Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Konekaupassa vakaat tunnelmat

Agritechnica-näyttely on kaikkien konevalmistajien vuoden päätapahtuma. Siksi Agritechnica-näyttelyn järjestäjä, saksalainen neuvontajärjestö DLG pitää yleensä hyvissä ajoin ennen näyttelyä lehdistötilaisuuden, johon Koneviestikin osallistui. Näyttelyn järjestäjät ja konevalmistajien edustajat esittelivät tekniikan suuntauksia ja markkinatilannetta.

Monet maatalouskonevalmistajat tekivät viime vuonna historiansa parhaan tuloksen. Traktoreiden ja puimureiden myynti tulee laskemaan, mutta koneiden koon kasvu nostaa konekauppiaiden liikevaihtoa.

Maanmuokkaus- ja kylvötekniikoihin sekä kastelujärjestelmiin investoiminen jatkuu, koska kuivuus yleistyy varsinkin Välimeren ympäristön maissa. Samaan aikaan on varauduttava tulvien minimoimiseen ja sadevesien entistä tarkempaan talteenottoon. Tippukastelu, entistä tarkempi kastelun säätö ja automaatio, sekä muut vettä säästävät menetelmät yleistyvät. Tarkkuuskylvö yleistyy öljy- ja palkokasvien lisäksi myös viljoilla.

Dokumentoinnin ja jäljitettävyyden tarve kasvaa

Torjunta-aineiden käyttörajoitukset muuttavat viljelymenetelmiä. Samalla viranomaisten valvonnan ja kuluttajien edellyttämän tuotteiden jäljitettävyyden tarve lisää dokumentointia ja digitalisaation hyödyntämistä. Markkinat pakottavat tuottajat lisäämään koko tuotantoketjun seurattavuutta ja läpinäkyvyyttä, jotta tuotanto on tehokasta ja kilpailukykyistä. Tuotannon oltava kannattavaa ja kestävää, jotta ostajat ovat kiinnostuneita hankkimaan sen tuotteita.