Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Innovatiivinen automaattiruokkija

Hollantilainen Peeters Landbouwmachines on lähtenyt mukaan autonomisten ruokintajärjestelmien kehittämiseen Peecon XYZ 24/7 -konseptilla. Suunnittelun pohjana on hollantilaisen Agridekin laakasiilojen peittelyjärjestelmä. Se koostuu siilon yllä kulkevasta rullasta, jonka ympärille vedellä täytettävä peite kelataan.

Rulla liikkuu siilon päällä joko renkailla tai kiskoilla, jotka kulkevat seinien ulkopuolella. Järjestelmän ansiosta siiloa voidaan myös käyttää erittäin poikkeuksellisesti. Kate voidaan nimittäin rullata kokonaan pois siilon päältä, ja ajaa useita rehusatoja päällekkäin. Järjestelmän ansiosta tilalle riittää vain pari siiloa, eikä Agridekin mukaan säilyvyyskään ole osoittautunut ongelmaksi. Peitettä voidaan rullata enintään 20 asteen pakkasessa suolaliuoksen ansiosta, ja kelan pitäisi pärjätä vielä puolen metrin lumikerroksen kanssa.

Ruokintajärjestelmä irrottaa säilörehun siilosta niin ikään poikkeuksellisella menetelmällä. Rullan kanssa samassa rungossa kulkee hydraulisesti rehuun painettava, mitoiltaan 25 x 50 cm leikkuri, joka sahaa rehua irti. Leikkuri on kiinni putkessa, jossa on lietson muodostama ilmavirta. Ilmavirta kuljettaa rehun siilon reunalla olevaan sekoitusyksikköön, tai vaihtoehtoisesti esimerkiksi apevaunuun. Sekoitusyksikölle rakennetaan raide, josta se saa virtansa liikkumiseen ja sekoittamiseen. Raidetta pitkin sekoitin kulkee navetan ja siilojen väliä. Järjestelmään voidaan hankkia useita sekoittimia, ja näin ollen rehun irrotuslaitteistoa voidaan periaatteessa käyttää 24/7.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tuomas Anttila