
Arskan uusittu vaunukuivurimallisto täyttää magnum mitat. Malleja on kaikkiaan 6. MW 500:n tilavuus on 53,2 kuutiota, MW 900:n 93. Elevaattoreiden siirtotehot ovat valmistajan mukaan 92–118 tonnia tunnissa. Ohjauskeskuksessa on valmius täyttö- ja eränvaihtoautomatiikkaan. Lämmönlähteiksi on tarjolla sekä ali- että ylipaineuuneja teholtaan 556 kW–1 MW. Samat komponentit käyvät kiinteisiin kuivureihin. (PJ)
Mepu Oy:n osastolla oli esillä USA:ssa menestystuotteeksi osoittautunut RetroRocket eli kartiopohjaisiin viljasiiloihin sovitettu tuuletuskanava. Sen on suunniteltu asettuvan siiloon kohtuullisen pienestä luukusta. Puhallin tulee siilon ulkopuolelle ja poistokanavan kattoon.Tuotetta ei ollut vielä hinnoiteltu. Näyttelyistä saadun palautteen perusteella päätetään, löytyykö sille käyttöä myös täällä. (PJ)
Agrosec Optivol tuo uutta ajattelua vajaiden viljaerien kuivaamiseen. Ylemmän säiliön puoliväliin asennetut kapasitiiviset anturit valvovat kuivurissa olevan viljan määrää. Jos harjojen päällä ei ole viljaa, automatiikka sulkee kanavien tulo- ja poistoilmaluukut. Näin kuivausilma ei pääse karkaamaan, vaan se ohjautuu vain niihin kennoihin, joissa on viljaa. Sulkuautomaatit voidaan laittaa useampaan päällekkäiseen kuivauskennoon. Sulkuluukut ovat pääsääntöisesti kiinni ja ne avautuvat, kun viljaa on riittävästi. (PJ)
Twister-viljasiilojen kauppa on lähtenyt liikkeelle kohtuullisesti. Suurin yksittäinen asiakkaalle toimitettu siilo vetää 1 miljoona kiloa. Siiloihin saa tuuletuspuhaltimen, ei kuitenkaan varsinaista kuivausvarustusta. Siilot laivataan USA:stä Mepun varastoon, josta ne toimitetaan asiakkaille. Mepu Oy/Yrma. (PJ)
Uusissa Agrosec ProAir-siiloissa ilma ja vilja ovat samassa kanavassa. Vastapuolelle voidaan laittaa toinen siilopatteristo, siilojen pohjaluukut on moottoroitu. Niiden käyttö voidaan yhdistää kuivurin ohjausautomaatioon. Viljan tuuletukseen ja tyhjennykseen on Åkerstedt-korkeapainepuhallin, joka sietää vielä 6 elementtikerroksen vahvuisen viljakerroksen. Siiloa voidaan käyttää pelkkään kuivaukseen, puskurivarastona tai jo kuivattujen erien jäähdytykseen tai vanhojen kuivureiden kuivauskapasiteetin laajentamiseen. (PJ)
Agrosec Vision on kuivuriautomaation uusinta sukupolvea. Käynnissä olevat toiminnot ja viljan kulkureitit näkyvät yhdellä silmäyksellä, siilostolle on omat, tarkentavat ikkunansa. Kuivauserien tiedot ja siilokirjanpito tallentuvat kuivauksen etenemisen mukaan tietokannaksi. Käyttöä varten kuivurin valvontahuoneeseen tarvitaan tietokone, etäkäyttöä varten tietoliikenneyhteydet, jolloin kuivauksen etenemistä voidaan seurata mobiililaittein esimerkiksi puimurin ohjaamosta tai kotitoimistosta. Etäkäyttö mahdollistaa ohjelmiston päivitykset ja etätuen tehtaalta. Järjestelmä kasvaa kuivaamon mukana ja on räätälöitävissä kuivurikohtaisesti. (PJ)
K-maatalous esitteli JF Stollin 3,5-metrisen niittomurskaimen, jossa on uudentyyppinen Vari Float -kevennysjärjestelmä. Teräpalkin kevennys säädetään hydraulisesti. Arvonlisäveroton ennnakkomyyntihinta perusvarustein on 16 707 euroa. (MT)
Taarup Silodisc -säilörehun siilolevitin on järeän oloinen kone. Nostolaitesovitteisessa levittimessä on kaksi järeää VOA-käyttöistä kelaa ja hydraulisesti hallittavat levitinsiivet. Levityskeveys on jopa 6 metriä. Tehontarve on 130 hevosvoimaa. Lisävarusteena on saatavana hydraulihallintainen rehutalikko ja hydraulimoottorikäyttö. Hintaa levitinhirmulla on 17 073 euroa (alv 0 %). Myynti Agritek Oy. (MT)
Elhon uudet NK-etuniittokoneet ovat työleveydeltään 3- ja 3,3-metrisiä. Yhdessä perhosmallisen NK-8000 takaniittokoneen kanssa saavutetaan 8 m:n niittoleveys. K-maatalous. (HH)
Elho on valmistanut paalisilppureita jo yli 15 vuotta. Mallisto kasvaa uudella CrossCutter-paalisilppurilla, jolla voidaan kuivikkeiden levityksen lisäksi myös jakaa säilörehupaaleja kuivikelevityksen rinnalla. CrossCutissa on kehitetty myös jäätyneiden paalien silppuamiseen. Kolakuljettimen piikit saavat pitävän otteen paalista ja terärummun vinoon asennetut terälaput tekevät paalista selvää jälkeä. Elho CrossCut:issa on kaksinopeuksinen vaihdelaatikko: yksi nopeusalue oljelle ja yksi tuorerehulle tuorerehulle. Koneen etuosassa on puhallin, joka jakaa rehun syöttöpyödälle tai heittää oljen karsinaan. Myyntisarja on suunniteltu syksylle 2012. Elho/K-maatalous. (UO)
1. John Deeren pyöröpaalain 960 oli esillä ensimmäistä kertaa Suomessa, tosin vain halkaistuna esittelyversiona. Paalaimen rakenne poikkeaa perinteisistä hihna-koneista siinä, että siinä ei ole varsinaisesti takaluukkua lainkaan, vain verkkokankaasta tehty suoja. Kammion muodostavat kaksi kumihihnaa, jotka kiertävät ylhäältä taittorullan kautta alas kahdelle varren päässä olevalle rullalle. Paalattaessa rullat ovat alhaalla ja paali muodostuu hihnojen varaan rullien päälle. Kammion sivun muodostavat levyt jotka ovat kiinteitä. Paalin tultua valmiiksi molemmat sivut liikkuvat 50 mm ulospäin ja varret nostavat rullat ylös, jolloin paali vierähtää ulos. Kevyen rakenteen ansiosta liikkeestä on voitu tehdä erittäin nopea, paalin pudotusaika onkin vain noin 5 sekuntia. Paalain tulee myyntiin ensi kesälle. (SN)
2. Uudella sidontalaitteella paali voidaan sitoa muovilla tai verkolla. (SN)
3. Tuubikäärimeen on tullut automaattinen toiminto: käärintä käynnistyy automaattisesti ja paalien saumakohtaan kääritään enemmän muovia. Tekniikka jolla automatiikka on toteutettu, on sama kuin klapikoneissa. Agronicilta on tulossa myös paalain ilman käärintälaitetta (tuubikäärijän pariksi). (SN)
4.–5. Paalisilppuri 250 TS on varustettu karkaistuilla booriteräs-keskipakoterillä, jotka eivät ole arkoja paaleissa mahdollisesti oleville kiville ja muille vierasesineille. Rakenteet on tehty kestämään raskaita paaleja, tehontarve on 50 kW:a. Torvi on ympäripyörivä ja lipanohjaus hydraulinen. (SN)
Triolietin apevaunujen puhallin on muotoiltu uudelleen. Uusi muotoilu parantaa puhaltimen puhallustehoa ja vähentää tehontarvetta. Apevaunu on muuten pysynyt entisellään. Triolietin puhaltimella varustetun kaksiruuvisen apevaunun testijuttu on julkaistu Koneviestin numerossa 7/2011. (MT)
Termater valmistaa valmiita katto- ja seinäelementtejä maataloudenkin tarpeisiin. Teräsrunkoinen ja elementeistä koottava halli on nopea pystyttää. (MT)
K-maatalouden myynnissä oleva Averda-hoitoparsi on kätevä ratkaisu navetoihin. Muun parsiaidan yhteyteen asennettava lukittava parsi helpottaa eläinten siemennystä ja hoitoa. Hoitoparren hinta on 1360 euroa (sis. alv. 23 %). (MT)
Traktorin nostolaitteisiin kytkettävässä LP 125 lietepumppussa on imuletkun päässä on hydraulinen syöttöpumppu ja ulosottoakselilla käytettävä varsinainen VOA-käyttöinen 6-siipinen tehopumppu. Laitteen imupumppu on pienikokoinen ja sen saa mahtumaan pienistä aukoista sisään. Jatkamalla 5-metristä imuletkua pumppu mahdollistaa lietteen pumppauksen myös navetan sisältä ja muista ahtaista paikoista, joihin ei saa vaunua sopimaan. Pumppausteho 10 000 litraa minuutissa. (SN)
Sähkökäyttöisessä MRP 100 lietteensiirtopumpussa on ruuvisyöttö ja silppuava pumppusiivikko. Liete imetään pumppuun ruuvilla yläpuolelta, lietteessä olevan olki ja heinä hienontuvat tasalaatuiseksi massaksi. Pumppu toimii automaattisesti, taajuusmuuttaja seuraa kuormitusta. Mikäli pumpun kuormitus kasvaa tukkeuman takia liian suureksi, pyörimissuunta vaihtuu ja pumppu puhdistuu. (SN)
Yrman myynnissä oleva uusi, norjalaisen Agromiljön valmistama, heinänsiemenen märkäkylvölaite on mielenkiintoinen uutuus. Heinänsiemen johdetaan lietevaunun letkulevittimen jakajaan, josta se kulkeutuu lietteen mukana peltoon. (MT)
Lame-lietevaunusta on tehty myös yksiakselinen, järeillä renkailla varustettu malli. (MT)
Livakan multaimen jousitettujen lautasten liikevara on suuri. Lautasiin on saatavissa irrotettava ”suksi”. Se painaa pellon pintaa lautasen kummaltakin puolelta, jotta lautanen ei pyöriessään nosta heinän juuria ja irtomultaa nurmen sängelle. Vaunussa on myös monipuolinen, CAN-väylätekniikkaan perustuva ohjausjärjestelmä. K-maatalous. (UO)
DeLavalin Herd Navigator-analyysilaitteisto lanseerattiin Suomen markkinoille Kone-Forum-näyttelyssä. Analyysilaitteisto helpottaa lehmien kiimojen, utareterveyden ja ruokinnan onnistumisen seurantaa. Herd Navigatorilla voidaan mitata maidon progesteronipitoisuutta, laktaattidehydrogenaasipitoisuutta ja betahydroksibutyraattipitoisuutta. Progesteronipitoisuuden seurannalla voidaan määrittää lehmän oikea siemennysajankohta. Laktaattidehydrogenaasin pitoisuus sen sijaan korreloi maidon soluluvun kanssa, joten sen nousu kertoo piilevästä ja mahdollisesti puhkeamassa olevasta utaretulehduksesta. Betahydroksibutyraattipitoisuuden nousu puolestaan kertoo ketoosista eli asetonitaudista. Jo aiemmin muissa Skandinavian ja joissakin Euroopan maissa myynnissä ollut laitteisto on yhteensopiva DeLavalin DelPro-lypsynhallintajärjestelmän kanssa, joten se soveltuu käytettäväksi sekä DeLavalin automaattilypsyjärjestelmissä että lypsyasemilla. DeLavalin osastolla Herd Navigatoria esittelivät Olli Kasurinen DeLavalilta (oik.) sekä Suomen ensimmäinen Herd Navigator-käyttäjä Markus Halonen Kiuruvedeltä. Halonen kertoi, että ensimmäisen puolen vuoden käyttöjakson aikana paras hyöty on saatu lehmien progesteroniseurannalla. Isossa karjassa kiimojen seuranta on kovaa työtä, johon automaattisesti lypsyrobotin yhteydessä toimiva Herd Navigator tuo tuntuvan helpotuksen. (MT)
Hese-takalanavalikoimasta löytyy nyt vaihtoehto myös pienempään traktoriin. Hese 1–25:n joko mekaanisesti tai hydraulisesti kääntyvän levyn leveys on 2,5 m. Suurempien Hese-lanojen tapaan varustusta voidaan täydentää väliterällä. Agrimarket. (HH)
Pohjois-Irlantilaisten Predator-koneenkuljetuslavettien kantavuudet ovat 15–22 tn, kantavuudesta riippuen jarrullisia akseleita on joko 2 tai 3. Kuvan suurimman lavetin kuormatilan pituus on 7,3 m ja korkeus maasta 915 mm. Teleskooppisilla levitysosilla kuormatilan leveyden voi nostaa 2,55:stä 3,05 metriin. K-maatalous. (HH)
Leppä-lumilingot ovat siirtyneet Vama-tuotemerkin alle ja -valmistukseen. Etualan 255-malli on saatavissa lapasyöttöisenä (LS) tai ruuvisyöttöisenä (KS) versioina. Linkojen pohjan muotoilua on muutettu, keskelle sijoitettu hammasterä karhentaa myös keskikohdan. Vakiovarusteilla Vama Leppä 255 LS maksaa 2990 euroa ja 255 KS 3260 euroa, hinnat sis. alv. 23 %. Tukijalakset ovat saatavissa lisävarusteena. Taaempi kääntyvätorvinen ja alennusvaihteellinen 260 HD LS maksaa vakiovarusteilla 4760 euroa, sis. alv. 23 %. (TH)
Palms-maansiirtovaunuun on saatavissa hydrostaattinen veto, joka hyödyntää uusien traktoreiden tehokasta hydrauliikkaa. Maksimi 17,2 kN vetoteho ja 5,6 km/h ajonopeus saavutetaan, kun hydrauliikan tuotto on 100 l/min ja tehollinen paine-ero 180 bar (esim. 200 bar työpaine ja 20 bar vastapaine paluulinjassa), rengaskoko on 520/50x17”. Mottorin kokoa voidaan kasvattaa, mikäli traktorista on saatavissa vielä enemmän öljyä. Hydrostaattinen veto toimii myös peruutettaessa, mutta nopean maantieajon ajaksi se on kytkettävä vapaalle. Järjestelmän toimittaa Sampo Hydraulics. Agrimarket myy sitä Palms-perävaunuihin 6750 euron verottomaan hintaan. (UO)
Espanjalainen Garcia on uusi merkki Suomen kuivalannanlevitinmarkkinoilla. Järeää tekoa oleva Triton-malli oli ensiesittelyssä Kone-Forum-näyttelyssä. 12 tonnin kärryssä on jousitettu vetoaisa, hydrauliset jarrut ja neliketjuinen pohjakuljetin. Hintaa komeudella on 30 520 verotonta euroa. Vaunun maahantuojana on Laakson Metalli Oy ja myyntiverkostona K-maatalous-ketju. (MT)
Fransgård GT-300 DKH -takalana tarjoaa pienimuotoiseen tienhoitoon monipuoliset ominaisuudet. Pikakiinnitteinen karheenlevitin (lisävaruste) on nopea asentaa kuulakytkimillä ja kallistuvalla vetolaitteella saa tasattua ojaluiskat haluttuun kaltevuuteen. Perusvarusteilla (hydraulinen teränkääntö ja 360 astetta kääntyvät tukipyörät) takalevyn hinta on 5640 euroa, sis. alv. 23 %. (TH)
John Deeren lavamaasturi XUV 550 on mielenkiintoinen ajopeli. 16 hv bensiinimoottorilla varustettu erillisjousitettu 4-vetomalli on tuotepäällikkö Teemu Häkkisen mukaan rekisteröitävissä EU-traktoriksi ja jää hinnaltaan noin 10 000 euron hintaluokkaan. Tämähän tarkoittaa sitä, että tavallisen mönkijän hinnalla olisi saatavana rinnakkain istuttava kuljetuskapasiteetiltaan tehokas lavamaasturi. (SN)
Amerikkalaisen ruohonleikkurivalmistaja MTD:n tehtaalla Saksassa tehdään ajoleikkureita myös MF:n värein. Etuleikkurin leveys on 127 senttiä, moottorina on 11,4 kW:n Kawasaki Twin, jonka iskutilavuus on 726 kuutiosenttiä. Pöydän puhtaana pitoa helpottavat molemmin puolin olevat pesusuuttimet. Kone maksaa noin 5000 euroa veroineen. (PJ)
Hyvin huomaamaton mukavuusvaruste on Norcar-pienkuormaimen ohjaamo. Se perustuu turvakehikkoon kiinnitettäviin muovilevyihin, alareunasta avoin rakenne tuulettuu tehokkaasti. (TH)
Kranman T1900 4wd -vaunu K 30–50 nosturilla on Suomen uutuusmalli. Runko on kotelorakenteinen ja hydraulinen aisaohjaus tekee pitkästä vaunusta ketterämmän. Hintaa SGN:n osastolla olleelle komeudelle mainittiin 19 500 euroa, sis. alv. 23 %. (TH)
Kawasakin Mule on tullut uudelleen tapetille Sumekon myyntiohjelmassa, kuvassa 6-paikkainen henkilönkuljetusversio. Tarvittaessa takapenkit voi kääntää pois, jolloin lavatila kasvaa huomattavasti. Mulet ovat erityisesti olleet kaivosyhtiöiden kiinnostuksen kohteina henkilönkuljetuksessa. (SN)
Ilsbo H 1000 on hydraulipyöritteinen raivauspää kaivukoneen tai metsäkoneen puomistoon asennettavaksi (tarvittava öljynvirtaus min 90 l/min). Metrin työleveyden omaavalla laitteella painoa on 300 kg ja hinta 8073 euroa, sis. alv. 23 %. Hinta sisältää hitsattavat soviteosat. (TH)
Farmi Forest esitteli uudelleen nimettyä metsäperävaunumallistoaan. ”Kymppitonniluokassa” on valittavissa etualan malli 100 tai taaempi Koneviestin testissä ollut Vario 101. Kuvassa vaunu 100 on varustettuna 4670-nosturilla. Yhdistelmän hinnaksi kerrottiin näyttelyn varustuksella 22 440 euroa, sis. alv. 23 %. (TH)
Easy 38 on Hakki Pilke -tuotesarjan uusin edustaja. Se erottuu muista pyöristettyjen muotojensa ansiosta. Katkaisua, syöttökuljetinta ja halkaisuterän korkeutta hallitaan 1 vivulla. Halkaisua hallitaan sähköisesti, katkaisua hydraulisesti. Valmistaja sanoo ratkaisun lyhentävän pieniläpimittaisten rankojen käsittelyä. Katkaisulaipan pituus on 16 tuumaa, noin 38 senttiä. Turvasäleikön etureunassa on ledvaloramppi, joka valaisee halkaisukourua. Säleikköä nostettaessa mikrokytkin pysäyttää laitteen toiminnot. Poistokuljettimessa on roskanerotteluaukko. K-maatalous/Maaselän Kone Oy. (PJ)
Polttopuuyrittäjille suunniteltu uutuusmalli Palax KS 43 s katkoo rangat 20-tuumaisella ketjulaipalla. Vakiovarusteena saa myös vastaavan mittaisen motolaipan. Rangansyöttöön on hihnakuljetin, poistoon 4,3-metrinen ketjukuljetin. Halkaisuterän korkeus on hydraulisesti säädettävä, vakioterä halkaisee pölkyt kahtia tai 6 osaan. Katkaistavan puun suurin läpimitta on 42 cm ja katkaisupituudet 25–55 senttiä. Koneessa on täyshydraulinen hallinta. Palax/Agrimarket. (PJ)
Kotitarve- ja ammattikäyttöön tarkoitettu Hakki Pilke Expert 37, entinen 2X, on muotoiltu uudelleen. Mattokuljetin on lisävaruste. (PJ)
Edullisemman hintaluokan metsävaunuja edusti Nokka MV 719 varustettuna 2572-nosturilla. Verottomalla kymppitonnilla (12 300 euroa, sis. alv. 23%) saa 7,5 t kantavuuden perävaunun, mekaanisella 2-vipuohjauksella varustetun ja 5,2 m ulottuvan nosturin. Hydrauliselle aisaohjaukselle on valmius ja vaunu on saatavissa myös leveämmillä 400 mm renkailla. (TH)
Uusvanha tuotemerkki McCulloch tulee suuremmassa mittakaavassa Suomen markkinoille. Osa Suomeen tulevista malleista valmistetaan Ruotsissa. (TH)
Sariksen perävaunut ovat siirtyneet K-maatalouden jälleenmyyntiin. Maahantuojana jatkaa kaarinalainen Agados Oy. Hollantilaisen Sariksen mallivalikoima on runsas. Kippivaunujen lisäksi mallistoon kuuluu matalia kuljetuslavetteja sekä tietysti perinteisiä kiinteälaitaisia tavarankuljetusvaunuja. (UO)
Kone-Forumin järjestäjät Agritek Oy, Hankkija-Maatalous Oy, K-maatalous ja Konekesko sekä Yrittäjien Maatalous olivat asettaneet kolmipäiväisen tapahtuman tavoitteeksi 25 000 kävijää. Varovainen tavoitteen asetanta oli jälkikäteen arvioituna viisasta, sillä 26 700 vieraan kävijämäärä ylitti tavoitteen vain niukasti.
Vaikka maatalouskonekauppa onkin jo noussut muutaman vuoden takaisesta aallonpohjasta, ollaan kaupan huippuvuosista vielä tuntuvasti jäljessä. Keskusliikkeiden johtajien puheita kuunnellessa vahvistuu näkemys siitä, että maatalouden rakennemuutos on nyt edennyt niin pitkälle, että kauppaliikkeidenkin on siihen sopeuduttava. Huolestuttavia signaaleja on ollut ilmassa jo useamman vuoden ajan, mutta silti kenenkään puheenvuoroissa ei kuultu toivottomuutta. Konekaupan pienentyvää volyymia kompensoi hintojen nousu, joten markkina pysyy kutakuinkin samansuuruisena vuosittain.
Kone-Forumissa oli esillä kaikki Suomessa myytävät leikkuupuimurit sekä Claasin ja New Hollandin ajosilppurit. Näihin palaamme ensi numeron sadokorjuu-teemassa.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Isot koneet ja uudet tekniikat kannattelevat
Agritek Oy:n markkinointijohtaja Antti Anttila muistutti uuden moottoritekniikan tuovan vipinää markkinoille. Päästömääräysten kiristyminen tulee nostamaan traktoreiden, puimureiden sekä ajettavien työkoneiden hintaa. Korotus tulee konetyypistä ja kokoluokasta riippuen olemaan 5–10 prosentin luokkaa.
Asiakkaan kannalta katsottuna ympäristöystävällisyydellä on myös hyviä puolia, sillä etenkin SCR-tekniikkaa eli AdBlue-lisäainetta käyttävien moottoreiden polttoaineen ja lisäaineen yhteiskulutus on alhaisempi kuin vanhojen moottoreiden. Puimurissa polttoaineen kulutus on vain pieni osa käyttökustannuksista, minkä vuoksi taloudellisempi moottoritekniikka maksaa itsensä takaisin todella hitaasti, jos koskaan.
Päästömääräysten takia vanhemman tekniikan myynti jää pikku hiljaa pois ja Agritekin myymät Case ja New Holland ovatkin jo täysillä mukana uusissa moottoritekniikoissa erityisesti traktoreissa. Käytännössä kaikki tällä hetkellä myynnissä olevat yli 100 kW:n traktorit on varustettu uusilla 3B-tason päästömääräykset täyttävillä moottoreilla.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Claas ja New Holland pystynevät siirtymäkausisäännösten ansiosta käyttämään vielä ensi kaudelle myytävissä puimureissaan ja ajosilppureissaan ainakin osin vanhojen 3A-määräysten mukaisia moottoreita. New Hollandin pienemmät, 5000-sarjan puimurit varustellaan vanhoilla moottoreilla. Sen sijaan suuremmat mallit saavat jo uudet moottorit.
Konekeskon edustuksessa oleva Massey Fergusonkin luottaa traktoreissaan vanhaan koeteltuun ja edullisempaan moottoritekniikkaan niin kauan kuin mahdollista.
Anttila näki piristymistä myös säilörehukoneissa, erityisesti ajosilppuriluokassa. Agritek on aloittanut jo aiemmin New Hollandin ajosilppureiden myynnin Suomessa ja varauksia koneisiin on jo tehty tulevalle kaudelle. Anttilan mukaan ensi kaudelle koneen haluavien olisikin syytä suunnitella tilauksia vielä tämän vuoden puolella.
Puimureissakin Agritek on päässyt kiinni raskaaseen sarjaan. Ensimmäinen Casen Axial Flow-malli myytiin viime vuonna ja Anttila oli selvästi toiveikas myynnin etenemisestä myös New Hollandin isommissa puimurimalleissa.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Agrimarketissa realismia
Hankkija-Maatalous Oy:n toimitusjohtaja Ensio Hytönen kertoi, että Agrimarket-ketjun tammi–syyskuun myynti, 784 miljoonaa euroa, on kasvanut tänä vuonna 12 prosenttia edellisvuoden vastaavasta. Hytösen mukaan Agrimarketin myynti on vajaa puolet koko Suomen noin 2 miljardin euron maatalouskauppabisneksestä.
Toimialan kasvu on Hytösen mukaan ollut vuosittain 7–8 prosentin luokkaa, mutta kasvu tulee lähes yksinomaan hintojen noususta, ei volyymin kasvusta. Hytönen muistuttikin, että maatalouden rakennekehitys on Suomessa edelleen erittäin nopeaa ja heijastuu luonnollisesti vahvasti kaupankäyntiin.
”Alle 20 000 maatilayritystä tuottaa 80 prosenttia kaikesta tuotannosta.”
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Viime aikoina huolestuttavia merkkejä on tullut erityisesti rehukaupasta, johon vaikuttaa tietenkin lihantuotannon heikko kannattavuus.
Kesko näkee tulevaisuuden valoisana
Konekeskon maatalouskoneiden linjajohtaja Jukka Keltto näki konekaupan nykytilanteen kohtalaisen hyvänä. Konekeskon osalta tilannetta parantaa K-ryhmän läsnäolo Baltian markkinoilla, jossa Konekeskolla on Kelton mukaan markkinajohtajuus.
Keltto näki konekaupan näkyvimmän kärjen, traktorimarkkinoiden, olevan edelleen kasvussa muutaman vuoden takaisen pudotuksen jälkeen. Markkinat ovat kasvaneet pohjimmaisesta 2500 kappaleen vuosimyynnistä tänä vuonna jo myytyyn 3100 kappaleeseen. Keltto kuitenkin muistutti, että pidemmällä ajalla osviittaa Suomen traktorimarkkinoille kannattaa katsella Ruotsin noin kahden tuhannen traktorin vuosimyynnistä.
Traktorikaupan vetureina ovat yli 100 kW:n traktorit, joiden osuus on yli 40 prosenttia myydystä määrästä. Toisaalta pienempiä noin
75 kW:n luokan traktoreita menee myös mukavasti kaupaksi. Niiden osuus markkinoista on Kelton mukaan parikymmentä prosenttia.
Myös K-maataloudessa näkymiä maatalouskaupalle pidetään kohtuullisen valoisina. Maata-louskaupastakin vastaava Rautakeskon varatoimitusjohtaja Antti Ollila kertoi, että erityisen hyvin kaupaksi ovat viime aikoina käyneet pienemmät koneet, kuten klapikoneet, lumityökoneet, lanat ja tienhoitokoneet sekä metsäkoneet. Ollila kertoi, että kaupassa on havaittavissa jopa lievää volyymin nousua.
”Erityisesti tämä näkyy ympäristönhoitokoneissa.”
Yrma uudessa kuosissa
Kone-Forumin neljäs järjestäjä Yrma eli entinen Yrittäjien Maatalous oli esillä uusissa merkeissä, sillä tanskalainen DLA Group tuli Yrman pääomistajaksi elokuun alusta lukien. Uutta ilmettä oli näkyvissä myös yhtiön logossa ja lyhentyneessä nimessä.
Suomi on ainoa maa, jossa DLA Group tekee konekauppaa. Yrma aikoo kuitenkin jatkossakin panostaa konekauppaan, vakuutti johtaja Tero Pietilä. Yrman oma konevalikoima kattaa puimuria lukuunottamatta hyvin viljatilan tarpeet, kotieläintiloille tarjotaan yhteistyökumppani NHK:n koneita. Yrman valikoimassa on paljon tanskalaisia koneita, mutta se ei johdu tanskalaisesta omistajasta vaan on Yrman edeltäjän, T-Maatalouden perintöä. n