
Eima 2012, Bologna, Italia: Maatalousnäyttely italialaisilla mausteilla
Eima-maatalousnäyttely keräsi loppuvuodesta Italian Bolognaan viiden päivän aikana 196 000 vierailijaa, mikä oli uusi kävijäennätys. Ulkomaalaisia kävijöistä oli 22 prosenttia.

Mascarin uutuus on muuttuvakammioinen yhdistelmäpaalain. Hihnakoneen suurin mahdollinen paalinkoko on 170 cm. Silppurissa on 15 terää. (SN)

Niittosilppurin aika ei näytä olevan täysin ohi, tässä turkkilaisen Fimaksin näkemys asiasta. Työleveys on 150 cm, ja voimansiirtoa on siirretty 60 cm sivulle. Veto on suoraan vetokoukusta sivulle käännettävästä aisasta ja perävaunu kytketään samaan linjaan silppurin taakse. Esittelijä kertoi, että silppuria käytetään paljon tuoreruokinnassa, koska konetta ei välttämättä tarvitse irrottaa siirron aikana perävaunusta. (SN)

Näytillä oli runsaasti pieniä, 100 litran säiliöitä. Käyttötarkoituksia oli joka lähtöön: dieselille, bensiinille, urealle, öljylle ja vedelle. Pyörien avulla pientä säiliötä voi siirtää helposti lyhyitä matkoja. (SN)

Polttoainesäiliöitä oli näytillä runsaasti, suurin osa oli metallirakenteisia. Tarjolla oli erilaisia pumppuratkaisuja, tässä huippuyksikössä on sähköpumpun yhteydessä vedenerotussuodatin. Isommissa säiliöissä oli kaikissa jäljellä olevan polttoaineen määrän kertova mittari. (SN)

Näyttelyssä palkittiin yhdellä hihnalla varustettu muuttuvakammioinen Supertino S170 -paalain, jolla voi paalata ainoastaan kuivaa materiaalia, kuten heinää ja olkea. Valmiin paalin halkaisija on 90–170 cm. Erikoista rakenteessa on hihojen kiristystekniikan sijainti takakammion yhteydessä. Tekniikalla estetään paalattavan materiaalin kertyminen kiristysrullien väliseen tilaan. (SN)

Gallignanin uusi levennetty Tri-Combi-noukin asennetaan paalaimen ja traktorin väliin. Paalaimen molemmin puolin on ylimääräiset noukkimet, jotka keräävät materiaalin keskinoukkimelle kuljetinmattojen avulla. Kverneland hankki viime syksynä omistukseensa Gallignani S.P.A:n koko osakekannan. (SN)

Stortin puhdistusyksikössä on imuri ja painepesuri. Yksikkö toimii omalla moottorillaan, imurille on oma säiliö ja pesurille 300 litran nestesäiliö. Laitteella voidaan puhdistaa ja tarvittaessa desinfioida karjasuojia. (SN)

Bauer S855 -separaattori pystyy käsittelemään 30 kuutiota karjanlietelantaa ja 35 kuutiota sianlietelantaa tunnissa. (SN)

Falc-kesantomurskaimen työleveys on 5 m. Ruuvin avulla murskattava tavara kerätään karheelle, josta sen voi vaikka paalata. Murskaimen toinen puoli käännetään hydraulisesti pystyyn kuljetuksen ajaksi. (SN)

Merlon Cingo on mielenkiintoinen laite rakennuksille ja viherrakentamiseen. Koneen perusta on tela-alustainen pienoiskuormankantaja, johon on kehitetty kokonainen tuoteperhe työkaluja jyrsimistä, ruohonleikkureista ja lumilingoista erilaisiin lavoihin, kauhoihin ja kaivureihin. Voimanlähteenä on bensiini- ja dieselmoottorit tehoalueella 8,2–20 hv. (SN)

Italialainen lietelannan multain on erilainen kuin meillä yleisesti käytössä oleva. Järeä rakenne kestää kovaan maahan multauksen, myös multaussyvyys on melkoinen. Multain on kuvassa kuljetusasennossa, levitys työasentoon tapahtuu hydraulisesti. Osassa multaimissa laitimmaiset vantaat käännettään sivulle. Vannasväli oli silmällä arvioiden noin 50 cm. (SN)

Enaman-puupuimurin edessä oleva teräketju leikkaa puun poikki ja kahdessa kerroksessa oleva siirtolaitteisto siirtää puun hakkurin syöttökouruun. Hakkuri on ruuvityyppinen. (SN)

Tarvikepuolella led-valot ovat syrjäyttäneet lähes kokonaan perinteiset hehkulankapolttimot. Led-valojen etuna on pidempi kestoikä ja kestävämpi rakenne. Käytännössähän esimerkiksi perävaunun eliniän aikana lediä ei tarvitse vaihtaa kuin mekaanisen rikkoutumisen takia. Tekniikan yleistyminen on myös pudottanut hintoja. (SN)

Voimansiirtoakselin ristikoiden, suojaputken laakereiden sekä ulko- ja sisäputken rasvaus sujuu yhden rasvanipan kautta.

Case ja International Harvester yhdistyivät vuonna 1985. Magnum on ensimmäinen uuden yrityksen suunnittelema malli, jota on valmistettu jo 25 vuoden ajan. Case Magnum 340 Silver on juhlavuoden kunniaksi valmistettu erikoismalli, jota on tehty rajoitettu kappalemäärä. Sen suurin moottoriteho on 389 hevosvoimaa. (UO)

New Holland T7.270:n suurin teho on mallinumeron mukaisesti 270 hv/198 kW. Traktoriin on saatavissa 50 tai jopa 60 km/h:n ajonopeus ja ABS SuperSteer -järjestelmä, joka toimii maantiellä perinteisen ABS:n tavoin estäen pyörien lukkiutumisen ja lyhentäen siten jarrutusmatkaa. Pellolla järjestelmä toimii etevästi ohjausjarrujen kanssa, sillä järjestelmä ei lukitse sisempää pyörää kokonaan vaan jarruttaa sitä tehokkaasti. Pellon pinta rikkoutuu vähemmän ja kääntyminen on, alustasta riippuen, jopa tehokkaampaa kuin perinteisellä sisemmän pyörän lukkojarrutuksella. (UO)

Polmack valmistaa suutinten vaihtoa helpottavaa työkalua, joka sopii muun muassa TeeJetin, Lechlerin ja Aragin suuttimille. Pienikokoisen suuttimen vaihto on suojakäsineet kädessä hankalaa ja pienet osat putoavat helposti peltoon kasvuston joukkoon. Vaihtotyökalu paitsi nopeuttaa suutinten vaihtoa, myös lisää työturvallisuutta, koska suuttimeen ei tarvitse koskea paljain käsin. (UO)

TeeJet AI3070 on kaksoisuutin, jonka levittää torjunta-ainetta sekä puomin etu- että takapuolelle. Etummaisen suutinreiän suihku osuu kasvustoon 30 asteen kulmassa maahan nähden, jotta se tunkeutuu hyvin kasvustoon ja käsittelee kasvin toisen puolen tehokkaasti. Takimmaisen suuttimen kulma on 70 astetta, jotta kasvien ”takapuolen” käsittely on mahdollisimman peittävä. AI 3070 sopii parhaiten kasvitautien torjuntaan. (UO)

Hypro XT on erikoissuutin, jossa on täysin epäsymmetrinen levityskuvio. Suutin on tarkoitettu joutomaan, viheralueiden tai hedelmätarhojen kaltaisiin kohteisiin, joissa leveän puomin käyttö on puiden tai epätasaisen maaston aiheuttaman keinunnan takia hankalaa. Suuttimen levitysalue yltää jopa neljään metriin asti. Hyproa kauppaa MV Agent Oy. (UO)

TeeJetin valikoimaan kuuluu useita erilaisia lannoitesuuttimia. StreamJet 7 on tarkoitettu melko suurten nestemäisten lannoitemäärien levitykseen muokatulle maalle tai pystykasvustoon. SJ7-suutin ei sovellu lehtilannoituksiin. Suuttimesta lähtevät seitsemän suihkua ovat kapeita ja pisarat karkeita, jotta lannoiteliuos tunkeutuu tehokkaasti kasvuston läpi peltoon aiheuttaen mahdollisimman vähän polttovaurioita. Ruiskutuspaine on 1,5–4 baariin ja valikoimaan kuuluu yhdeksän eri levitysmäärille tarkoitettua kokoa. (UO)

Arag Easyfit -liitinjärjestelmä on helppokäyttöinen, koska suutinlinjojen liitoskohtiin ei tarvitse tehdä kierrettä. Liitoskappaleen sisäpinnassa on tarvittava tiiviste, joka ei piennennä putken sisäläpimittaa. Putki kiristetään liitoskappaleeseen käsin kierrettävällä mutterilla. Liitoskappaleet sopivat Aragin ½-, ja ¾-tuumaisille rosteriputkille, joissa on valmiina reiät suutinrunkojen asennusta varten. (UO)

Puhallinavusteisen MonicaMist Stratos Advance Air L -ruiskumalliston työleveydet vaihtelevat 15–24 m. Kuvan ruiskun leveys on 24 m ja säiliön koko 3 300 l. Ruisku soveltuu myös kiilamaisille ja pienille lohkoille, koska kummankin puolen suutintankoja voidaan kaventaa erikseen. Puhallus sulkeutuu taitoskohdasta, kun puomi taitetaan sisään. MonicaMist ruiskuja myy Agropoint Oy. Stratos Advance Air L -malliston hinta on noin 40 000 euroa. (UO)
Koneiden lisäksi Eimassa on perinteisesti ollut esillä runsaasti komponenttivalmistajia, onhan Italia edelleen merkittävä hydrauliikkaosien ja vaihteistojen tuottaja. Italian maatalouden omaleimaisuus näkyy koneissa: vuoristo-olosuhteet tekevät tiloista pieniä, joten koneetkin on sopeutettu niihin sopivaksi. Viininviljely on merkittävää maatalouden ala, ja viinitilojen koneita olikin Eimassa näytillä runsaasti.
Vaikka Euroopan taloustilanne onkin täynnä haasteita, joista myös Italia on saanut osansa, oli Eimassa paikalla runsaasti esittelijöitä ja hallit pursusivat vieraita. Keskusaukion parkkialue oli muutettu pressuhalleilla näyttelytiloiksi. Ulkomaalaisia näytteilleasettajia oli myös runsaasti, ja kaikki suuret kansainväliset valmistajat olivat paikalla.
Heinäkoneet ovat hieman erityyppisiä kuin Pohjois-Euroopassa. Esimerkiksi yhdistelmäpaalaimia oli esillä vain kahdella merkillä. New Holland esitteli ensimmäistä kertaa Rol Baler Combi 125 -uutuusmallia, jonka valmistaja on kotimainen Agronic Oy. n
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Säännöllinen ja riittävä voitelu on nivelakselin eliniän ja toiminnan kannalta ensiarvoisen tärkeä toimenpide, joka jää valitettavan usein tekemättä. Useimpien ristikoiden rasvausväli on vain 8 tuntia. Putkien ja usein myös ristikoiden rasvaus edellyttää akselin irrottamista, koska nivelakselin nipat jäävät akselin pyörittämisestä huolimatta sellaiseen kohtaan, ettei rasvapuristimen pää osu niihin. Rasvaisen ja painavan akselin irrottaminen ei ole varsinkaan sesonkiaikana hauskaa hommaa, minkä vuoksi homma jää tekemättä.
Italialainen Eurocardan esitteli Eimassa keskusvoitelulla varustetun voimansiirtoakselin, joka on tulossa myyntiin tämän vuoden aikana. Akseliputken keskellä on nipalla varustettu keskikappale, josta lähtee voiteluputki akselin kumpaankin päähän. Nämä putket haarautuvat siten, että toinen haara voitelee nivelristikon ja toinen päässä oleviin suojaputken laakerin. Viides voideltava kohde on keskusputket, jotka voidellaan keskikappaleen kautta.
Järjestelmän lisähinta tulee olemaan ilmeisesti melko pieni. Odotamme innolla mahdollisuutta tutustua tähän uutuuteen käytännössä.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Uolevi Oristo
Uolevi Oristo
Maatalous- ja maarakennuskoneita valmistava CNH on osa Fiat-teollisuuskonsernia, jolla on erittäin vahva asema kotiseudullaan Italiassa ja Välimeren alueella.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Yrityksen vahva alueellinen ote näkyi selvästi Eimassa. CNH:n osaston painopiste oli ennen muuta pienissä ja keskikokoisissa traktoreissa, joiden myynti on Välimeren alueella vilkasta. Viiniin, hedelmien, oliivien ja muiden erikoiskasvien viljely näkyy konetarjonnassa. Esillä on koneita ja malleja, joiden käyttötarkoitusta voi routavyöhykkeen viljelijä vain ihmetellä.
Euroopan markkinat ovat kaksijakoiset
”Vuosi 2011 oli maatalouskonekaupan kannalta vielä hyvä”, totesi Fiat Industrialin pääjohtaja Franco Fusignani Eiman yhteydessä järjestetyssä lehdistötilaisuudessa.
”Kysyntä oli viljan ja muiden maataloustuotteiden hintojen nousun takia hyvä. Tilanne huononi vuoden 2012 aikana jonkin verran, ja maatalouskonemarkkinat alkoivat noudattaa samaa kaavaa kuin muukin talous. Italian ja Espanjan traktorimarkkinat putosivat vuoden 2012 aikana 20 prosenttia, mutta samaan aikaan Ranskan traktorimyynti nousi 13 prosenttia. Kokonaisuudessa koko maailman maatalouskonemyynnin arvioidaan kuitenkin laskevan 5 prosenttia.”
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Espanjassa myyntimäärien pitäminen lähellä nykytasoa edellytti poikkeuksellisia toimenpiteitä, Fusignani kertoi.
”Pankkikriisin vuoksi viljelijöiden on erittäin vaikea saada kannattaviinkaan investointeihin luottoa, minkä vuoksi jouduimme yhdessä paikallisten jälleenmyyjien kanssa osallistumaan tehtyjen kauppojen rahoituksen järjestämiseen. ”
Kaiken kaikkiaan New Holland -traktoreiden myyntimäärä kasvoi vuoden 2012 kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana 1,2 prosenttia. Tiukasta taloustilanteesta huolimatta valmistus oli kohtuullisen hyvin kannattavaa.
Maarakennuskoneiden myyntinäkymät ovat sen sijaan huonommat. Vuodelle 2013 ennustetaan 5 prosentin laskua. n
• Monista henkilöautomerkeistä huolimatta maatalous- ja maarakennuskoneita, moottoreita ja kuorma-autoja valmistava Fiat Industrial on erittäin olennainen osa Fiat-konsernia
• Fiat Industrial tekee reilun kolmanneksen koko Fiat-konsernin liikevaihdosta
• Fiat Industrialin liikevaihdosta 10 prosenttia tulee Italiasta, vaikka sillä on toimintaa maailman eri puolilla
• Traktoreita ja maarakennuskoneita valmistava CNH on Fiat Industrialin suurin tuoteryhmä, jonka liikevaihto on yhtä suuri kuin Ivecon ja moottoreista ja voimansiirtoja valmistavan FPT:n (Fiat Power Transmission) yhteensä
• CNH:n maatalouskoneiden tuotemerkit ovat New Holland, Case IH ja Steyr
• CNH valmistaa ja markkinoi myös Case- ja New Holland -maarakennuskoneita
Uolevi Oristo
Eima on kasvinsuojeluruiskujen tekniikan seuraamisen kannalta oivallinen näyttely. Vihannes- ja erikoisviljelyn osuus on Italiassa suuri, minkä vuoksi ruiskuja käytetään paljon. Toisaalta Italiassa on myös paljon ruiskuvalmistajia, jotka houkuttelevat alan tärkeimmät valmistajat paikalliseen näyttelyyn.
Suutinten tuotekehitys on kiristyvien ympäristömääräysten vuoksi todella vilkasta. Tuulikulkeumaa vähentävien ilma-avusteisten suuttimien tarjonta on runsasta. Valmistajien välinen kilpailu on kovaa, mikä on käyttäjien kannalta tervetullutta.
Tuulikulkeumaa on helppo vähentää suurentamalla pisarakokoa, mikä taas huonontaa torjunta-aineen leviämistä kasvuston joukkoon. Valmistajat kehittävät suuttimiaan koko ajan siten, että pisarakoko olisi kasvustoon tunkeutumisen ja jakautumisen kannalta riittävän hieno, mutta tuulen mukana herkästi kulkeutuvan sumun osuus olisi mahdollisimman pieni.
Ruiskutusurakointi yleistyy, minkä vuoksi koneiden tekniikka ja toimintojen automatisointi kehittyvät koko ajan. TeeJet on kehittänyt suutinkohtaisen tukkeutumishälyttimen, joka voidaan asentaa säiliön taakse katvealueille jääviin suuttimiin. Täyttöautomatiikan avulla säiliöön täytetään vain se määrä nestettä, mikä jäljellä olevalle pinta-alalle tarvitaan.
Caffini esitteli automaattisen säiliön ja suutinputkiston huuhtelujärjestelmän, jonka avulla ruiskun huuhtelu voidaan tehdä nopeasti pellolla ja pesuveteen liukenevat torjunta-aineet käyttää alkuperäiseen tarkoitukseensa. n
Osaston luetuimmat
- Powerliftillä työskentelevän Anu Virtasen intohimona on nostaminen – ”Jos voittaisin lotossa, kotipihani olisi täynnä kurottajia”
- KoneAgriassa enemmän näytteilleasettajia kuin koskaan – tila ei riittäisi, jos kaikki isot toimijat olisivat mukana
- Stihl kehittää lähivuosina uusia akkulaitteita ja latausinfraa – myöskään polttomoottorilaitteita ei ole unohdettu
- Valtran Suolahden tehtaalla tuotantoa kehitetään portaittain, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua – yhden traktorin valmistusaika on noin kahdeksan tuntia
- Maskinexpo 2015 -näyttelyssä oli hieman erikoisempia koneita esillä
- Maxpossa oli laitteita moneen tarkoitukseen – lisää Maxpo-uutuuksia esittelyssä
- Koneammattilaiset Maria Hiironen ja Annukka Markkula rohkaisevat muitakin nuoria kokeilemaan konetöitä – ”Konetekniikan ymmärtäminen ja koneen korjaaminen on siistiä”