Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Cinnamon Ridge Farm -maatalousalan yritys tuottaa maitoa, lihaa ja matkailua

Iowalainen Cinnamon Ridge Farm on monipuolinen maatalousalan yritys, jonka toimintaan kuuluu lypsykarjatalouden lisäksi niin juustola, oma tilamyymälä kuin postitoimistojen vuokraustakin. Myös tilavierailut ovat tärkeä osa toimintaa.
Cinnamon Ridge -tilakeskukseen kuuluu useita tuotantorakennuksia, joista uusin on kuvassa vasemmalla näkyvä, vuonna 2012 rakennettu 200 lehmän robottipihatto, joka juustoloineen kustansi kokonaisuutena noin 2,5 miljoonaa dollaria.
Cinnamon Ridge -tilakeskukseen kuuluu useita tuotantorakennuksia, joista uusin on kuvassa vasemmalla näkyvä, vuonna 2012 rakennettu 200 lehmän robottipihatto, joka juustoloineen kustansi kokonaisuutena noin 2,5 miljoonaa dollaria. Kuva: Cinnamon Ridge Farms
Cinnamon Ridge Farmilla on myös oma logo.
Cinnamon Ridge Farmilla on myös oma logo. Kuva: Tapio Vesterinen
Pääosa maissista kylvetään 16-rivisellä John Deere -kylvökoneella. Tila siirtyi muutama vuosi sitten geenimuunneltuihin lajikkeisiin. Maissi kylvetään keväällä minimimuokattuun soijan sänkeen.
Pääosa maissista kylvetään 16-rivisellä John Deere -kylvökoneella. Tila siirtyi muutama vuosi sitten geenimuunneltuihin lajikkeisiin. Maissi kylvetään keväällä minimimuokattuun soijan sänkeen. Kuva: Cinnamon Ridge Farms
Tilan noin 2000 hehtaarin pinta-alasta valtaosalla kasvaa maissia, josta noin kolmasosa käytetään oman karjan rehuksi ja loppu myydään.
Tilan noin 2000 hehtaarin pinta-alasta valtaosalla kasvaa maissia, josta noin kolmasosa käytetään oman karjan rehuksi ja loppu myydään. Kuva: Cinnamon Ridge Farms
Soijaa päästään puimaan useimmiten syyskuun lopulla. Puintikosteus on yleensä noin 13 % ja satotaso noin neljä tonnia hehtaarille. Soija kylvetään suorakylvönä.
Soijaa päästään puimaan useimmiten syyskuun lopulla. Puintikosteus on yleensä noin 13 % ja satotaso noin neljä tonnia hehtaarille. Soija kylvetään suorakylvönä. Kuva: Cinnamon Ridge Farms

Cinnamon Ridge Farm sijaitsee Yhdysvaltain keskilännessä Iowan osavaltiossa Donahuen kaupungissa. Isäntäpari John ja Joan Maxwellin lisäksi tilalla työskentelee 14 henkilöä. Maidon ja lihan tuotannon lisäksi tila myy muun muassa maissia teollisuudelle ja kuuluupa yhtenä osana yritystoimintaan myös postitoimistorakennusten vuokrausta valtiollekin.

Pellot salaojissa

Tilalla on viljelyksessä noin 2 000 hehtaaria, josta enin osa on varattu maissille ja soijalle. Kaikki pellot on salaojitettu, jotta pellolle päästään keväällä varmasti oikeaan aikaan. Salaojittaessa putken ympärille ei tarvita soraa, sillä maalajit ovat alueella muutoinkin tarpeeksi karkeita. Imuojien väli vaihtelee 13–30 metrin välillä lohkon olosuhteista riippuen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Pellot ovat myös käytännössä kivettömiä, mikä helpottaa kaikkea viljelytoimintaa. Soija ja maissi vuorottelevat viljelykierrossa. Maissille kylvöalusta valmistellaan keväällä kerta-ajolla, soija kylvetään suorakylvönä.

Maissi ruiskutetaan rikkoja vastaan kaksi kertaa. Ensimmäinen annos ruiskutetaan ennen kuin maissi ehtii pintaan ja toinen noin 10 senttiä korkeaan kasvustoon. Lajikkeina viljellään geenimuunneltuja roundup-ready lajikkeita.

Geenimuuntelun osalta Maxwellillä on selvä kanta: "Meidän tilallamme geenimuunneltuihin lajikkeisiin siirtyminen muutti lähes koko peltoviljelyn. Enää en tarvitse tuholaismyrkkyjä, ongelman etsimisen sijaan se voidaan ennaltaehkäistä. Saavutimme geenimuunneltuihin lajikkeisiin siirtyessä lohkosta riippuen 30–50 % satotason nousun."

Maxwellit ovat panostaneet sikäläisittäin keskitasoa enemmän viljelykiertoon. Pelkän sängen sijaan he käyttävät talven aikana peitekasvina ruista tai vehnää, joka kylvetään syksyllä lietteen levityksen jälkeen ja niitetään ja silputaan keväällä muovin alle ja käytetään eläinten rehuna. Tästä oivalluksesta Maxwellit saivat ympäristöpalkinnon pari vuotta sitten.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Navetoiden ja sikalan lietteet levitetään puintien jälkeen peltoon vetoletkulevittimellä ja multaimella. Karjanlannan lisäksi noin puolet kasvien tarvitsemasta typestä levitetään lietteen lisäksi ruiskulla nestemäisessä muodossa.

Kasvukauden pituus on tässä osassa keskilänttä noin 170 päivää huhtikuun puolivälistä lokakuun alkuun. Talvet ovat kylmät rapakon takanakin, elohopea käy normaalina talvena 30 pakkasasteessa. Routa tekee hyvää paitsi maan rakenteelle myös tappaa hyönteisiä, mikä mahdollistaa suorakylvön. Alueella sataa noin 800–1 000 mm vuodessa.

Maissisadosta noin kolmasosa käytetään oman karjan ruokintaan, loppu myydään teollisuudelle esimerkiksi etanoliksi jalostettavaksi. Vuonna 2014 maissisadossa päästiin ensimmäistä kertaa yli 20 tonnin hehtaarisatoon, vuonna 2018 jyvämaissia saatiin jo yli 23 tonnia hehtaarilta.

Toimenpiteitä tukien eteen

Maxwell ei saa valtiolta suoria pinta-alaan tai tuotantomääriin perustuvia maataloustukia, vaan tuet on jaettu erilaisiin ohjelmiin, joihin ilmoittautumalla tukea voi hakea tehtyjä toimenpiteitä vastaan. Tila on mukana esimerkiksi suojavyöhykeohjelmassa. Cinnamon Ridge -tilalla suojavyöhykkeitä on perustettu Mississippi-joen varsilla oleville lohkoille, joissa niiden päätavoitteena on suodattaa ja vähentää jokiveteen päätyvän maa-aineksen määrää.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

"Valtio ei kerro, mitä meidän viljelijöinä tulisi tehdä, vaan toimenpiteet perustuvat vapaaehtoisuuteen. Esimerkiksi suojavyöhyketukea varten teimme suunnitelman suojavyöhykkeiksi asetettavista maa-alueista ja hyväksyttyään suunnitelmamme valtio maksaa pinta-alaan perustuvan vuosikorvauksen. Ohjelmasta voi irtautua halutessaan milloin tahansa, jolloin myös tukien maksu loppuu", Maxwell kertoo.

Maxwell laskeskelee erilaisia ohjelmia olevan noin 50 kappaletta. Ohjelmien tavoitteena on yleensä esimerkiksi puhtaampi vesi tai puhtaampi maaperä.

Pihattonavetassa on tunneli-ilmanvaihto, kuivitus tapahtuu läheisen joenuoman hiekalla. Hiekka on omistajien mukaan loistava kuivike siihen saakka, kunnes se sekoittuu lantaan.
Pihattonavetassa on tunneli-ilmanvaihto, kuivitus tapahtuu läheisen joenuoman hiekalla. Hiekka on omistajien mukaan loistava kuivike siihen saakka, kunnes se sekoittuu lantaan. Kuva: Tapio Vesterinen
Lypsykarjaa laidunnetaan aktiivisesti. Kokonaisuutta arvioiden tilan jerseylypsykarja on tällä hetkellä USA:n toiseksi paras – tavoitteena on nousta ykkössijalle.
Lypsykarjaa laidunnetaan aktiivisesti. Kokonaisuutta arvioiden tilan jerseylypsykarja on tällä hetkellä USA:n toiseksi paras – tavoitteena on nousta ykkössijalle. Kuva: Cinnamon Ridge Farms

Amerikan toisiksi tuottoisin jerseykarja

Tilan päätuotantosuunta – ja puheita kuunnellen myös omistajien intohimo – on noin 200-päinen jerseylypsykarja. Cinnamon Ridgen pihattonavettaa asuttaa noin 200 jerseylehmää, joiden tuotos on tällä hetkellä Amerikan toisiksi paras. "Tavoitteenamme on nostaa lähiaikoina karjamme koko maanosan tuottavimmaksi karjaksi lehmää kohden mitattuna", Maxwellit kertovat.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ainesta tavoitteeseen navetassa on jo, sillä peräti kuusi kymmenestä Amerikan parhaiten lypsävästä jerseylehmästä on Maxwellien navetassa.

Vuodesta 2012 lehmät on lypsetty neljällä robotilla. Lehmät käyvät lypsyllä keskimäärin 3,3 kertaa päivässä. Keskituotos on 36 litraa maitoa per lehmä per päivä. Tämä siitä huolimatta, että lehmille ei anneta hormooneja. Lypsylehmän keski-ikä on 5 vuotta.

Kaikki lehmät ruokitaan samalla seoksella kaksi kertaa päivässä, ja käytössä on apevaunu. Ruokinta aloitetaan joka päivä kello 8 ja kello 13.30. Ruokintaresepti koostuu sinimailassäilörehusta, soijajauhosta, lämpökäsitellystä soijasta, jauhetusta maissista, maitojauheesta, maissisäilörehusta ja puuvillan siemenestä.

Lisäksi appeeseen voidaan sekoittaa myös etanolitehtaalta sivutuotteina saatavaa maissigluteenia. Appeen väkirehupitoisuus on noin 55 prosenttia.

Pihaton kuivikkeena käytetään hiekkaa, jota saadaan lähes rajattomasti läheisestä jääkauden aikaisesta vanhasta joen pohjasta. Maxwell laskeskelee kuivitus- hiekan maksavan noin 75 senttiä tonnilta. "Hiekka on mahtava aine kuivikkeena siihen saakka, kunnes se sekoittuu lannan kanssa. Roboteilla hiekka ei ole ongelma, sen sijaan lannan käsittelyssä hiekka aiheuttaa runsaastikin päänvaivaa", Maxwell kertoo.

Tila ei ole meijeriosuuskunnan jäsen, sillä osuuskunta ei sallisi maidon käyttöä oman juustolan tarpeisiin. Maxwellin mukaan maidon hinta on noin neljänneksen parempi, kun se myydään omassa juustolassa juustoksi jalostettuna.

Lypsykarjan ja lihakarjan lisäksi tilalla on myös sikala, joka tuottaa noin 10 000 lihasikaa vuodessa. Sikalan tärkein tuote on Maxwellin mukaan lanta, joka lanta levitetään tilan pelloille lannoitteeksi.

Suuri osa tilan tuottamasta lihasta myydään oman, kuvassa olevan itsepalveluperiaatteella toimivan tilamyymälän kautta. Yhdestä naudasta saatava tuotto on yli tuplat parempi kuin teollisuudelle myytäessä. 11 vuoden aikana varkaustapauksia on sattunut ainoastaan yksi, joka sekin selvisi parhain päin.
Suuri osa tilan tuottamasta lihasta myydään oman, kuvassa olevan itsepalveluperiaatteella toimivan tilamyymälän kautta. Yhdestä naudasta saatava tuotto on yli tuplat parempi kuin teollisuudelle myytäessä. 11 vuoden aikana varkaustapauksia on sattunut ainoastaan yksi, joka sekin selvisi parhain päin. Kuva: Tapio Vesterinen
John Maxwell osti Cinnamon Ridge -tilan vuonna 1988. Vaimo Joan Maxwell tuli tilalle kuutisen vuotta sitten ja työskentelee täysipäiväisesti tilalla.
John Maxwell osti Cinnamon Ridge -tilan vuonna 1988. Vaimo Joan Maxwell tuli tilalle kuutisen vuotta sitten ja työskentelee täysipäiväisesti tilalla. Kuva: Tapio Vesterinen

Tuotteita myyntiin omasta tilamyymälästä

Suuri osa tilan juustoista ja lihatuotteista myydään omasta, kylätien varrella olevasta itsepalveluperiaatteella toimivasta tilamyymälästä. Omistajat ovat varsin innostuneita kaupasta, joka on myös yritystoiminnan kantilta katsottuna kannattavaa toimintaa.

"Teollisuudelle myytynä yhden naudan lihoista saadaan noin 800–900 dollaria. Oman kaupan kautta myytynä vastaava summa on noin 2 300 dollaria. Teurastamo sijaitsee noin 10 kilometrin päässä ja summasta on tietenkin vähennettävä noin 500 dollarin teurastuskulut per eläin", Maxwell toteaa.

Maatilamatkailusta liiketoimintaa

Vierailimme Maxwellien tilalla Hankkijan asiakasmatkan yhteydessä. Tilalla vierailee vuosittain 6 000–7 000 henkilöä, joista yli puolet tulevat ulkomailta. Maxwellien mukaan noin 85 % vieraista tulevat John Deeren kautta.

Laajamittaiset tilavierailut alkoivat vuonna 1997, kun Maxwell palkittiin kansallisella tasolla vuoden nuoren viljelijän palkinnolla. Samoihin aikoihin John Deereltä etsittiin lähellä Molinen pääkonttoria sijaitsevaa tilaa, jonka vierailu voitaisiin yhdistää pääkonttorilla käyntiin.

"Myönnettäköön, että toisinaan olisin mieluummin esimerkiksi kauniina päivänä puimassa, mutta suhtaudun kuitenkin tilavierailuiden vetämiseen erittäin vakavasti. Ihmiset haluavat puhua tilan näkemisen lisäksi myös käytännön töitä tekeville viljelijöille", Maxwell painottaa.

Tilavierailut ovat muodostuneet vuosien saatossa merkittäväksi osaksi Maxwellien elinkeinoa. Tila veloittaa tietyn summan jokaisesta tilalla vierailevasta henkilöstä. Vierailuun kuuluu myös tukeva oman tilan tuotteita sisältävä ateria isäntäperheen kotitalossa, jonka isäntä vaatimattomasti kehaisee omin käsin rakentaneensa.

Cinnamon Ridge on hyvä esimerkki maatilasta, joka on mukana monentyyppisessä yritystoiminnassa. Toimintojen hajauttaminen vähentää huomattavasti riippuvuutta yhden tuotteen, kuten maidon, hinnasta.

Kuvat: Tapio Vesterinen ja Cinnamon Ridge Farms